Welkom op de online groeicurve-site

Deze site wil voorzien in de behoefte van moeders en vaders om de groeigegevens van hun eigen kind te vergelijken met de standaard groeiwaarden voor borstgevoede én niet-borstgevoede kinderen die ontwikkeld is door de World Health Organisation (WHO).

Op deze site kun je de groeigegevens van jouw kind of kinderen invoeren.

Meld je nu aan voor de groeicurve online.Meld je aan!

In de grafiek worden de groeigegevens [gewicht en lengte] van jouw kind afgezet tegen de standaard groeiwaarden van de WHO. Zo krijg je een reëel beeld van de groei van je kind omdat de groeistandaarden, of wel groeicurves curves van de WHO laten zien hoe elk gezond kind, waar ook ter wereld, zou moeten groeien.

De WHO raadt aan om de groei van álle kinderen, maakt niet uit hoe ze gevoed zijn en waar ze opgroeien, te controleren aan de hand van deze WHO-groeistandaard.

Lees voor je begint altijd eerst het artikel Hoe interpreteer ik de WHO-groeicurven?

Voor de borstgevoede kinderen is het extra belangrijk om voor deze curves te kiezen. De huidige curves die in Nederland en België worden gebruikt, geven weer hoe kinderen in Nederland en België groeien. Omdat er maar weinig kinderen grootgebracht worden op moedermelk, geven deze curves voornamelijk een beeld van hoe kinderen groeien op kunstvoeding; dit zijn dus geen 'borstvoedingscurven'.

Het kan zijn dat jouw kind, dat bij jou aan de borst is, een ander groeipatroon laat zien dan in de groeiboekjes. Hij of zij groeit dan niet altijd verkeerd. Met behulp van deze WHO-groeistandaard, controleer je nu eenvoudig de groei van je kind omdat je zijn groei nu afzet tegen de curves die ontwikkeld zijn op basis van de groei van kinderen die in het eerste half jaar uitsluitend met moedermelk zijn gevoed, en die daarna gevoed werden met een combinatie van moedermelk en vast voedsel.

Kinderen die kunstvoeding krijgen, of kinderen die borstvoeding en kunstvoeding krijgen, volgen een ander groeipatroon. Deze site is vooral bedoeld om je te bemoedigen. Onthoudt goed dat elk kind anders is en probeer niet te krampachtig bezig zijn met het gewicht en de lengte van je baby. Het is vooral belangrijk dat je kind lekker in zijn/haar vel zit en dat je kind zich op alle fronten goed ontwikkelt. Een groeicurve is bijna nooit een prachtig vloeiende lijn. Raadpleeg bij twijfel altijd je lactatiekundige of je kinderdiëtist.

Het is ook niet de bedoeling dat je er een wedstrijdje van maakt: komt je kind boven de groene band uit of gaat je kind richting of onder de groene band [zie de grafieken], dan moet je dit overleggen met je huisarts, het CB of K&G, je lactatiekundige of je kinderdiëtist.
Lees altijd eerst Hoe interpreteer ik de WHO-groeicurven? voordat je aan de slag gaat met de online groeicurven.

De gegevens die je invoert, zijn uitsluitend voor eigen gebruik. Je kunt zo een leuk logboek maken van de groei en wetenswaardigheden van jouw kindje. Bijvoorbeeld door je eigen aantekeningen te maken of opmerkingen van het CB of K&G te verwerken. Een printje is ook zo gemaakt, zie daarvoor de FAQ's. Handig als je naar het CB of K&G op consultatie gaat.

We raden je aan om, voordat je verder gaat, eerst deze informatie over groeicurves op Borstvoeding.com te lezen.