E. Coli infectie (EHEC) en borstvoeding

ecoli1.jpgDe vraag is of een moeder, besmet met de resistente E. Coli 0104, de welbekende EHEC, borstvoeding kan en mag geven. Deze E. Coli-variant is zeer besmettelijk, de moeder draagt de infectie zonder voorzorgsmaatregelen gemakkelijk over op haar kind. Moedermelk bevat bacteriën, maar die zijn zo goed als allemaal afkomstig van de tepelhof en de tepel van de moeder. Ze zijn dus niet afkomstig uit de borst. Het is dan ook zeer onwaarschijnlijk dat de moedermelk besmet kan zijn met de E. Coli 0104 ‘van binnen uit’. Besmetting via de huid is wel mogelijk.
De moeder zal haar handen en de borst, voorafgaand aan de borstvoeding, zeer goed moeten wassen met water en zeep, om besmetting van de baby te voorkomen.

De EHEC bacterie scheidt het Shiga-gif uit, een stofje met een hoog moleculair gewicht. Vanwege deze grootte is het zeer onwaarschijnlijk dat deze in de melkcompartimenten kan doordringen.[1] In de eerste zeven dagen post partum zou het gif nog wel in de melk kunnen komen, omdat de tussenruimte tussen de melkvormende cellen, het alveolaire epitheel, nog ruimte biedt voor passage. In de loop van de zeven dagen sluit deze ruimte zich nagenoeg. Grote moleculen, virussen, bacteriën en ook het Shiga-gif, kunnen dan niet meer passeren. Een geïnfecteerde moeder zou de eerste zeven dagen geen borstvoeding moeten geven. Maar wel kolven en de melk wegdoen. Haar baby kan dan gevoed worden aan de borst van een donormoeder, of met afgekolfde donormoedermelk.

nwsbrcht-h1n1-1.jpgNa deze periode kan zij wel borstvoeding geven, terwijl zij zelf medicatie krijgt. Het risico op diarree en andere bacteriële infecties van de baby is vrijwel nihil. Dit komt omdat de moedermelk vele stoffen bevat zoals lactoferrine, secretoir IgA, glycosphingo lipiden and lipopolysacchariden. Deze stoffen beschermen de baby en voorkomen dat bacteriën, zoals de schadelijk E. Coli zich kunnen innestelen in de darmflora, en zo dus niet de giftige stof kunnen uitscheiden.[2] Daarbij bevat moedermelk tevens het glycolipide GB3 die er om bekend staat het Siga-gif te binden en dus de schadelijke invloed ervan te beperken.[3] Onderzoek laat ook zien dat de antibody’s in de moedermelk het voorkomen van nierschade in relatie met het Shiga-gif beperken.

Doorgaan met borstvoeding geven is dus van belang voor de gezondheid van het kind.

Suggesties voor geïnfecteerde moeders

  • Binnen zeven dagen post partum melk afkolven en wegdoen.
  • Daarna, wanneer de rijpe moedermelk geproduceerd wordt, borstvoeding geven en blijven geven.
  • Regelmatig handen en borst goed wassen met water en zeep, in ieder geval voor elke voeding.

Bron

Breastfeeding in Mothers with E. Coli Infections, Thomas W. Hale, Ph.D., Todd Bell, MD., Laura Muscianese MS1. The InfantRisk Center, Texas Tech University School of Medicine

Referenties

  • [1] Hale TW, Hartman PE, Hartmann PE. Textbook of Human Lactation. Amarillo: Hale Publishing LPL; 2007.
  • [2] Herrera-Insua I, Gomez HF, Diaz-Gonzalez VA, Chaturvedi P, Newburg DS, Cleary TG. Human milk lipids bind Shiga toxin. Adv Exp Med Biol. 2001;501:333-339.
  • [3] Newburg DS, Ashkenazi S, Cleary TG. Human milk contains the Shiga toxin and Shiga-like toxin receptor glycolipid Gb3. J Infect Dis. Oct 1992;166(4):832-836.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden