banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png

fab21kleinb.jpg


Buitenshuis voeden... natuurlijk wil je op een goed moment naar buiten, naar anderen, en natuurlijk neem je je kind dan mee. En natuurlijk moet hij of zij dan drinken. Jemig, dat is allemaal de normaalste zaak van de wereld. Maar soms wordt er nogal stom gereageerd op een streepje blote borst met een kind. Laat je niet kisten meiden! Zoek medestandsters, blijft voeden!
Kijk hier voor meer informatie over de campagne Buitenshuis je kind aan de borst voeden..
Heb je vragen raadpleeg onze FaceBookPagina!

Verhaal van de week

verhaal-459-4-16 april 2017 inmiddels met tepelhoed voeden.JPGToen bleek dat mijn kindje toch al aardig op weg was naar een tepel-speen verwarring; met tepelhoed pakte bij meteen mijn borst!
We zijn dus enige tijd met tepelhoed verder gegaan, en ik kreeg weer het advies om telkens nadat mijn zoontje had gedronken weer na te kolven met de elektrische kolf.
Weer deed ik dit braaf, hoewel ik eigenlijk al wist dat ik niet echt reageer op die kolf!
Ik bleef ook met mijn hand kolven. Zodoende kwam ik erachter dat mijn kindje nog niet heel hard kon zuigen, want soms nadat hij bij mij had gedronken, kreeg ik nog relatief veel uit mijn borst met de hand. Langzaamaan werd duidelijk dat mijn zoon nog niet zo sterk was met drinken en ook zijn lange tong hem ietwat in de weg zat hiermee! Dit laatste merkte we ook met de bijvoeding die hij uit de fles kreeg en waar hij erg lang over deed. Zijn tong stak steeds uit met drinken, terwijl die net binnen zijn mond moet blijven.

Op 4 juli 2018 organiseert de Vereniging Specialisten Borstvoeding & Babybegeleiding (VSBB) weer een geaccrediteerde bijscholing voor o.a. lactatiekundigen.
Moeten we (lactatiekundige) altijd alleen maar zorg verlenen wanneer het is gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek of kunnen we ook redeneren vanuit de biologische blauwdruk (fysiologie) die al sinds de mensheid bestaat? Op deze dag komt een aantal verrassende sprekers met niet alledaagse praktijkvoorbeelden welke tot nadenken zullen aanzetten. De dag wordt afgesloten met een bijzondere unieke diplomering.

koe_2018.jpgZaterdag 16 juni is er open dag op de Biodynamische boerderij 'De Kompenije' | Zorgboerderij 'Het Midden' van 10.00 tot 16.00 uur. Er zijn rondleidingen, er is proeverij en verkoop van eigen producten. En voor de kinderen een trampoline, jonge geitjes en een kip met kuikens. Aukje en Martine verzorgen de biologische catering, zo kun je proeven van wat er op de boerderij wordt gemaakt.
Je kunt die dag ook speeddaten met Stefan Kleintjes, lactatiekundige en kinderdiëtist. Heb jij vragen over de voeding van je baby? Heb jij een vraag over borstvoeding? Of wil je gewoon eens sparren over jouw voeding of het eten van jouw kleintje(s)? Dat kan van 10.00 - 12.00 en van 14.00 - 16.00 uur. Meld je vooraf aan voor een consult bij Stefan via de mail. De kosten bedragen € 30,00 voor een half uur. Natuurlijk is ook Het Nieuwe Borstvoeding Boek te koop!

praten_1.jpgEr kan nog een hoop verbeterd worden aan het imago van borstvoeding. Discussies over borstvoeding lijken soms meer op een loopgravenoorlog dan een dialoog. Dat is jammer want daarmee gaat een hoop goede informatie verloren. Dat heeft voor een groot deel te maken met hoe we over borstvoeding praten. Wil je dat de inhoud van je boodschap overkomt dan zul je een manier van communiceren moeten gebruiken waardoor een ander naar je wil luisteren. Laten we eens kijken wat er anders zou kunnen.

fab21kleinb.jpg

De Campagne van juni gaat over buitenshuis voeden.

Het komt nogal vaak in discussies terug op fora en in het nieuws dus het leek ons een geschikt onderwerp.

We zijn het in Nederland bijna niet meer gewend om moeders buitenshuis hun kind te zien voeden. Gek genoeg, zijn we het zó ontwend, dat mensen er oprecht boos van kunnen worden. Zo vreemd zijn veel mensen het gaan vinden dat een moeder haar kind de borst geeft.
Daarom begrijpen we ook de schroom om buitenshuis te voeden.
Toch willen we aanmoedigen om het meer te doen. En erover te praten, juist met mensen die het gek vinden. Wat je vaak ziet, wordt vanzelf normaal. Veel moeders hebben zelf ervaren hoe ze steeds makkelijker buitenshuis gingen voeden en het zelf ook normaler zijn gaan vinden dan voor de tijd dat ze zelf kinderen kregen.

Lezen over voeden buitenshuis

Download Posters om te printen

hnbbcover.jpegStefan Kleintjes heeft, samen met Gonneke van Veldhuizen-Staas, een tweede editie uitgebracht van Het Boek dat je Moet Hebben als je zwanger bent: Het Nieuwe Borstvoeding Boek.
Ik ben gevraagd een recensie te schrijven, wat ik met liefde doe. Als je zwanger bent, verandert niet alleen de hele wereld om je heen, maar ook van alles in jezelf. Het wonder van het leven, er groeit een baby, leven, in jou. En als die baby wordt geboren, dan wil hij of zij maar één ding: borstvoeding. Baby's kunnen wel zes maanden leven op puur borstvoeding. Magisch is het, magistraal. Borstvoeding is zoveel meer dan alleen 'eten en drinken', het is ook het beste middel voor troost, geborgenheid én het versterken van het immuunsysteem. Het heeft ook invloed op de intelligentie van je kind, en als je gaat googelen, kom je oneindig veel pluspunten tegen. Niet zo raar, de mens gaat al een aardig tijdje mee en de flesvoeding bestaat pas sinds een kleine 100 jaar. In het begin was dat koemelk gemengd met water en wat meel en suiker erin…

boek_koester.pngZorg die biedt wat een baby nodig heeft: dat is waarover Kenniscentrum Borstvoeding graag informatie geeft. Het nieuwste boek 'Koester je kleintje', sluit prachtig aan op dit doel.
Het is de Nederlandse vertaling van 'Hold Your Prem', geschreven door Jill Bergman, samen met haar man Nils Bergman, en vertaald door Marianne Vanderveen-Kolkena.
De ondertitel is: 'Een werkboek over huid-op-huidcontact voor ouders van een prematuur geboren baby'. Wat Jill Bergman vertelt, is echter zo fundamenteel dat alle ouders er wat aan hebben. Ook zorgverleners en studenten kunnen aan de hand van dit boek een beter inzicht krijgen in de basale behoeften van een (al dan niet vroeggeboren) baby.

drslpn01.jpgNachtvoedingen en doorslapen. Twee onderwerpen die onlosmakelijk aan baby's zijn verbonden. De verwachtingen over doorslapen zijn vaak hooggespannen. Het ene perspectief is de fysiologie van de baby. Waarom zijn nachtvoedingen belangrijk voor zowel baby als moeder en wat zie je in de praktijk als de blauwdruk van de baby zoveel mogelijk volgt? Het andere perspectief is onze maatschappij. Welke beelden zijn er over baby's, slapen en voeden. En tot slot: welke spanningsboog levert dat op in de praktijk?

zomer.jpgJij bent alles wat je kind nodig heeft! Baby's doen het prima op uitsluitend borstvoeding gedurende de eerste zes maanden. Extra drinken is niet nodig we raden het zelfs af. De twijfels komen desondanks bij warm weer of als er sprake is van vakantieplannen naar een land met tropisch of subtropisch klimaat. Wij krijgen regelmatig de vraag hoeveel extra water er moet worden bijgegeven opdat de baby niet uitdroogt. In dit artikel leggen we uit hoe je uitdroging kunt voorkomen en dat extra water bijgeven bij borstvoeding niet nodig en zelfs onverstandig is.

 houdbaarheid moedermelk
 kamer (20°C)koelkast (5°C)vriezer ***(-15°C)diepvries (-20°C)ná opwarmen
verse moedermelk5 - 10 uur5 dagen3 maanden3 - 6 maanden1 uur
ontdooide moedermelk1 uur24 uur  1 uur

cover_nwbvboek1.jpgHet Nieuwe Borstvoeding Boek is een makkelijk leesbaar boek. Het biedt ouders van kinderen die zich aan de borst voeden of willen gaan voeden – en zeg nou eerlijk, welk kind wil dat niet? – handvatten om van die borstvoeding een geslaagde, fijne periode te maken. Gonneke en Stefan, beide lactatiekundigen, laten je zien wat je kunt doen om de werkelijke behoeften van je kind te ontdekken en daarnaar te handelen. De blauwdruk, de oorspronkelijke behoeften van het kind zijn uitgangspunt voor de handreikingen die in dit boek aan de jonge ouders worden gegeven. Ze nemen daarbij geen blad voor de mond.
En... Dit boek biedt óók handvatten aan ouders die niet willen, mogen of kunnen borstvoeden. Er staan geen regels in dit boek. Integendeel!

Bekijk hier de intro

Mogelijk overweeg je om je kindje in te bakeren of doe je dit al. Het inbakeren wordt soms aangeraden als een kindje 'onrustig' is of 'slecht' slaapt. Vaak zijn 'onrust' of 'slecht' slapen echter hongersignalen, of onderdeel van het normale gedrag van een baby. Een baby kan ook huilen omdat er iets met hem aan de hand is. Hij kan pijn hebben of erge buikkrampjes.
Inbakeren kan bij sommige moeders en/of kindjes problemen bij de borstvoeding geven. In dit artikel kun je meer lezen over hoe het inbakeren de borstvoeding kan beïnvloeden en wat je kunt doen om de kans op problemen te beperken.

ram_kor_1.jpgBen je Moslima? Dan heb je tijdens de Islamitische maand Ramadan de plicht om te vasten. Dit betekent dat je als het licht is niks eet of drinkt, ook geen water. Wanneer het donker is, eet en drink je wel. Als je borstvoeding geeft, vraag je je misschien af of het vasten je melkproductie of de gezondheid van jezelf of je kind beïnvloedt.Dit jaar begint de Ramadan 14 mei, maar het kan een dag meer of minder zijn afhankelijk van de maanstand.

Kenniscentrum Borstvoeding werkte mee, met KRO-NCRV, aan een film over de Ramadan. Je kunt de film hier bekijken.
ervaringvv1.jpgOns kind leren eten volgens de Kleintjesmethode, is voor ons één groot feest geweest, en is het nog steeds. Het is zó genieten om hem te zien ontdekken. Het voelen, ruiken, proeven… Heerlijk! Geschreven door Muidi Van Jack Zoë
Foto van de dag: En dan douchen #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-06-24://1 2018-06-24T18:03:02Z 2018-06-24T18:03:02Z Bijna schoon op! Zo lekker douchen. Marlinda Redactie

w20160727.JPG

Bijna schoon op! Zo lekker douchen. Marlinda

advertenties
sponsoren
webwinkel bestsellers
Horigen Chicture Dubbelzijdige Elektrische Kolf
Boekje 'borstvoeding van dag tot dag' € 5,95!
Boezemvriendjes
Fijn boek: 100 meest gestelde vragen over borstvoeding
8e druk: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten
Het Nieuwe Borstvoeding Boek, geschreven door Gonneke & Stefan
meer info