banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png

fab4klein.png

Januari is de eerste maand van het nieuwe jaar. Daarom is deze maand het thema: Een goed begin. Op de poster staat het er al in het kort: Aanleggen is van groot belang omdat een kindje dat zichzelf niet goed heeft aangelegd, meer moeite moet doen om te drinken en waarschijnlijk dus niet genoeg binnen krijgt, of langer moet drinken om verzadigd te raken.
Kijk hier voor meer informatie over de januari-campagne.
Heb je vragen raadpleeg onze FaceBookPagina!

Verhaal van de week

verhaal-444-1.jpgHoe jij behoeft, hoe zij voorziet
Hoe jij met elke slok geniet

Hoe zij geeft, hoe jij je laaft
Hoe jij jouw neus in haar begraaft

Hoe zij voedt, hoe jij bemint
Hoe zij jou en mij verbindt

Hoe jij kronkelt, hoe zij sust
Hoe zij al jouw brandjes blust

Hoe zij stilt, hoe jij omarmt
Hoe zij jouw koude hand verwarmt

Hoe zij luistert, hoe jij lacht
Hoe zij de nacht voor jou verzacht

Hoe jij smakt en hoe zij smaakt
Hoe het mij elke keer weer raakt

Marieke

wbw_2018_1.jpgDe eerste aankondiging van de WBW2018: In a world filled with inequality, crises and poverty, #breastfeeding is the foundation of lifelong good health for babies and mothers.
We are excited to announce the slogan of World Breastfeeding Week (WBW) 2018: Breastfeeding, foundation of Life! #WBW2018 #WABA

Noteer alvast in je agenda: van woensdag 1 tot dinsdag 7 augustus 2018.

bweiger3.jpgEr zijn veel redenen waarom een baby kan weigeren om de borst te nemen. Vaak is er sprake van een combinatie van redenen. Een baby met een kort tongriempje zal misschien toehappen als er verder geen andere factoren meespelen, maar als hij bijvoorbeeld ook vroeg flessen krijgt, of als de tepels en tepelhoven van de moeder gezwollen zijn door vloeistoffen die ze tijdens de bevalling toegediend heeft gekregen, kan de situatie makkelijk veranderen van 'goed genoeg', naar 'helemaal niet werkend'.

cover_nwbvboek1.jpgHet Nieuwe Borstvoeding Boek is een makkelijk leesbaar boek. Het biedt ouders van kinderen die zich aan de borst voeden of willen gaan voeden – en zeg nou eerlijk, welk kind wil dat niet? – handvatten om van die borstvoeding een geslaagde, fijne periode te maken. Gonneke en Stefan, beide lactatiekundigen, laten je zien wat je kunt doen om de werkelijke behoeften van je kind te ontdekken en daarnaar te handelen. De blauwdruk, de oorspronkelijke behoeften van het kind zijn uitgangspunt voor de handreikingen die in dit boek aan de jonge ouders worden gegeven. Ze nemen daarbij geen blad voor de mond.
En... Dit boek biedt óók handvatten aan ouders die niet willen, mogen of kunnen borstvoeden. Er staan geen regels in dit boek. Integendeel!

drank1.jpgWat zullen we drinken zeven dagen lang
Wat zullen we drinken wat een dorst (2x)
Er is genoeg voor iedereen
Dus drinken we samen
Sla het vat maar aan
Ja, drinken we samen, niet alleen (2x)
[1979 Bots Wat zullen we drinken...]

cover_vbtb300.jpeg
Onze lieve Meyke heeft een paar weken geleden haar admin rol opgezegd, maar is uiteraard wel als lid nog in deze groep!
Daardoor is er ruimte gekomen voor drie plekken als moderator voor deze groep.
Wil jij bij het team aansluiten? Je keurt verzoeken tot lidmaatschap, je adviseert naar aanleiding van het boek en je overlegt over sommige vragen met de andere moderators of admin en je houdt een oogje in het zeil.
Kan je op onderstaande vragen 'ja' beantwoorden? Stuur dan een persoonlijk bericht aan Annelot
1. Je kent deze methode goed.
2. Je hebt het boek gelezen.
3. Je hebt minimaal al met je eigen kleintje zes maanden deze methode gevolgd.

Via het Facebook bericht kun je reageren.


draagdoek-8.jpgNa een zwangerschap waarin je baby negen maanden geborgen en gebogen in je baarmoeder heeft vertoefd, met constante toevoer van voedsel en nabijheid, lekker warm en liefdevol gedragen, komt je baby ter wereld.
Sommige moeders kiezen ervoor om hun kindje veel en dicht bij zich te willen hebben. De draagdoek, ze zijn er in diverse soorten en maten, is ideaal om je kindje heel veel en heel dichtbij je te hebben.

muurstickers store.png(advertentie)

Style je babykamer met 10% korting op muurstickers

Natuurlijk richten jullie je babykamer in met een knusse, warme sfeer speciaal gericht op jullie kindje. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het inrichten van jullie babykamer.
Muurstickers zijn een goed alternatief voor het verven of behangen van muren in de babykamer. Zeker wanneer de ondergrond strak en effen is, kun je de muurstickers hier heel eenvoudig op plakken. Het fijne aan muurstickers is dat je de stijl hiervan mee kunt laten gaan met de groei van jullie baby. Naarmate jullie kindje ouder wordt, zal deze immers andere stickers op de muur van zijn of haar kamer willen hebben.

Waar dit eerst schattige dieren zijn, worden dit later prinsessen of racewagens. Om te voorkomen dat jullie de muren steeds opnieuw moet schilderen of behangen, kun je de muurstickers gebruiken. Je trekt de stickers eenvoudig weer van de muur, zonder dat hier lijmresten op achterblijven.

Muurstickers met korting bestellen

Om het inrichten van jullie baby- of kinderkamer ook nog eens heel voordelig te maken, biedt Muurstickersstore nu exclusief voor de bezoekers van borstvoeding.com, 10% korting op alle muurstickers. Voor het gebruik van deze korting dien je de kortingscode 'baby10' in te vullen in de winkelwagen voordat je de bestelling afrekent. De korting zal nu automatisch berekend worden.
In deze webwinkel vind je een groot aantal muurstickers voor jongens en meiden. Zo vind je altijd een muursticker die past bij jullie kindje en jullie persoonlijke smaak. Kom gauw kijken!


Prematuur-G2b.jpgMoedermelk is dé voeding voor iedere baby. Juist voor te vroeg geboren kinderen is het van enorm belang dat zij zich kunnen voeden met moedermelk. Moedermelk van een prematuur bevallen moeder is uniek en speciaal aangepast aan de behoefte van het te vroeg geboren kind.
In dit protocol leggen Gerda Stam lactatiekundige IBCLC in het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein-Utrecht en Stefan Kleintjes lactatiekundige in Groningen-Bedum én kinderdiëtist, stap voor stap uit hoe je succesvol borstvoeding kunt geven aan je premature baby.
Heb jij een prematuur geboren baby en wil je graag borstvoeding geven? Neem dit protocol eens rustig door. Of maak anders een print, en neem het mee naar het ziekenhuis. Het zal je vast en zeker helpen en de antwoorden geven op vragen die je hebt.

Recente update: 1 augustus 2016, Gerda Stam lactatiekundige IBCLC Utrecht en Stefan Kleintjes Lactatiekundige Groningen-Bedum én Kinderdiëtist

prem01.jpgOp 15 december 2004 werd mijn zoontje Marco met 32 weken en vier dagen en een gewicht van 920 gram geboren via een keizersnede. Klein en vroeg als hij was moest hij uiteraard gelijk in de couveuse op de NICU in het ziekenhuis in Zwolle. Aangezien ik van tevoren al bedacht had dat ik borstvoeding wilde geven, wilde ik dit nu ook doorzetten. Ik kon in het ziekenhuis de volgende dag beginnen met kolven. Een goede elektrische
dubbelkolf stond tot mijn beschikking.

prmtr-caro-1.jpgMijn man Michiel en ik wilden heel graag samen een kindje. Dat zou mijn eerste worden en voor hem de vijfde; zijn vier andere kinderen zijn inmiddels tussen de 16 en 23 jaar!
Nadat Michiel in 2004 een hersteloperatie heeft ondergaan van een sterilisatie van veertien jaar daarvoor, was de spermakwaliteit niet goed genoeg om natuurlijk zwanger te worden. Twee intensieve jaren van hormonen, teleurstellingen en volharding verder zijn we in november 2006 uiteindelijk zwanger. Track record: 11 keer IUI, 1 keer IVF, 5 keer ICSI. Het voelde alsof we al een hele marathon hadden gelopen en we wisten toen nog niet dat we er met de zwangerschap nóg een zouden starten.

ervaring-1.jpgToen ik 34 weken zwanger was, kreeg ik opeens weeën en werd Myrthe geboren. Hoewel alles heel goed ging, was dit een raar en onzeker begin. Heel anders dan een 'gewone' kraamtijd: vijf weken ziekenhuis, onze dochter 'opgesloten' in de couveuse aan draadjes, en slangetjes.
Ook de borstvoeding was anders dan anders. Het was extra spannend en vroeg om specifieke kennis, die niet altijd in het ziekenhuis aanwezig was. Zonder mijn enorme wens om de borstvoeding te doen slagen en mijn minstens zo grote eigenwijsheid, had ik waarschijnlijk genoegen genomen met verkeerde antwoorden. En was de borstvoeding misschien wel niet gelukt.
Voor andere ouders van te vroeg geboren kindjes heb ik ons verhaal opgeschreven. Wie weet geeft het jullie wat extra houvast.

bvaward2017.png

Enkel borstvoedende mama's weten hoe belangrijk het is om steun te krijgen vanuit hun omgeving. Daarom organiseert Mammae opnieuw de 'Borstvoedingsawards'.
Nomineren kan tot 15 december 2017. Er zijn twee categorieën:

  • 1. Borstvoedingsaward 2017 België en Nederland Een award voor een vrouw, man, bedrijf of organisatie die borstvoeding in de voorbije jaren op een opmerkelijke manier in de schijnwerpers zet. Elke mama die borstvoeding bleef volhouden als het moeilijk werd, elke papa die mama steunde of vroedvrouw die geholpen heeft, maakt kans op deze award!
  • 2. Borstvoeding PRO Award 2017 België en Nederland Een award voor bedrijven, medische instellingen of organisaties die zich op een professionele manier met borstvoeding, zwangerschap en geboorte bezighouden en die borstvoeding op een positieve manier ondersteunen.

FBteam20171202.jpgBen je een borstvoedende mama die graag andere moeders helpt? Ben jij nu al het aanspreekpunt voor borstvoedingsvragen in je omgeving? Wil je graag meer doen met je ervaring en kennis en zo méér vrouwen (langer) helpen voeden? Wil je samen met ons aan de slag. Dan zijn wij op zoek naar JOU!
Als vrijwilliger in ons Facebookteam plaats je relevante artikels op onze pagina, beantwoord je vragen van mama's via pm en reageer je op vragen of opmerkingen. Dit doe je natuurlijk niet alleen, maar samen met een topteam van gemotiveerde dames én in samenwerking met Stefan Kleintjes. We zijn momenteel op zoek naar iemand die kan inspringen op zaterdag. Komt een andere dag je beter uit? Dan is dat natuurlijk bespreekbaar.

Hebben we je interesse geprikkeld of heb je nog vragen? Stuur ons zo snel mogelijk een berichtje, we kijken er naar uit je te ontmoeten!

Groetjes, Sarah, Charlotte, Marijke, Iteke, Pasqualien en Stefan

eerstebv1.jpgNa de bevalling verlang je meestal naar rust en wil je bijkomen van de enorme inspanningen. Jij en je baby hebben die rust verdiend: je pakt of krijgt je kindje en samen mogen jullie bijkomen. Dat is ideaal!
Behalve het ontspannende effect voor jou en je baby zijn die eerste uurtjes samen uitrusten een enorme stimulans voor het goed op gang komen van de borstvoeding. De eerste paar uur na de geboorte zijn baby's echt wakker en alert. Dat is niet voor niets: net uit de baarmoeder gekropen hebben ze de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving, te ontdekken wie hun moeder is en waar de melk vandaan komt.
Baby's, en dus ook die kleintjes die nog maar net geboren zijn, weten precies waar ze moeten zijn om te eten te krijgen. Juist ja, bij de moederborst.
Zo ook Nyls, net geboren, kruipt over zijn moeders buik naar de borst en neemt zijn eerste borstvoeding. Volkomen zelfstandig in 45 minuten naar de borst kruipen en zichzelf aanleggen. Zie de foto's.
Bekijk ook eens de film van Sophy's Breastcrawl.

bv_allergenen.jpgOnderzoekers zeggen: Zwanger? Gewoon alles eten. Onderzoekers van het Boston Children's Hospital laten zien dat moeders via moedermelk hun kinderen beschermen tegen het ontstaan van voedselallergieën. We wisten het al, en op zijn minst vermoedden we het al. Maar nu is het voor het eerst dat er gericht onderzoek wordt gedaan naar het verband tussen het eten van allergenen en borstvoeding. 'Of zwangere vrouwen voedsel met allergenen moeten vermijden is al lang een heet hangijzer', zegt onderzoeker Michiko Oyoshi tegen Science Magazine.

oproep_mm_1.jpgWerknemers die op hun werk in aanraking komen met diethyleenglycol (mono)methylether (DEGME) kunnen daar schadelijke effecten van ondervinden. Zwangeren lopen een risico dat beroepsmatige blootstelling aan de stof hun ongeboren kind schaadt. Aldus de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van SZW. DEGME wordt onder meer toegevoegd aan brandstof voor vliegtuigen, professionele drukinkt en in textielverf.

De Graphico BabyGroeicurve Online! In de groei van baby's die uitsluitend borstvoeding krijgen en baby's die kunstvoeding krijgen zit een merkbaar verschil. Om bij kind van 0-5 jaar de groei goed bij te kunnen houden, gebruik je de groeistandaard op basis van de groeigegevens van kinderen die wereldwijd de voeding kregen die voor hen bedoeld is: moedermelk dus. Dus maken wij voor de Graphico BabyGroeicurve Online gebruik van de WHO-groeistandaarden.

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de Groeicurve-Online. Staat je vraag, en dus ook het antwoord, er niet bij? Mail ons je vraag. Het kan even duren, maar je krijgt antwoord.In 2006 zijn door de World Health Organisation (WHO) nieuwe groeicurven voor de groei van baby's en kinderen tot vijf jaar vrijgegeven. Deze groeicurven zijn voor het eerst gebaseerd op hoe een kind zou moeten groeien. Tijdens het onderzoek voor deze groeicurven is vast komen te staan dat kinderen overal ter wereld, met een gezonde start, op dezelfde manier groeien in lengte en gewicht.

gv-2.jpgWat doe je aan spruw? Behandelen met een 1% oplossing Gentiaan Violet. Deze, voor kinderen en tepels geschikte, alcoholarme oplossing is verkrijgbaar Nederland op de bekende adressen. Wij mogen niet noemen wáár het verkrijgbaar is. Dat mag niet volgens de Nederlandse wet.

kindjeadborst-6.jpg

De groeicurves die in Nederland op CB's en door kinderartsen worden gebruikt, zijn gebaseerd op de gegevens van landelijke groeionderzoeken die regelmatig in opdracht van de Nederlandse overheid, worden uitgevoerd door TNO. Vroeger sponsorde de kunstvoedingsindustrie deze onderzoeken openlijk. Hoe dat nu is, is onduidelijk.
De WHO gaat er van uit dat moedermelk de normale en optimale voeding is voor baby's en jonge kinderen. En daarom worden de groeipatronen van borstgevoede kinderen als het normale, standaard groeipatroon van mensenkinderen gezien. In dit artikel vind je informatie over hoe je deze nieuwe WHO-groeistandaarden interpreteert.

Dit is belangrijke informatie!
Lees het aandachtig door voordat je de online groeicurve met de WHO-groeistandaarden gebruikt.

Vrouwen die stoppen met borstvoeding, geven daarvoor het vaakst als reden op dat ze denken dat ze te weinig melk hebben. Dit is merkwaardig, omdat dit in 99 procent van de gevallen geen fysiologische werkelijkheid is. Zo luidt één van de conclusies van een TNO-onderzoek naar redenen om te stoppen met borstvoeding uit 1997/1998.

In 1997 wees grootschalig onderzoek van het WHO uit dat het tijd was om nieuwe normen te formuleren voor de groei van kinderen. Deze nieuwe normen beschrijven hoe kinderen verwacht worden te groeien en niet, zoals de oude statistieken, hoe kinderen groeien. Daarnaast kunnen deze nieuwe normen overal ter wereld gebruikt worden; ze zijn niet tijd- en plaatsgebonden, zoals veel van de toen geldende normen dat wel zijn.

horigen_chicture4.jpgGonneke van Veldhuizen - Staas, lactatiekundige IBCLC, legt uit hoe het drinkproces van een baby aan de borst in zijn werk gaat, hoe je met de hand kolft en, voor als je niet met de hand wilt of kunt kolven, welke de kenmerken zijn van een goede en veilige kolf en welke kolfmachine het meest geschikt is.

De groei van baby's is sterk gekoppeld aan wat ze te eten krijgen. De voordelen van borstvoeding wat betreft voedingswaarde, ontwikkeling van het immuunsysteem en groei zijn bewezen. Borstvoeding is ook de natuurlijke standaard voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Moedermelk zorgt niet alleen voor een goede groei, maar bevordert ook nog de cognitieve ontwikkeling en de gezondheid op lange termijn. Genoeg redenen om borstgevoede baby's als uitgangspunt te nemen bij het opstellen van nieuwe groeicurven.

Domperidon: hèt middel om je productie te vergroten, slik je niet zómaar. Je zorgt uiteraard allereerst voor optimale omstandigheden voor het drinken aan de borst. Je geeft je baby de juiste kansen zichzelf goed aan te leggen. Je schakelt een lactatiekundige in om de borstvoeding optimaal in orde te krijgen. Eventueel maak je gebruik van simpele hulpmiddelen: Mama's Thee, Boezemvriendjes. En je hebt je natuurlijk goed ingelezen in onder andere deze artikelen.

w20140419.JPG
Peter Pan heeft na zijn eerste dag school nood aan een beetje mamamelk. Moeders toegelaten in fantasieland! (voor enkele minuutjes toch) 
Jolien
advertenties
sponsoren
webwinkel bestsellers
Horigen Chicture Dubbelzijdige Elektrische Kolf
Biological Nurturing, oftewel instinctief voeden
Boekje 'borstvoeding van dag tot dag' € 5,95!
8e druk: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten
Fijn boek: 100 meest gestelde vragen over borstvoeding
Boezemvriendjes
Voorverkoop: Het Nieuwe Borstvoeding Boek
meer info