stoppen1.jpgIn Nederland beginnen vier van de vijf moeders (80%) met het geven van borstvoeding. Na één maand geeft nog één van de twee moeders (50%) borstvoeding. De andere moeders zijn, eerder dan ze zich hadden voorgenomen, gestopt. Vaak is er meer dan één reden waardoor moeders eerder stoppen met borstvoeding. Veel vrouwen geven aan zich schuldig te voelen over het afbouwen van de borstvoeding. Welke alternatieven zijn er om je baby te voeden op een manier die lijkt op borstvoeding? Hoe ga je om met je teleurstelling?

afbwn-23.jpgHoewel er op het gebied van voeden van een kind niets natuurlijker is dan borstvoeding, zijn er veel culturele verschillen over de manier waarop men met borstvoeding omgaat. Dit begint al met de vraag of de moeder überhaupt borstvoeding wil geven en daarop volgt al snel de vraag tot welke leeftijd zij haar kind(eren) zal blijven voeden en de aanmoediging om toch vooral ermee te stoppen.

Als je de borstvoeding actief afbouwt, doe je dat meestal door je kindje geleidelijk steeds minder vaak en/of lang aan de borst te laten drinken. Maar er zijn ook situaties waarin je de melkproductie afbouwt terwijl je kindje niet aan de borst drinkt. In dit artikel lees je hoe je met een kolf de melkproductie kunt afbouwen.

afbwn-7.jpgBorstvoeding geven verdient tijd en aandacht. In je kraambed en in de weken daarna leer je je kindje kennen en ga je steeds makkelijker borstvoeding geven. Je bent omringd met de zorg van deskundigen, familie en vriendinnen. Of misschien ook wel van iemand van de borstvoedingvereniging of een lactatiekundige. De echte deskundigen kunnen je vast wel goed helpen met de borstvoeding. Maar ook als je niet wilt beginnen aan borstvoeding of als je op een bepaald moment wilt, of moet stoppen, heb je advies en steun van hen nodig. In dit artikel leggen we je uit hoe je verantwoord stopt met borstvoeding geven. Pak het erbij als het nodig is.

Katherine Dettwyler beschrijft aan de hand van haar onderzoek hoe zij aankijkt tegen de natuurlijke speenleeftijd.

Katherine Dettwyler stelt dat het niet normaal of natuurlijk is voor kinderen om op hun duim of vingers te zuigen en dat dergelijk gedrag een teken is dat de (zuig)behoefte van het kind niet voldoende wordt bevredigd aan de borst.
Een Zwitserse arts nam aanstoot aan deze bewering en wierp tegen dat het juist een goede eigenschap van zuigelingen en kinderen is, als ze zichzelf kunnen troosten. Zelfs foetussen in de baarmoeder zuigen op hun duim.

Ofwel: de voordelen van borstvoeding geven als je stopt na een paar dagen, of als je stopt na een aantal weken of maanden

Je baby de borst geven, al is het maar voor één dag, is het mooiste cadeau dat je je kind kan geven. Borstvoeding is zo goed als altijd de beste keus voor je baby. Als het op dit moment niet de beste keuze lijkt voor jou, dan kunnen deze richtlijnen je misschien helpen. Diane Wiessinger windt er geen doekjes om.

Foto van de dag: Nooit verwacht #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-11-16://1 2018-11-16T19:03:02Z 2018-11-16T19:03:02Z Hierbij stuur ik jullie weer een foto, voor de foto van de dag. Nog iedere ochtend en avond geniet ik van het geven van borstvoeding aan mijn zoontje van bijna 11 maanden. Mijn streven om een jaar te voeden komt steeds dichterbij. Nooit verwacht. Trotse Mem Redactie

w20150906.JPG

Hierbij stuur ik jullie weer een foto, voor de foto van de dag. Nog iedere ochtend en avond geniet ik van het geven van borstvoeding aan mijn zoontje van bijna 11 maanden. Mijn streven om een jaar te voeden komt steeds dichterbij. Nooit verwacht. 
Trotse Mem

webwinkel bestsellers
Kolftas (Mommybag) Horigen: mét koeltas, vier flessen en vier koelelementen
Horigen Chicture Dubbele Elektrische Kolf 107PP met handgreep voor ombouw naar handkolf
Boezemvriendjes
Weer leverbaar: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten (30.000 ex. verkocht)
Tot eind 2018: gratis verzonden voor het lage 6% BTW tarief: Het Nieuwe Borstvoeding Boek van Gonneke & Stefan
Bestel nu! Voor eind november in huis: Gedichtenbundel Tiet voor een rijmpje van Marieke Vermunt
Feestdagen-aanbieding! Bespaar nu € 25,00 met het Horigen MovePakket