stoppen1.jpgIn Nederland beginnen vier van de vijf moeders (80%) met het geven van borstvoeding. Na één maand geeft nog één van de twee moeders (50%) borstvoeding. De andere moeders zijn, eerder dan ze zich hadden voorgenomen, gestopt. Vaak is er meer dan één reden waardoor moeders eerder stoppen met borstvoeding. Veel vrouwen geven aan zich schuldig te voelen over het afbouwen van de borstvoeding. Welke alternatieven zijn er om je baby te voeden op een manier die lijkt op borstvoeding? Hoe ga je om met je teleurstelling?

afbwn-23.jpgHoewel er op het gebied van voeden van een kind niets natuurlijker is dan borstvoeding, zijn er veel culturele verschillen over de manier waarop men met borstvoeding omgaat. Dit begint al met de vraag of de moeder überhaupt borstvoeding wil geven en daarop volgt al snel de vraag tot welke leeftijd zij haar kind(eren) zal blijven voeden en de aanmoediging om toch vooral ermee te stoppen.

Als je de borstvoeding actief afbouwt, doe je dat meestal door je kindje geleidelijk steeds minder vaak en/of lang aan de borst te laten drinken. Maar er zijn ook situaties waarin je de melkproductie afbouwt terwijl je kindje niet aan de borst drinkt. In dit artikel lees je hoe je met een kolf de melkproductie kunt afbouwen.

afbwn-7.jpgBorstvoeding geven verdient tijd en aandacht. In je kraambed en in de weken daarna leer je je kindje kennen en ga je steeds makkelijker borstvoeding geven. Je bent omringd met de zorg van deskundigen, familie en vriendinnen. Of misschien ook wel van iemand van de borstvoedingvereniging of een lactatiekundige. De echte deskundigen kunnen je vast wel goed helpen met de borstvoeding. Maar ook als je niet wilt beginnen aan borstvoeding of als je op een bepaald moment wilt, of moet stoppen, heb je advies en steun van hen nodig. In dit artikel leggen we je uit hoe je verantwoord stopt met borstvoeding geven. Pak het erbij als het nodig is.

Katherine Dettwyler beschrijft aan de hand van haar onderzoek hoe zij aankijkt tegen de natuurlijke speenleeftijd.

Katherine Dettwyler stelt dat het niet normaal of natuurlijk is voor kinderen om op hun duim of vingers te zuigen en dat dergelijk gedrag een teken is dat de (zuig)behoefte van het kind niet voldoende wordt bevredigd aan de borst.
Een Zwitserse arts nam aanstoot aan deze bewering en wierp tegen dat het juist een goede eigenschap van zuigelingen en kinderen is, als ze zichzelf kunnen troosten. Zelfs foetussen in de baarmoeder zuigen op hun duim.

Ofwel: de voordelen van borstvoeding geven als je stopt na een paar dagen, of als je stopt na een aantal weken of maanden

Je baby de borst geven, al is het maar voor één dag, is het mooiste cadeau dat je je kind kan geven. Borstvoeding is zo goed als altijd de beste keus voor je baby. Als het op dit moment niet de beste keuze lijkt voor jou, dan kunnen deze richtlijnen je misschien helpen. Diane Wiessinger windt er geen doekjes om.

Foto van de dag: Paar foto's #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-11-12://1 2018-11-12T19:03:03Z 2018-11-12T19:03:03Z Een dubbel gevoel. Nu al? Ze is nog maar net één jaar. Jasmijn weigert sinds een paar dagen de borst. Ze koppelt los en draait weg van de borst. Zou het nu dan echt klaar zijn? We zullen zien waar het schip strandt. Maar zojuist toen je nog wel even lekker lag te drinken heb ik toch een paar foto's gemaakt. Als het wel klaar is, dan kan ik in elk geval nog terug kijken naar de momenten waar je ligt te drinken terwijl je mama vasthoudt en geborgenheid zoekt en krijgt.
 Groetjes Manuela Redactie

w20140509.JPG

Een dubbel gevoel. Nu al? Ze is nog maar net één jaar. Jasmijn weigert sinds een paar dagen de borst. Ze koppelt los en draait weg van de borst. Zou het nu dan echt klaar zijn? We zullen zien waar het schip strandt. Maar zojuist toen je nog wel even lekker lag te drinken heb ik toch een paar foto's gemaakt. Als het wel klaar is, dan kan ik in elk geval nog terug kijken naar de momenten waar je ligt te drinken terwijl je mama vasthoudt en geborgenheid zoekt en krijgt.

Groetjes Manuela

webwinkel bestsellers
Kolftas (Mommybag) Horigen: mét koeltas, vier flessen en vier koelelementen
Horigen Chicture Dubbele Elektrische Kolf 107PP met handgreep voor ombouw naar handkolf
Boezemvriendjes
Weer leverbaar: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten (30.000 ex. verkocht)
Het Nieuwe Borstvoeding Boek, geschreven door Gonneke & Stefan
Bestel nu! Voor eind november in huis: Gedichtenbundel Tiet voor een rijmpje van Marieke Vermunt
Feestdagen-aanbieding! Bespaar nu € 25,00 met het Horigen MovePakket