WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Cellen, ook in moedermelk, communiceren via extracellulaire membraanblaasjes

evs_1.jpgOok in de moedermelk zitten deze blaasjes. Ze beïnvloeden de cellen van het maagdarmstelsel en reguleren de functie van het afweersysteem, zo stelt promovenda Marijke Zonneveld. Ons maagdarmstelsel heeft een belangrijke functie als barrière tussen de buitenwereld en de rest van ons lichaam. Moedermelk bevordert de ontwikkeling van de fysieke en immunologische barrière van het maagdarmstelsel, maar door welke componenten in de melk dat komt is nog onduidelijk.

Communiceren via blaasjes

In moedermelk zijn onlangs extracellulaire membraanblaasjes (EV) ontdekt. Deze blaasjes zijn zo'n 50 tot 500 nanometer groot en cellen scheiden ze uit om met elkaar te communiceren. EV's bestaan uit lipiden (vetten), eiwitten en genetisch materiaal, zoals DNA en RNA. De exacte samenstelling van deze verschillende componenten varieert per celtype en is ook afhankelijk van de directe omgeving waarin een cel zich bevindt. Deze factoren beïnvloeden niet alleen de boodschap die EV's overbrengen, maar ook naar welke cel ze die boodschap overbrengen. Zo kunnen cellen hun onderlinge communicatie dus heel nauwkeurig regelen. EV's kunnen complexe boodschappen overbrengen tussen verschillende cellen van een individu of, in het geval van moedermelk, van moeder naar kind. En waaarschijnlijk ook andersom: van kind naar moeder.

Invloed op afweersysteem

Marijke Zonneveld stelt in haar proefschrift dat EV's bijdragen aan de vorming van de fysieke barrière van het maagdarmstelsel. Verder laten we zien dat deze membraanblaasjes het evenwicht binnen het afweersysteem bewaken. Op deze manier zouden ze (te) sterke afweerreacties, die slecht zijn voor de ontwikkeling van het kind kunnen voorkomen. We hebben ook aanwijzingen dat de allergiestatus van moeders de samenstelling en functie van de membraanblaasjes beïnvloedt. Wat de gevolgen daarvan zijn voor het kind, moeten we nog verder onderzoeken.

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Overigens voornamelijk droog #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-13://1 2020-07-13T16:03:02Z 2020-07-13T16:03:02Z Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes. Marquerite Redactie

w20120121.jpg

Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes.
Marquerite


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact