banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Cellen, ook in moedermelk, communiceren via extracellulaire membraanblaasjes

evs_1.jpgOok in de moedermelk zitten deze blaasjes. Ze beïnvloeden de cellen van het maagdarmstelsel en reguleren de functie van het afweersysteem, zo stelt promovenda Marijke Zonneveld. Ons maagdarmstelsel heeft een belangrijke functie als barrière tussen de buitenwereld en de rest van ons lichaam. Moedermelk bevordert de ontwikkeling van de fysieke en immunologische barrière van het maagdarmstelsel, maar door welke componenten in de melk dat komt is nog onduidelijk.

Communiceren via blaasjes

In moedermelk zijn onlangs extracellulaire membraanblaasjes (EV) ontdekt. Deze blaasjes zijn zo'n 50 tot 500 nanometer groot en cellen scheiden ze uit om met elkaar te communiceren. EV's bestaan uit lipiden (vetten), eiwitten en genetisch materiaal, zoals DNA en RNA. De exacte samenstelling van deze verschillende componenten varieert per celtype en is ook afhankelijk van de directe omgeving waarin een cel zich bevindt. Deze factoren beïnvloeden niet alleen de boodschap die EV's overbrengen, maar ook naar welke cel ze die boodschap overbrengen. Zo kunnen cellen hun onderlinge communicatie dus heel nauwkeurig regelen. EV's kunnen complexe boodschappen overbrengen tussen verschillende cellen van een individu of, in het geval van moedermelk, van moeder naar kind. En waaarschijnlijk ook andersom: van kind naar moeder.

Invloed op afweersysteem

Marijke Zonneveld stelt in haar proefschrift dat EV's bijdragen aan de vorming van de fysieke barrière van het maagdarmstelsel. Verder laten we zien dat deze membraanblaasjes het evenwicht binnen het afweersysteem bewaken. Op deze manier zouden ze (te) sterke afweerreacties, die slecht zijn voor de ontwikkeling van het kind kunnen voorkomen. We hebben ook aanwijzingen dat de allergiestatus van moeders de samenstelling en functie van de membraanblaasjes beïnvloedt. Wat de gevolgen daarvan zijn voor het kind, moeten we nog verder onderzoeken.

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Steun van moeder en schoonmoeder #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-12-18://1 2018-12-18T17:03:02Z 2018-12-18T17:03:02Z Hoi, onderstaande foto kreeg ik van mijn schoonmoeder. De steun van mijn moeder en schoonmoeder is belangrijk geweest voor het slagen van de borstvoeding. 
Onze zoon drinkt nu ruim vijftien maanden bij me, vind het heerlijk!
 Groeten Loes Redactie

w20140924.jpg

Hoi, onderstaande foto kreeg ik van mijn schoonmoeder. De steun van mijn moeder en schoonmoeder is belangrijk geweest voor het slagen van de borstvoeding. 
Onze zoon drinkt nu ruim vijftien maanden bij me, vind het heerlijk!

Groeten Loes

webwinkel bestsellers
Kolftas (Mommybag) Horigen: mét koeltas, vier flessen en vier koelelementen
Horigen Chicture Dubbele Elektrische Kolf 107PP met handgreep voor ombouw naar handkolf
Boezemvriendjes
Weer leverbaar: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten (30.000 ex. verkocht)
Tot eind 2018: gratis verzonden voor het lage 6% BTW tarief: Het Nieuwe Borstvoeding Boek van Gonneke & Stefan
Feestdagen-aanbieding! Bespaar nu € 25,00 met het Horigen MovePakket
Gedichtenbundel Tiet voor een rijmpje van Marieke Vermunt