infect1.jpgUit één onderzoek blijkt dat er Zika Virus in moedermelk kan voorkomen. Het had geen impact op transmissie. Een Zika infectie op zich in een kind hoeft niet zo erg te zijn; slechts één op de vijf mensen krijgt symptomen.
Tot nu toe is er geen bewijs dat Zika Virus via het borstvoeden of via moedermelk wordt doorgegeven. Er is ook niet echt veel onderzoek naar gedaan. Unicef en WHO hebben er een pagina over: Zika virus disease: Questions and answers, from the World Health Organization.
Ook het CDC geeft informatie: Zika Virus Transmission, from the US Centers for Disease Control and Prevention.

Update 25 februari 2016: Belangrijke informatie van de WHO

Zie WHO-website of bekijk de pdf: Breastfeeding in the context of Zika virus. Interim guidance 25 February 2016 WHO/ZIKV/MOC/16.5.

bv_eb1.jpgEr is nauwelijks informatie over hoe groot de kans op transmissie is. Maar dat de risico's groot zijn is duidelijk. En dat er veel bronnen zijn om besmet te worden ook: hetzij via de moedermelk, hetzij via voeden, hetzij via de andere patienten waar de moeder mee in contact is.
Om de risico's van het gebruik van kunstvoeding zo klein mogelijk te houden, beveelt men aan om vloeibare kunstvoeding te verstrekken (dus geen poeder).
Het wachten is op informatie uit het veld om de guidelines aan te passen waar nodig.

Onze medewerker en correspondent Maaike Arts uit New York, houdt ons de komende tijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.
We zullen er in Nederland niet zo heel gauw mee te maken krijgen, zo is de verwachting. Voor geïnteresseerden en voor hen die in het buitenland met borstvoeding en ebola te maken hebben, lees meer in de interessante Handleiding Infant feeding in the context of Ebola, update van 19 september 2014.

nwsbrcht-who3.jpgDe WHO presenteerde op 1 december 2009 nieuwe aanbevelingen bij HIV met betrekking tot behandeling, preventie en kindervoeding volgens de allerlaatste wetenschappelijke inzichten en voor de behandeling van volwassenen. De WHO raadt aan eerder te beginnen met therapie (ART) bij volwassenen, en pleit voor het gebruik van meer gebruikersvriendelijkere ARV's. Voor het eerst raadt de WHO aan om ARV's te gebruiken tijdens de borstvoedingperiode, om de overdracht van HIV op het kind te beperken.

In 2007 werden er wereldwijd naar schatting zo'n 370.000 kinderen onder de vijftien jaar met HIV geïnfecteerd; zo'n duizend per dag (1). De meerderheid van deze kinderen woont in de landen ten zuiden van de Sahara. Het overgrote deel van de HIV infecties bij kinderen wordt veroorzaakt door overdracht van HIV van moeder op kind, zowel via zwangerschap en bevalling als via borstvoeding.

Dit is de geheel herziene en aan de laatste inzichten (2010) aangepaste versie.
Deze versie vervangt het artikel uit 2005.
Lees ook: HIV en borstvoeding, nieuwe aanbevelingen WHO
w20120325.JPG
We zijn op vakantie samen met mijn ouders in een 4-persoons caravan. Mijn ouders sliepen op het vaste bed en ik sliep met mijn pasgeboren zoon en dochter (tweeënhalf jaar) aan de andere kant. Van een zitje kon daar ook een tweepersoonsbed gemaakt worden. Mijn man sliep op een matje in de voortent, alleen. Tja, dus niet allemaal samen slapen. Diana.
advertenties
sponsoren
webwinkel bestsellers
Horigen Chicture Dubbelzijdige Elektrische Kolf
8e druk: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten
Fijn boek: 100 meest gestelde vragen over borstvoeding
Boezemvriendjes
meer info