HIV en borstvoeding, aanbevelingen WHO

nwsbrcht-who3.jpgDe WHO presenteerde op 1 december 2009 nieuwe aanbevelingen bij HIV met betrekking tot behandeling, preventie en kindervoeding volgens de allerlaatste wetenschappelijke inzichten en voor de behandeling van volwassenen. De WHO raadt aan eerder te beginnen met therapie (ART) bij volwassenen, en pleit voor het gebruik van meer gebruikersvriendelijkere ARV’s. Voor het eerst raadt de WHO aan om ARV’s te gebruiken tijdens de borstvoedingperiode, om de overdracht van HIV op het kind te beperken.

Let Op: de informatie in dit artikel is niet meer up to date. Het artikel blijft zichtbaar omdat we de geschiedenis niet willen wissen. De meest recente informatie vind je hier: Richtlijn en informatie over hiv en borstvoeding in Nederland

Nieuwe aanbevelingen voor behandeling in relatie tot borstvoeding

In 2006 adviseerde de WHO HIV-positieve zwangeren om met 28 weken te beginnen met ARV-medicatie, om de kans op besmetting van het kind met HIV te verkleinen. Met betrekking tot borstvoeding waren er toen nog niet genoeg onderzoeksdata. Maar nu is er voldoende bewijs dat de kansen op overdracht aanzienlijk kleiner worden als zwangeren eerder, met 14 weken, beginnen met ARV-medicatie en als doorgegaan wordt met het gebruik van ARV’s tot het einde van de borstvoedingperiode.

De WHO raadt landen aan een beleidsbeslissing te nemen wat betreft borstvoeding door HIV positieve moeders. Ieder land zou er voor moeten kiezen om ofwel uitsluitend moedermelkvervangers te adviseren, of om te kiezen voor borstvoeding met gebruik van ARV’s.
*noot van de redactie: Prima advies van de WHO, maar in principe zou iedere vrouw natuurlijk haar eigen keuzen moeten kunnen blijven maken!

Voor de landen die kiezen voor borstvoeding met ARV’s geldt het volgende advies:

  • HIVpositieve moeders, die een HIV-vrij kind hebben of een kind met een onbekende status, wordt aanbevolen om hun kind zes maanden exclusief borstvoeding te geven, het kind dan daarna bij te gaan voeden met bijvoeding, en om de borstvoeding voort te zetten tot twaalf maanden.
  • Tegelijkertijd krijgt óf de baby óf de moeder ARV’s. De beslissing hieromtrent hangt af van de preventieve medicatie die tijdens de zwangerschap en bevalling gebruikt wordt. Is dit gebaseerd om één medicijn (Nevirapine), dan moet het kind dit medicijn blijven krijgen tijdens de borstvoedingperiode. Wordt een combinatie van medicijnen gebruikt, dan wordt aangeraden dat de moeder volledige ART krijgt gedurende de borstvoedingperiode. Dit verlaagt de kansen op besmetting en het verhoogt de kansen op overleving van de baby. Uiteraard kan de borstvoeding pas gestopt worden als het kind een voeding krijgt die zonder die moedermelk volwaardig is.
  • Moeders die besluiten te stoppen met borstvoeding, hoeven dat niet meer abrupt te doen, zoals dat voorheen geadviseerd werd. Het lijkt nu veiliger als daar een maand voor uitgetrokken wordt.

Als borstvoeding gestopt wordt

Als moeders stoppen met borstvoeding, moeten hun kinderen natuurlijk veilig en adequate voeding krijgen, om gezond en goed te kunnen groeien en ontwikkelen. Voor kinderen onder de zes maanden is dat een commerciële kunstvoeding voor onder de zes maanden of afgekolfde moedermelk die een warmtebehandeling heeft ondergaan. Voor kinderen ouder dan zes maanden is dat een commerciële kunstvoeding voor boven de zes maanden of gekookte dierlijke melk als onderdeel van een voeding die voldoende vitamines, mineralen e.d. bevat.

Als het kind HIVpositief is

Als het kind HIVpositief is, dan wordt de moeder sterk aangeraden tot zes maanden exclusief borstvoeding te geven en ermee door te gaan tot twee jaar of langer.

Borstvoeding blijft goede optie

De boodschap is duidelijk: borstvoeding is een goede optie voor elke baby, ook voor de baby’s met een HIVpositieve moeder die ARV-medicatie tot haar beschikking heeft. Met deze nieuwe, aangepaste adviezen, verwacht de WHO een verlaging van vijf procent van de kans op besmetting van baby’s die een HIVpositieve moeder hebben.

Aangezien de nieuwe aanbevelingen aanzienlijke consequenties hebben voor zowel het budget als ook voor de logistiek en voor de tijd van zorgverleners, zal het waarschijnlijk wel even duren voordat landen deze nieuwe aanbevelingen in de praktijk gaan brengen.

Bron

New HIV recommendations to improve health, reduce infections and save lives

Lees ook

Let Op: de informatie in dit artikel is niet meer up to date. Het artikel blijft zichtbaar omdat we de geschiedenis niet willen wissen. De meest recente informatie vind je hier: Richtlijn en informatie over hiv en borstvoeding in Nederland

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden