banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_bvcomapp.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Update [25 februari 2015]: Zika Virus, Borstvoeding & Bestrijdingsmiddelen

infect1.jpgUit één onderzoek blijkt dat er Zika Virus in moedermelk kan voorkomen. Het had geen impact op transmissie. Een Zika infectie op zich in een kind hoeft niet zo erg te zijn; slechts één op de vijf mensen krijgt symptomen.
Tot nu toe is er geen bewijs dat Zika Virus via het borstvoeden of via moedermelk wordt doorgegeven. Er is ook niet echt veel onderzoek naar gedaan. Unicef en WHO hebben er een pagina over: Zika virus disease: Questions and answers, from the World Health Organization.
Ook het CDC geeft informatie: Zika Virus Transmission, from the US Centers for Disease Control and Prevention.

Update 25 februari 2016: Belangrijke informatie van de WHO

Zie WHO-website of bekijk de pdf: Breastfeeding in the context of Zika virus. Interim guidance 25 February 2016 WHO/ZIKV/MOC/16.5.

Hoe bescherm je je het beste?

De met Zika Virus besmette mug draagt het virus op de mens over met de muggenbeet. De mens beschermt zich het best met beschermende kleding, het gebruik van muskietennetten, het afsluiten van ruimtes van buiten met muggengaas e.d. en of door insectenwerende middelen te gebruiken. Overigens, en wellicht ten overvloede: in Nederland en België komt de Zika Mug niet voor.

Baby's met microcephaly

Deze baby's kunnen een probleem met het zich voeden aan de borst hebben. Ze kunnen mogelijk slikproblemen hebben en een matige algemene motoriek. In geval van het niet of niet voldoende kunnen drinken, zal de afgekolfde melk van de eigen moeder op een andere manier aangeboden moeten worden. En als de eigen moeder te weinig melk heeft, is de eerstvolgende optie de afgekolfde melk van een andere moeder.

Niet Zika, maar pesticide Pyriproxyfen oorzaak van microcefalie?

Schokkend nieuws? Het voorkomen van microcefalie, baby's die met een te kleine schedelomvang geboren worden, heeft mogelijk geen directe link met het Zika Virus. Nieuw onderzoek uit Argentinië legt een link met de pesticide Pyriproxyfen, die sinds 2014 wordt gebruikt om de mug die Zika verspreidt, te bestrijden.

infect2.jpg

Pyriproxyfen is weliswaar getest op het voorkomen van geboorteafwijkingen bij sommige zoogdieren, maar dat geeft geen garantie voor effecten bij de mens. En volgens de artsen kan het voorkomen van duizenden gevallen van misvormde baby's juist in de gebieden waar Pyriproxyfen werd gebruikt (en ook juist vanaf het moment dat het middel werd toegepast) geen toeval zijn. De Braziliaanse overheid ontkent, net zoals Monsanto da in alle toonaarden ontkent.

Je leest er meer over op de site van Duurzaam Nieuws.

Bronnen

Gerelateerde artikelen

meer info