Over borstvoeding en taalgebruik

Het artikel over borstvoeding en taal Watch your language was voor mij nogal een eye-opener, omdat ik mij er nooit zo bewust van was geweest hoe taalgebruik de perceptie van borstvoeding beïnvloedt. De schrijfster legt uit dat degenen die borstvoeding promoten dezelfde taal gebruiken als de kunstvoedingsfabrikanten. Dan doet er iemand iets fout, zegt ze, en dat zijn vast niet de fabrikanten…

Kunstvoedingsindustrie en taal

De kunstvoedingindustrie is zich zeer goed bewust van de macht van taal en maakt daar goed gebruik van. Ze besteden niet voor niets astronomische bedragen aan reclame. Op heel subtiele wijze zetten ze hun eigen product neer als de norm voor babyvoeding, bijvoorbeeld door het te vergelijken met koemelk in plaats van met moedermelk, maar ook door de fles te gebruiken als symbool voor baby’s of babyvoeding. Borstvoeding wordt dan ‘beter’ of in andere termen: de beste start, perfect afgestemd op de behoeften van je baby, de ideale voeding. Dat borstvoeding het beste is voor je baby, staat inmiddels wel buiten kijf, dus daar tornen ze niet aan.

De voeding van je baby wordt gepresenteerd als een keuze tussen twee min of meer gelijkwaardige alternatieven. De vraag: ga je borst- of flesvoeding geven, wordt als heel normaal beschouwd en wordt je tijdens je zwangerschap door iedereen gesteld, ook door degenen die je medisch begeleiden. Wat zou je denken als je bij je eerste bezoek aan de verloskundige de vraag zou krijgen of je wilt doorgaan met roken of niet? Het antwoord wordt zonder meer geaccepteerd, opgeschreven en daarmee is de kous af. Als je aangeeft door te gaan met roken, maakt ze er geen probleem van, want ze wil tenslotte niet dat je je schuldig voelt. Of in het beste geval wijst ze je erop dat het toch echt beter is om te stoppen, zonder uit te leggen waarom of hoe je dat zou kunnen aanpakken.

Is een keuze reëel?

Toch is de ‘keuze tussen borst of fles’ er net zo eentje. Borstvoeding is niet het beste voor je baby, het is gewoon de normale voeding waar je baby op berekend is. Borstvoeding heeft geen voordelen, kunstvoeding heeft nadelen. Borstvoeding vermindert niet de kans dat je kind voor zijn vijftiende kanker krijgt met de helft: als je helemaal geen borstvoeding geeft, heeft je kind twee keer zoveel risico kanker te krijgen voor hij vijftien is. Oei, dat klinkt wel een stuk ernstiger. Ik weet zeker dat als moeders de feiten zo gepresenteerd krijgen, ze er nog wel twee keer over zullen nadenken voor ze op de fles overstappen.

De enorme bedragen die de kunstvoedingindustrie uitgeeft aan (al dan niet verdekte) reclame hebben hun vruchten afgeworpen: hun taalgebruik is inmiddels gemeengoed geworden. Gek genoeg ook bij borstvoedende moeders zelf en de organisaties die borstvoeding willen bevorderen.

Bij wijze van voorbeeld een citaat van bovengenoemde website

Wat is de beste voeding voor een zuigeling?
Borstvoeding is zonder meer de beste voeding voor een zuigeling. Het is licht verteerbaar en heeft een unieke samenstelling. Naast voedingsstoffen als eiwit, vet, vitaminen en mineralen zitten in moedermelk ook afweerstoffen en andere beschermende stoffen. Deze stoffen helpen infecties te voorkomen en verminderen de kans op een allergie.
Wanneer borstvoeding niet lukt of niet wenselijk is, biedt flesvoeding een goed alternatief.

Ter vergelijking een citaat van de website van een kunstvoedingfabrikant

Borstvoeding
Borstvoeding is het beste voor uw baby. Moedermelk is niet alleen ideaal van samenstelling, maar er zitten ook afweerstoffen in die de baby beschermen tegen infecties en voedselallergie. Ook bevat moedermelk stoffen die de vertering en afbraak van de eiwitten en vetten stimuleren. Moedermelk zorgt er bovendien voor dat de rijping van de darm sneller verloopt.

Flesvoeding
Mocht u geen borstvoeding willen of kunnen geven, dan zijn er goede alternatieven in de vorm van flesvoeding.

Autozitjes

Het gebruik van lijstjes met voor- en nadelen van borst- en flesvoeding draagt hier ook toe bij. Stel je voor dat je in het ziekenhuis een foldertje krijgt over autozitjes.

Voordelen:

  • je kind is bij een ongeval optimaal beschermd;
  • je kan je kind slapend in en uit de auto halen;
  • er zijn heel leuke dessins verkrijgbaar.

Nadelen:

  • een autozitje is vrij prijzig;
  • de veiligheidsnormen veranderen regelmatig;
  • je kan je kind niet in je armen houden;
  • het kost meer tijd om je kind in en uit de auto te halen;
  • je kind heeft weinig bewegingsvrijheid;
  • bij verkeerd gebruik kunnen autozitjes meer kwaad dan goed doen.

Als je geen autostoeltje wilt of kunt kopen, bieden koffers een prima alternatief. Als je je kind in een koffer op de achterbank legt, komt het niets te kort. Tegenwoordig zijn er uitstekende koffers in de handel die aan alle veiligheidseisen voldoen.

Als deze voorstelling van zaken door iedereen in je omgeving, in alle media en door de medische wereld werd gebruikt, zou je je beslissing ‘wel of geen autostoeltje’ op deze informatie baseren. Wat is je reactie als je erachter komt dat een koffer je kind niet beschermt en aan veel meer gevaren blootstelt dan je dacht? Voel je je schuldig? Nee, je bent boos, verontwaardigd, voelt je bedrogen.

Kortom…

Wij vrouwen/moeders worden massaal in de maling genomen. En het ergste is: we werken er zelf aan mee!
Door dezelfde taal te gebruiken en door de zorgvuldig gecreëerde mythes in stand te houden (ik had niet genoeg melk, na … maanden vond ik het wel weer mooi geweest, ik geef borstvoeding omdat mijn kind een verhoogd risico op allergie heeft, na weken tobben ben ik maar gewoon op de fles overgegaan, ik werd zo moe van borstvoeding, nadat ik hem een flesje had gegeven sliep hij meteen vier uur, waarom doe ik eigenlijk zo moeilijk, ik ging weer werken en kolven vond ik te veel gedoe, bij mijn eerste was de borstvoeding ook mislukt). Ook al kunnen al deze uitspraken waar zijn, toch wordt borstvoeding alweer neergezet als een extraatje voor je baby, en niet als een basisbehoefte.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen