banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Borstvoeding en tattoo, natuurlijk gaat dat samen!

tat05.jpgHeb je eindelijk de tattoo van je leven gezien, dan wil je die natuurlijk gelijk zetten. Maar… je geeft borstvoeding aan je kind. Kan dat samen? Maakt het uit of je kindje klein en jong is, of wat ouder, en al langer dan een jaar bij je drinkt? Is het verstandig en waar moet je op letten? Moet je stoppen met de borstvoeding of gaat borstvoeden en tatoeëren best wel samen?

Neem de veiligheidsinstructies in acht: Laat je tattoo uitsluitend en alleen zetten bij een onderneming met vergunning!

Wat is een tatoeage?

tat03.jpgEen tatoeage, tatoeëring of tattoo is een versiering van het lichaam met onder de opperhuid aangebrachte inkt. De inkt wordt via een holle naald met een apparaatje onder de opperhuid ingespoten. Enkele millimeters diep, zeg maar. De tatoeëerder, de apparaten, de tattooshop, de inkt… alles moet tegenwoordig aan strenge hygiëne-eisen voldoen.
Bij het tatoeëren ontstaan allemaal hele kleine wondjes. Je kunt de wond in zijn geheel ook wel vergelijken met een lichte schaafwond, een oppervlakkige wond, die plaatselijk een reactie oproept. Als er voldoende hygiënisch gewerkt is, zal die oppervlakkige wond dus ook gewoon genezen. En dus is het geen bijzondere belasting. Verzorg de tattoo goed en volg de instructies op die je meekrijgt.

Tattoo zetten in de zwangerschap

tat02.jpg

In de zwangerschap wordt het afgeraden. Het gaat namelijk niet alleen om de inkt, maar ook om de vraag hoe hygiënisch er gewerkt wordt, en als er iets fout gaat, heeft de ongeboren vrucht daar direct mee te maken. Als er onhygiënisch gewerkt wordt, kan er een infectie optreden, en kan je in principe besmet worden met tetanus, hepatitis of hiv.

Tattoo zetten in de borstvoedingperiode

tat04.jpgTijdens de borstvoedingperiode is er geen probleem: de inkt blijft zitten onder de opperhuid, precies waar de tattoo gezet is en bovendien zijn de inktmoleculen groot, te groot om te kunnen passeren naar de melk. Laat de tattoo wel zetten in een shop die het hygiënecertificaat heeft en dus 100% hygiënisch werkt. Er is geen enkele aanwijzing of bewijs dat het zetten van een tattoo de borstvoeding op wat voor manier dan ook beïnvloedt. En het maakt dus ook niet uit of je kindje klein is of groter. Of dat je exclusief borstvoeding geeft, of borstvoeding en bijvoeding.

Dus...

tat01.jpgLaat gerust de mooiste tattoo laten zetten die je maar wilt. Tijdens de borstvoedingperiode niet op je borst laten zetten; een open wond zo dicht bij je beeb, is niet verstandig. Als je tattoo je borst al siert, voordat je borstvoeding gaf, dan is er geen probleem.

Neem de veiligheidsinstructies in acht: Laat je tattoo uitsluitend en alleen zetten bij een onderneming met vergunning!

tat06.jpgIn Nederland is het zetten van een tattoo geregeld in de Warenwet. De tattooïst moet een vergunning hebben en de GGD verleent deze alleen als hij of zij voldoende hygiënisch werkt. Bij het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid vind je, via de zoekfunctie, het overzicht van shops met vergunning.
In België gelden ook strenge regels het zetten van een tattoo. Enkel personen die erkend zijn door de minister van Volksgezondheid hebben daarvoor vergunning.

Bron

Copyright

© Kenniscentrum Borstvoeding | Kleintjesconsult | Op dit artikel rust copyright

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Hier ook: stereovoeden #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-12-16://1 2018-12-16T17:03:02Z 2018-12-16T17:03:02Z Hoi, hier een foto van mij en mijn beste vriendin. Samen wandelen en dus ook samen voeden als de kids honger hebben. Groetjes Samantha Redactie

w20150827.jpg

Hoi, hier een foto van mij en mijn beste vriendin. Samen wandelen en dus ook samen voeden als de kids honger hebben.
Groetjes Samantha

webwinkel bestsellers
Kolftas (Mommybag) Horigen: mét koeltas, vier flessen en vier koelelementen
Horigen Chicture Dubbele Elektrische Kolf 107PP met handgreep voor ombouw naar handkolf
Boezemvriendjes
Weer leverbaar: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten (30.000 ex. verkocht)
Tot eind 2018: gratis verzonden voor het lage 6% BTW tarief: Het Nieuwe Borstvoeding Boek van Gonneke & Stefan
Feestdagen-aanbieding! Bespaar nu € 25,00 met het Horigen MovePakket
Gedichtenbundel Tiet voor een rijmpje van Marieke Vermunt