Borstvoeding op de OK, het kan!

ok_2.jpg
Het lijkt wel alsof het eerst ‘mis’ moet gaan, voordat je kan zorgen dat het kan! Dit stuk is voor alle moeders-to-be en alle moeders waarbij het is ‘mis’ gegaan.
Borstvoeding na een keizersnede, sterker gelijk al op de OK!, is mogelijk, ook al wordt vaak gezegd van niet! Vier jaar geleden ben ik voor het eerst moeder geworden, via een spoedkeizersnede. Ik heb onze oudste zoon heel even mogen aanraken en daarna heb ik hem drie uur niet gezien. Hoe kunnen artsen dit een moeder aan doen, terwijl dit in veel gevallen helemaal niet hoeft?

Dit ervaringsverhaal is geschreven door Paula, moeder van twee zoons.
Heb je vragen aan Paula, mail naar de redactie.

Hij was een gezonde, roze baby van ruim 8,5 pond. Zijn APGAR score was 9/10, dus daar heeft het ook niet aan gelegen. Op mijn vraag later waarom hij gelijk werd weggehaald, kwam niet echt een antwoord. Het was standaardprotocol, verder niet doordacht. De OK is koud, vandaar dat de baby over het algemeen daar gelijk wordt weggehaald.

Het heeft mij veel pijn gedaan dat hij zoveel uur bij mij weg is geweest. Ik heb zijn wakkere moment gemist, het huid-op-huid contact en nog erger: hij had al gelijk een fles met kunstmatige zuigelingenvoeding te drinken gekregen! Allemaal mogelijke oorzaken voor het mislukken van de borstvoeding. Ik prijs mij gelukkig dat mijn oudste een natuurtalent bleek en gewoon voor de borstvoeding ging, toen het hem vijf uur na de geboorte werd aangeboden. Dit had echter ook heel anders kunnen verlopen.

Zwanger van onze tweede zoon werd mij een tweede keizersnede aangeboden, die ik gelijk van de hand wees. Bang voor een tweede langdurige scheiding tussen moeder en baby weigerde ik akkoord te gaan met een keizersnede. Gelukkig wees de gynaecoloog mij erop dat de kans groot was dat ook deze zwangerschap op een keizersnede zou uitdraaien, zodat ik hierop van tevoren actie kon ondernemen mocht het inderdaad zover komen. Onze jongste was, net als oudste, een grote baby, met groot hoofd, groot lijf en behoorlijk gewicht.

ok_1.jpg
Ik ben het gesprek aangegaan met de gynaecoloog om er achter te komen of er een mogelijkheid was om onze baby bij mij te houden op de OK, mocht het op een keizersnede uitdraaien. De gynaecoloog was het gelukkig met mij eens, een gezonde baby met een goed gewicht moet tegen een koude OK zijn opgewassen (mits goed warm gehouden!). In het geboorteplan schreef hij dat ik de baby op de OK bij mij zou krijgen, mits de kinderarts akkoord gaf. Ook hebben wij een gesprek aangevraagd bij de anesthesist om ook hier al een protocol op te laten stellen, waarin onder meer vermeld werd dat moeder baby bij zich wilde houden op de OK.

Zo gezegd zo gedaan. De bevalling begon op een natuurlijke wijze midden in de nacht. In de ochtend zijn wij naar het ziekenhuis gereden, waar de vliezen werden gebroken. Onze baby bleek met neus en ogen eerst naar buiten te komen! Een aangezichtsligging is een zeer zware bevalling met een kleine baby, tot nagenoeg onmogelijk met een grote baby. Helaas weer een keizersnede dus, maar voor de veiligheid van onze baby zat er niets anders op. Ik kreeg een injectie om de weeën te remmen/stoppen, maar dit gaf een soort kortsluiting omdat ik al persweeën begon te krijgen. Even ben ik buiten bewustzijn geraakt en kreeg op dat moment een perswee. De gynaecoloog was het hartje van ons ventje even kwijt en vervolgens werden we met spoed naar de OK gereden.

De anesthesist die we gesproken hadden had dienst! Zij pleitte om toch snel een ruggeprik te zetten, terwijl ik moest wachten op de eerste OK die beschikbaar kwam. Op de OK bleek dat de ruggeprik niet goed genoeg werkte, maar dankzij de steun van mijn man en de anesthesist hoefde ik geen roesje te krijgen. De anesthesist heeft ervoor gezorgd dat de kinderarts voort maakte met de controles.

Binnen vijf minuten nadat hij uit mijn buik was, lag hij bloot op mijn borstkas (saampjes onder een deken!). Wat een heerlijk gevoel! Ik heb geen idee of dit ongeveer het zelfde voelt als bij een natuurlijke bevalling, maar ik was even van de wereld. Even één met dat kleine wonder op mijn buik. Wat een intens gelukkig gevoel, wat alles trotseerde (ook de pijn die ik op dat moment had omdat de ruggeprik niet goed genoeg werkte). Een gevoel om nooit te vergeten, een gevoel dat mij tijdens het schrijven van dit stukje weer raakt.

ok_3.jpg
Ook onze jongste was een grote, roze baby van ruim acht pond. Mijn man heeft een klein stukje mogen filmen op de OK, waarbij je ziet dat onze net geboren baby gelijk bij mij op jacht gaat naar de borst. Een heerlijk gefrummel en gesabbel van een pasgeboren baby. Wat een overweldigende ervaring, op de OK na een keizersnede toch een blote baby op je lijf op zoek naar mijn borst! In plaats van dat ik hem drie uur lang kwijt was, heeft hij drie uur ongestoord bloot op mij gelegen!

Dit wens ik iedere moeder toe, die een keizersnede moet ondergaan!

Hoe pak je het aan?

  • Neem je wensen op in je geboorteplan, ook al ga je voor een natuurlijke bevalling (en is er wel/niet aanleiding voor een mogelijke keizersnede).
  • Maak duidelijk dat je niet wilt dat je baby kunstmatige zuigelingenvoeding krijgt.
  • Bespreek het vooraf in een consult bij jouw/een gynaecoloog in het ziekenhuis waar je heen gaat/zou gaan als het nodig is tijdens de bevalling en dat je je baby hoe dan ook bij je wilt houden. Al zal de kinderarts ten allen tijde hier akkoord voor moeten geven.
  • Maak eventueel van tevoren een afspraak met de anesthesist om hier ook alles door te spreken.
  • Zorg dat de verpleegkundige bij de bevalling op de hoogte is van jouw wensen, zodat zij hier rekening mee kan houden, zij moet zich namelijk vrij maken om bij jou en je baby te blijven.

En voor het geval het toch mis gaat…

  • Zorg dat je vooraf aan de bevalling colostrum gekolfd hebt, en dat je dat ingevroren bij je hebt. Als je baby onverwacht toch niet bij je kan zijn, kan je baby jouw eigen colostrum krijgen.
  • Bespreek je geboorteplan ook met de lactatiekundige IBCLC.

Lees ook

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden