Borstvoeding, nachtvoeding en Cariës

tandjes6.pngMoedermelk en borstvoeding vormen in principe geen risico voor tandbederf of cariës. Daar mogen we van uit gaan. Je kind enige jaren voeden aan de borst en nachtvoedingen zijn onderdeel van het overlevingsmechanisme zoals dit in de afgelopen honderdduizenden jaren zich heeft ontwikkeld en bewezen effectief te zijn.

Van recente datum

De cariësproblematiek zoals we die tegenwoordig kennen, is nog maar van zeer recente datum. Het afraden je kind zich laten voeden aan de borst, omdat in de literatuur gesuggereerd wordt dat het ten koste zou gaan van de kwaliteit van het gebit, is prematuur. Verschillende onderzoeken laten zien en suggereren ook dat verder onderzoek naar de werkelijke oorzaken van cariës bij zuigelingen en peuters beter en zorgvuldiger onderzocht moeten worden.

Evolutionair gezien is het bovendien uitermate onlogisch wanneer het overlevingsmechanisme, zowel lichamelijk als psychisch, voor een kind een gevaar zou zijn voor zijn gezondheid en overlevingskansen. Kinderen met een slecht gebit zouden in de natuurlijke en oorspronkelijke omstandigheden (jager-verzamelaar) geen grote overlevingskansen hebben, als hun gebit als gevolg van het zich voeden aan de borst, hoge risico’s zou lopen op het ontstaan van cariës.

Behoefte aan meer breed onderzoek

De diverse onderzoeken die wij bestudeerd hebben, laten zien dat er meer studies gedaan zouden moeten worden, waarbij dan in die onderzoeken vooral aandacht moet zijn voor de combinatie van alle factoren en niet alleen naar de factor borstvoeding (na de eerste verjaardag en in de nacht).
Want, als er goed wordt gepoetst en kinderen krijgen geen suikers en andere geraffineerde koolhydraten te eten en te drinken, ook overdag niet, is er vooralsnog geen aantoonbaar verhoogd risico door het drinken aan de borst na de eerste verjaardag en/of in de nacht.
Duidelijk en niet tegen te spreken is inmiddels wel het gegeven dat het hele pakket, dus alles wat met voeding en onderhoud te maken heeft, van invloed is op een meer of minder verhoogd risico op cariës.

Dus…

tandjes10.jpg
Beperk voor jezelf en voor je kind de consumptie van alle suikers: de zichtbare suiker en ook vloeibare suikers zoals in gesuikerde drankjes, koemelk- en koemelkdrankjes, (vers) vruchtensap, diksap en frisdranken. Laat je ook niet verleiden tot consumptie van voedingsmiddelen waarin kunstmatige en ‘nieuwe’ zoetstoffen verwerkt zijn. De impact daarvan op onze gezondheid is nog behoorlijk onbekend.

Ook andere factoren

tandjes8.jpgErfelijke factoren spelen uiteraard ook een rol in de cariësproblematiek. Dat is bekend. Minder bekend is de invloed die externe factoren hadden in de tijd dat het glazuur werd aangelegd. Dat zijn bijvoorbeeld stress en antibioticagebruik door de moeder tijdens de zwangerschap.
Tot slot is er nog de afwijkende anatomie van het mondgebied waar oorzaken voor cariës liggen, die onderbelicht zijn. Zowel bij onderzoekers als bij gezondheidswerkers. Zuigelingen, peuters en kleuters met een te korte, beperkende tongriem en/of lipriem, kunnen hun eigen mond met de tong niet goed schoonhouden. De tong kan niet overal bij, waardoor restjes vuil in de mond achterblijven. Onder andere rondom de bovenlipriem. Met name een te korte bovenlipriem kan cariës geven die sterk lijkt op zuigflescariës. Een te korte tongriem kan een verkeerde ontwikkeling en vorm geven aan de kaken, waardoor de tanden en kiezen te weinig ruimte krijgen, scheef komen te staan en minder goed schoon te houden zijn.

Leestip: Hoe geen borstvoeding gebitsproblemen vergroot

Aantal eetmomenten

Van belang in relatie tot tandbederf is dus niet alleen wat en hoeveel een kind eet en drinkt, maar ook het aantal eet-momenten op een dag. De hele dag door eten en drinken is funest voor de tanden.
Je kind mag wel onbeperkt water en in principe ook moedermelk drinken. Moedermelk bevat veel levende cellen die een actief afweermechanisme vormen tegen de bacteriën. Kunstmatige zuigelingenvoeding bevat die levende afweermechanismen niet, en het gebruik daarvan is daarmee zonder meer een groter risico op het ontstaan van cariës, dan het drinken aan de borst.

De belangrijkste -en meest update- adviezen op een rijtje

  • Poets het gebit van je kind twee keer per dag met een klein zacht borsteltje met een suikervrije fluoride (peuter)tandpasta.
  • Poets het gebit voor het slapengaan wanneer je kind daarvoor kunstvoeding heeft gedronken of een kant-en-klaar slaappapje kreeg want in die papjes zitten bergen suiker…
  • Poets sowieso voor het slapen gaan de tandjes. Hoe minder plaque op de tanden en kiezen, hoe minder bacteriën en hoe minder sterk de zuuraanval op het gebit.
  • Beperk de eetmomenten naast borstvoeding en water.
  • Beperk in hoge mate het gebruik van suiker, suikerhoudende voeding én suikerhoudend drinken voor je kind en voor jezelf.
  • Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten.
  • Zorg ervoor dat je eigen gebit schoon is. Klinkt raar, maar hoe schoner je eigen gebit, hoe minder infectie vanuit jouw mond in de mond van je baby.
  • Geef ‘s nachts uitsluitend borstvoeding of water en niets anders.

Lees ook

Bronnen

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden