banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Borstvoeding en sportduiken, gaat prima samen!

duik1.pngBorstvoeding en duiken gaan prima samen. Niet tegelijkertijd natuurlijk. Maar niets staat je in de weg om de onderwaterwereld te verkennen terwijl je op andere momenten van de dag en nacht je kindje borstvoeding geeft. Je zorgt dat je kindje in veilige handen is, je trekt je pak aan, je neemt alle veiligheidsaspecten in acht, en je duikt onder.
We leggen je hier uit hoe het zit en dat het kan.

Duiken, moedermelk en borstvoeding

duik4.jpgDuiken heeft geen invloed op de moedermelk of borstvoeding. En er is geen bewijs dat duiken kwalijk is en afgeraden zou moeten worden bij borstvoeding. Tijdens het duiken neemt het lichaam stikstof op uit de perslucht die je bij je hebt. Deze stikstof verspreidt zich in je lichaam, maar speelt geen rol in de stofwisseling.
Na het duiken verdwijnt deze weer snel uit je lichaam. Onbeduidende hoeveelheden kunnen in de moedermelk zitten, maar voor je kind is er geen enkel risico.

Waar moet je op letten als je duikt

duik2.jpgZorg dat je voldoende drinkt. Het is natuurlijk altijd belangrijk dat je voldoende drinkt bij borstvoeding. Je verliest, een beetje afhankelijk van de leeftijd en het drinkgedrag van je baby, gemiddeld 500 cc vocht per dag. Dus logisch dat je dat aan moet vullen. Het duiken zelf onttrekt ook vocht aan je lichaam. En een verstoorde vochtbalans kan een negatieve invloed hebben op je melkproductie en -afgifte. Dus is het zaak dat je extra in de gaten houdt dat je voldoende vocht neemt. Drink niet alleen water, maar drink ook vocht met zouten, zoals een kopje bouillon of de een of andere isotone vloeistof. Drink ook niet excessief.
Excessief drinken leidt tot vochtophoping, met name in
de borst, en remt dan weer de melkproductie.
Duiken kost energie, je moet je duikuitrusting sjouwen
en onder water krijg je te maken met soms lastige
omstandigheden, zoals kou en stroming. Maar daar
ben je zelf bij. Begin dus rustig aan met een ondiepe
duik op een makkelijke plek.

Fabeltjes

duik3.jpgFabeltje: Pas vier tot zes weken nadat je gestopt bent met borstvoeden mag je duiken, want borstvoeding geven kost energie, en als erg vermoeid bent, kun je beter niet duiken. Je kunt dus pas weer duiken zodra je conditie weer op peil is.

Niet waar! Van borstvoeding geven wordt je niet moe, dat kost je hooguit 500 calorieën per dag en dat eten de meeste moeders er met gemak bij. Waar je moe van wordt is het moeder zijn, het heen en weer rennen en de voortdurende verantwoordelijkheid voor je kind.

Fabeltje: Als je borstvoeding geeft en je gaat duiken, dan kan de borstvoeding teruglopen omdat een bepaald hormoon minder wordt aangemaakt. Dat komt door de stress en dan heb je zomaar minder toeschietreflex.

Niet waar! 'Bepaalde' hormonen worden niet minder aangemaakt, laat staan dat er stress is die de toeschietreflex vermindert.

Conclusie: Borstvoeding en duiken gaan prima samen

prmtr-caro-12.jpgBorstvoeding en snorkelen trouwens ook!

duik5.jpgVoor het duiken eerst duikset klaar maken, dan pak half aan. Nog even voeden en dan kan mama zo het water in - wel even regelen dat er iemand op de kant blijft om op te passen.
Jesca.

Lees ook

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Veel gebeurd #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-10-17://1 2018-10-17T18:03:02Z 2018-10-17T18:03:02Z Dit is mijn lieve zoon Lenz van 3 juni 2015. Hij heeft al heel wat meegemaakt. Drie weken te vroeg geboren maar de dag erna lekker naar huis. Na 5 dgn opgenomen met geelzucht. Na 4 dgn eindelijk naar huis, maar 2 dgn later weer bij de EHBO vanwege de hielprik die 2x afwijkend was op de schildklier. Heel wat prikjes verder, bleek toch alles in orde te zijn. Gelukkig drinkt Lenz vanaf het eerste moment heel goed en krachtig bij mama. Grote zus Lynn, (11 juli 2013) dronk 19 mnd bij mama en hopelijk gaat Lenz dit ook doen. Redactie

w20151124.jpg

Dit is mijn lieve zoon Lenz van 3 juni 2015. Hij heeft al heel wat meegemaakt. Drie weken te vroeg geboren maar de dag erna lekker naar huis. Na 5 dgn opgenomen met geelzucht. Na 4 dgn eindelijk naar huis, maar 2 dgn later weer bij de EHBO vanwege de hielprik die 2x afwijkend was op de schildklier. Heel wat prikjes verder, bleek toch alles in orde te zijn. Gelukkig drinkt Lenz vanaf het eerste moment heel goed en krachtig bij mama. Grote zus Lynn, (11 juli 2013) dronk 19 mnd bij mama en hopelijk gaat Lenz dit ook doen. Iris

webwinkel bestsellers
Kolftas (Mommybag) Horigen: mét koeltas, vier flessen en vier koelelementen
Horigen Chicture Dubbele Elektrische Kolf 107PP met handgreep voor ombouw naar handkolf
Boezemvriendjes
9e druk: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten
Het Nieuwe Borstvoeding Boek, geschreven door Gonneke & Stefan
meer info