Verslag congres ‘Focus on donormilk’

Met hooggespannen verwachtingen komen de deelnemers binnen bij dit unieke symposium. Een hele studiedag gewijd aan doneren, verzamelen en gebruiken van moedermelk voor kindjes voor wie geen of onvoldoende melk van de eigen moeder voorhanden is. Een gemêleerd gezelschap van lactatiekundigen, artsen en voedingskundigen luistert naar de inzichten en informatie van deskundigen uit Amerika, Canada, Engeland en Duitsland.

Lars Hanson

Professor Lars Hanson (emeritus) opende met een zeer boeiende uiteenzetting over hoe precies moedermelk de baby beschermt tegen ziekte. Verrassend is zijn uitleg over de steriele ongeborenen die nota bene vlak langs de anus van de moeder wordt geboren. Dit is voor de mens evenmin als voor andere zoogdieren niet toevallig. Het koloniseert de baby namelijk met die kiemen die in zijn directe omgeving normaal zijn en met bacteriën die onmiddellijk beginnen met het opbouwen van de darmflora van de baby. Dit zijn de minst gevaarlijke kiemen en zo kan de baby rustig en veilig aan zijn weerstand werken. Overdreven hygiëne kan dit natuurlijke proces verstoren, waardoor het kind eerder meer dan minder aan ziekteverwekkers komt bloot te staan.

Met moedermelk krijgt het kind vervolgens allerlei beschermende stoffen van zijn moeder binnen. Veel ziektebestrijdende stoffen en mechanismen veroorzaken ontstekingen, slaperigheid en gebrek aan eetlust. Voor een jonge baby is dit ongewenst: hij moet een stevige eetlust hebben om volop te kunnen groeien en ontwikkelen. De belangrijkste beschermende factor in moedermelk, het IgA, geeft bescherming die dit nadeel niet heeft. Het bevecht namelijk niet de indringers, maar voorkomt dat zij het systeem van het kind binnenkomen.

Download de presentatie Borstvoeding en immuniserende functies

Jack Newman

Dr. Jack Newman welbekende kinderarts uit Canada, sprak over een aantal controversies in borstvoeding. Kenners van Newman herkenden hierin ook een aantal van de bakerpraatjes die hij weerlegt in zijn artikelen. Veel nadruk legt hij op het feit dat kunstvoeding eigenlijk nooit nodig is. Veelal is het vooral een kwestie van het optimaliseren van het aanlegbeleid en de drinktechnieken om ervoor te zorgen dat de moeder zelf voldoende melk voor haar kind kan maken. Kunstvoeding, stelt hij, is dus in de meeste gevallen niet nodig, maar zelfs ongewenst en potentieel gevaarlijk. Een gebrek aan menselijke melk is een risicofactor voor het verkrijgen of ontwikkelen van allerlei ernstige ziekten en aandoeningen op korte en lange termijn.
Het is erg jammer dat de lezing van dr. Newman niet de volle vier uur kan duren die hij er eigenlijk voor nodig heeft. Zijn praktische no-nonsense aanpak en grondige kennis van de materie maken hem tot een boeiende spreker.
De prachtige films van Jack Newman zijn binnenkort te zien op borstvoeding.com.

Bekijk de presentatie Twistpunten betreffende moedermelk

Martin Lee

Martin Lee van Prolacta Bioschience, een commercieel werkende melkbank, vertelt hoe zijn bedrijf is ontstaan en welk werk zij doen. Prolacta verzamelt melk van donoren en behandelt en labelt deze voor distributie aan diverse instellingen. Veel van de melk wordt gestandaardiseerd of bewerkt tot een melk met hogere calorische waarde voor kinderen met speciale noden.
Prolacta gebruikt een deel van de donormelk om een fortifier te maken voor premature kindjes die meer voeding en energie, maar minder volume nodig hebben. Tegelijk onderzoeken zij de resultaten bij kindjes die uitsluitend menselijke melk en op menselijk melk gebaseerd fortifiers krijgen in vergelijking met kindjes die op koemelk gebaseerde voeding en/of supplementen krijgen.

Bekijk de presentatie Klinisch onderzoek met preparaten uit humane melk

Mary Fewtrell

Na de drie heren in de ochtend is de middag gereserveerd voor de vrouwen. Als eerste vertelt de Britse dr. Mary Fewtrell over onderzoeken over de invloed van het gebruik van donormelk op de gezondheid van kinderen. Helaas presenteert zij veel oude onderzoeken, waardoor er vaak maar weinig positiefs te zeggen valt voor donormelk. Heel interessant is echter haar combinatie van enkele uitkomsten, namelijk de geringere groei van kinderen in haar onderzoekspopulatie (kinderen die donormoedermelk kregen) enerzijds en de onderzoeken over de negatieve effecten van snelle postnatale groei op de latere conditie van hart en bloedvaten, anderzijds. Uit deze combinatie van gegevens blijkt dat het op de lange duur misschien niet zo erg is wanneer kindjes in de eerste tijd niet zo erg hard groeien. Misschien zouden fortifiers op basis van menslijke melk ertoe kunnen bijdragen dat prematuren in een meer natuurlijk tempo groeien, waardoor er later minder hart- en vaatziekten zouden kunnen optreden.

Bekijk de presentatie Donormelk en de gezondheid van kinderen

Vera Risy

Tot slot van de dag geeft Vera Risy uit Duitsland een overzicht van de geschiedenis van melkdonatie in Europa en de geschiedenis en huidige werking van melkbanken in Duitsland. Dit was een bemoediging voor mensen die graag zoiets ook in onze lage landen zouden zien: het kan en het gebeurt en de resultaten bij de kinderen die met de donormelk gevoed worden zijn erg positief. Daarnaast gaf zij een overzicht van de tijd, energie en financiële middelen die nodig zijn voor het opzetten en onderhouden van een moedermelkbank.

Bekijk de presentatie Donormelk in Duitsland – geschiedenis en het huidige belang

Donormelk in Nederland

De hele dag ademt de overtuiging: moedermelk is altijd de beste melk voor een kind. Kan het kind niet de melk van de eigen moeder drinken, dan is donormoedermelk de eerstvolgende optie. Er zijn nogal wat hobbels te overwinnen voordat er in Nederland een goed dekkend moedermelkbanksysteem bestaat. Maar ooit, wellicht, zullen alle mensenkinderen weer groot worden op mensenmelk.
Een utopie? Misschien, maar voor de sprekers en deelnemers van deze zeer geslaagde dag toch zeker iets om naar uit zien.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen