WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!

4-lw_2.jpgDe wereldgezondheidsorganisatie raadt aan dat kinderen minimaal twee jaar borstvoeding krijgen. Maar ook dat de borstvoedingsrelatie na de tweede verjaardag doorgaat zolang moeder en kind dat willen. Maar hoe doe je het als je ook nog een baan hebt? In dit artikel vertellen moeders hoe zij het doen.

bb_cover.pngIn dit boekje kun je alles lezen over hoe je borstvoeding kunt combineren met je werk. Want, waarom stoppen? Stoppen lijkt makkelijk, investeren en borst en baan combineren is daarentegen een uitdaging. Soms gaat de borstvoeding vanaf dag één van een leien dakje. Soms heb je wat tijd en oefening nodig om tot een goede balans te komen. Eén ding is zeker: borstvoeding wordt steeds leuker en makkelijker.

Boekje Borst en Baan bestel je gemakkelijk via de Webshop van Kenniscentrum Borstvoeding.

nwsbrcht-kolfkamer.jpgZowel moeders als werkgevers weten vaak niet hoe het nou precies zit met dat borstvoeden en werken. In de praktijk blijkt dat moeders vaak stoppen met de borstvoeding als zij weer gaan werken. Het blijkt vaak lastiger dan verwacht om werken en borstvoeding te combineren.
In dit artikel zetten we alle informatie over Nederland voor jou op een rijtje.

nwsbrcht-kolfkamer.jpgZowel moeders als werkgevers weten vaak niet hoe het nou precies zit met dat borstvoeden en werken. In de praktijk blijkt dat moeders vaak stoppen met de borstvoeding als zij weer gaan werken. Het blijkt vaak lastiger dan verwacht om werken en borstvoeding te combineren.
In dit artikel zetten we alle informatie over België voor jou op een rijtje.

Zodra je je zwangerschap gemeld hebt, gelden speciale regels. Je werkgever is dan verplicht om het werk zo te organiseren dat hierdoor je gezondheid geen gevaar loopt en het verloop van je zwangerschap of de borstvoeding niet wordt verstoord.

4-lw_1.jpgIn Nederland en België zijn er regelingen rondom het geven van borstvoeding en het werk van de moeder. Maar deze regelingen gelden alleen tot een bepaalde leeftijd van het kind. Hoe doe je het als je door wilt gaan met borstvoeding geven, en als je ook buitenshuis werkt? In dit artikel, deel één uit de serie van drie, geven we je een aantal tips en vertellen moeders hoe zij het zelf allemaal regelen.

Heb je voor en tijdens de zwangerschap buitenshuis gewerkt? Ben je van plan om na je zwangerschapsverlof weer aan de slag te gaan? In dit artikel zetten we twaalf verschillende opties rondom borstvoeding en werken voor je op een rij.

Op borstvoeding.com zijn een flink aantal artikelen te vinden over het combineren van borstvoeding en werk in Nederland en België, het afkolven, bewaren en opwarmen van moedermelk en borstvoeding in de kinderopvang.

Op de werkvloer worden vaak niet alle wettelijke rechten nageleefd die een werkneemster heeft die borstvoeding geeft.
Zo heeft 2 op de 10 vrouwen geen kolfruimte tot haar beschikking en krijgt 1 op de 8 vrouwen niet (volledig) uitbetaald voor de tijd die zij besteedt aan voeden en/of kolven. 
Dat blijkt uit onderzoek van 24Baby.nl naar de mogelijkheden voor moeders om hun baan met het geven van borstvoeding te combineren.

1.667 moeders in loondienst namen deel aan het onderzoek. 

Veel vrouwen krijgen te maken met een gebrek aan mogelijkheden om te kolven en/of te voeden.
 Zo is er vaak geen (geschikte) ruimte om te kolven. Sommige vrouwen stoppen daarom met het geven van borstvoeding na hun zwangerschapsverlof.

 Daarnaast krijgen vrouwen te maken met onbegrip van hun werkgever en collega’s en voelen zij zich bezwaard om werktijd te besteden aan voeden en/of kolven.Meer informatie over het onderzoek

Noot van de redactie: informeer je over je rechten, plichten en borstvoeding.
Lees er alles over in het boekje Borst & Baan.

Als je zwangerschapsverlof voorbij is, hoe kan je weer lekker aan het werk, met respect voor je pas bevallen hoofd, hart en lichaam?

Na drie maanden weer beginnen met werken is ook in internationaal perspectief (1) best snel. Na het vrij korte Nederlands verlof, hebben we ruimhartige regelingen om werk en borstvoeding te combineren. En dat is fijn, want met drie maanden zijn de antistoffen die je als zwangere via de navelstreng aan je baby geeft 'op'. Bij grotere kinderen is de afweer voldoende ontwikkeld om zichzelf te beschermen, in de tussentijd dient moedermelk ter overbrugging.

school_dian1.jpgIn Nederland en België zijn er wettelijke regelingen rondom borstvoeding en werk. In dit artikel vertellen moeders hoe zij borstvoeding en werk in de kinderopvang, jeugdzorg of gehandicaptenzorg combineren.

school_dian2.jpgIn Nederland en België zijn er wettelijke regelingen rondom borstvoeding en werk. In dit artikel vertellen moeders hoe zij borstvoeding en werk in het basisonderwijs, het voortgezet en hoger onderwijs combineren.

4-lw_3.jpgNa de eerste verjaardag van je kind, ga je een nieuwe fase in. Dit geldt ook voor de borstvoeding en hoe je dit met een baan of andere werk buitenshuis combineert. In dit artikel, deel twee uit de serie van drie, lees je hoe andere moeders hun werk en het geven van borstvoeding aan een dreumes combineren.

buitenshuis05.jpgDit is geen informatie over de praktische aspecten van buitenshuis werken en borstvoeding. Dit artikel bevat enkel informatie over hoe je baby gevoed kan worden als je er zelf niet bent. Dit is specifiek bedoeld voor moeders die weer gaan werken als de baby zes maanden of ouder is. Kersverse moeders zouden zolang mogelijk thuis moeten blijven en volledig gebruik moeten maken van de 52 weken zwangerschapsverlof waar ze in Canada recht op hebben [1].

Noot van de vertalers

[1] In Nederland en België hebben vrouwen helaas minder lang recht op verlof.
[2] Jack Newman is kinderarts en heeft wel een afwijkende kijk op de introductie van vast voedsel; afwijkend in ieder geval dan die van de WHO en van het Kenniscentrum Borstvoeding, alias Stefan Kleintjes die de WHO volgt. Lees hier over bijvoeding in Nederland:

Steeds meer ouders maken gebruik van kinderopvang voor de verzorging van hun kinderen. Van die ouders zijn er een aantal die hun baby borstvoeding geven. Deze zullen dus op de een of andere manier het geven van borstvoeding met hun werk moeten zien te combineren.
Uit onderzoek is gebleken dat hoe hoger het opleidingsniveau van de ouders, hoe meer en hoe langer er borstvoeding wordt gegeven. Misschien komt het daardoor dat werkende vrouwen gemiddeld meer en vaker borstvoeding geven. Gezien de cijfers is te verwachten dat een deel van de baby's in een kinderdagverblijf volledig of gedeeltelijk borstvoeding krijgt.
Dit artikel is een samenvatting van Borstvoeding in de kinderopvang [2]

Steeds meer ouders maken gebruik van kinderopvang voor de verzorging van hun kinderen. Van die ouders zijn er een aantal die hun baby borstvoeding geven. Soms geven zij gedeeltelijk borstvoeding, bijvoorbeeld alleen buiten de werktijden, anderen geven ook tijdens werktijd moedermelk. Deze laatsten zullen dus op de een of andere manier het geven van borstvoeding met hun werk moeten zien te combineren.
Dit is de originele versie van Borstvoeding in de kinderopvang [1]

Foto van de dag: Kleine stokbroodjes #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-09://1 2020-07-09T16:03:04Z 2020-07-09T16:03:04Z Hoi Stefan, ik weet dat je nieuwe boek 'net' uit is, maar misschien voor een volgende versie of gewoon leuk om te weten: ik vind het heel handig om kleine stokbroodjes te maken voor mijn dochtertje. Ik deed het voor mijn zoontje ook. Ze vindt het heerlijk om erop te knagen, het helemaal zacht te maken en ook daadwerkelijk wat te eten. Het is heel makkelijk om zelf te maken en weinig werk! 
Groetjes! Annemarije Redactie

w20140505.jpg

Hoi Stefan, ik weet dat je nieuwe boek 'net' uit is, maar misschien voor een volgende versie of gewoon leuk om te weten: ik vind het heel handig om kleine stokbroodjes te maken voor mijn dochtertje. Ik deed het voor mijn zoontje ook. Ze vindt het heerlijk om erop te knagen, het helemaal zacht te maken en ook daadwerkelijk wat te eten. Het is heel makkelijk om zelf te maken en weinig werk!

Groetjes! Annemarije


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact