banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Domme gansjes weten niet wat de normvoeding voor baby's is

groeicurve1.jpgWetenschappers in België ontdekken dat de voeding die een baby in de eerste levensmaanden krijgt, wel degelijk invloed heeft op de groei. Zij concluderen dan dat kinderen die borstvoeding krijgen trager groeien in het eerste levensjaar dan kinderen die een fles met kunstvoeding krijgen. Het persbericht dat de wereld in geslingerd wordt krijgt de kop mee 'Baby's met borstvoeding groeien trager'. Dat de voeding die baby's krijgen invloed heeft op de groei, dat weten we al lang. En dan stellen dat borstkinderen trager groeien… sinds wanneer is kunstvoeding de norm? Domme gansjes!

Het persbericht

Dit verschil -in groei- verdwijnt wel volledig twee tot drie jaar na de geboorte, meldden Mathieu Roelants en Roland Hauspie van de Vrije Universiteit Brussel. Ze bestudeerden hiervoor meer dan drieduizend kinderen van nul tot drie jaar. Lengteverschillen onder kinderen komen volgens de onderzoekers vooral door het land van herkomst van de ouders. Zo zijn de Vlaamse jongeren gemiddeld twee tot vier centimeter kleiner dan de Nederlandse jongeren, maar wel twee tot drie centimeter groter dan hun leeftijdgenoten uit Groot-Brittannië. Zij vinden dan ook dat de groeistandaard die de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, hanteert te algemeen is. Ze hebben een eigen Vlaamse groeicurve gemaakt voor Vlaamse kinderen.
Volgens de wetenschappers blijft moedermelk toch de beste optie. Ze hopen dat jonge ouders zich niet laten afschrikken door de schijnbaar tragere groei dan die van kinderen die flesvoeding krijgen.

Bepaalt de meerderheid de norm?

De meerderheid van de baby's in Nederland en België krijgt al na een paar weken kunstvoeding. En iedere ouder met een kind wordt al snel geconfronteerd met de groeicurve. Een groeicurve waar een probleem mee is. Zowel in Nederland als in België zijn deze curven gebaseerd op groepen kinderen waarvan de meerderheid kunstvoeding krijgt. En dus anders groeit dan een kind dat de normvoeding, namelijk borstvoeding, krijgt. Deze curven geven weer 'hoe' kinderen groeien in deze gebieden.
In tegenstelling tot de WHO-groeistandaard die weergeeft hoe kinderen zouden moeten groeien, als ze volwaardige voeding krijgen.
Borstbaby's groeien juist prima, niet te traag en precies zoals de natuur het bedoeld heeft. De kop suggereert dat er iets mis is met borstvoeding, maar dat is helemaal niet wat het onderzoek heeft aangetoond.

Verder lezen

De juiste kop had dus moeten zijn: Kinderen die kunstvoeding krijgen groeien te snel…
Veel meer woorden wil ik er niet meer aan besteden. We hebben al veel over dit thema geschreven.

Het onderzoek hebben we bestudeerd.
Lees Monitoren van de groei van Vlaamse kinderen.

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Steun van moeder en schoonmoeder #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-12-18://1 2018-12-18T17:03:02Z 2018-12-18T17:03:02Z Hoi, onderstaande foto kreeg ik van mijn schoonmoeder. De steun van mijn moeder en schoonmoeder is belangrijk geweest voor het slagen van de borstvoeding. 
Onze zoon drinkt nu ruim vijftien maanden bij me, vind het heerlijk!
 Groeten Loes Redactie

w20140924.jpg

Hoi, onderstaande foto kreeg ik van mijn schoonmoeder. De steun van mijn moeder en schoonmoeder is belangrijk geweest voor het slagen van de borstvoeding. 
Onze zoon drinkt nu ruim vijftien maanden bij me, vind het heerlijk!

Groeten Loes

webwinkel bestsellers
Kolftas (Mommybag) Horigen: mét koeltas, vier flessen en vier koelelementen
Horigen Chicture Dubbele Elektrische Kolf 107PP met handgreep voor ombouw naar handkolf
Boezemvriendjes
Weer leverbaar: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten (30.000 ex. verkocht)
Tot eind 2018: gratis verzonden voor het lage 6% BTW tarief: Het Nieuwe Borstvoeding Boek van Gonneke & Stefan
Feestdagen-aanbieding! Bespaar nu € 25,00 met het Horigen MovePakket
Gedichtenbundel Tiet voor een rijmpje van Marieke Vermunt