banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Proost! Alcohol en borstvoeding veilig combineren kán

drank1.jpgAlcohol drinken tijdens de zwangerschap is behoorlijk risicovol voor de foetus. Niemand raadt het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap aan. Na de geboorte van de baby willen sommige moeders uiteindelijk wel weer eens een glaasje. Na de geboorte is beperkt gebruik van alcohol waarschijnlijk niet zo risicovol. En als er verstandig mee om wordt gesprongen, kun je best wat alcohol drinken zonder daarbij je kind kwaad te doen. Een tijdje wachten met voeden na het drinken van een glaasje volstaat.

De alcohol vertrekt ook weer uit het lichaam, en dus uit de melk

drank2.jpgDe snelheid waarmee het moederlichaam alcohol afbreekt, is bepalend voor de tijd die de moeder moet nemen tussen het drinken en de eerstvolgende borstvoeding. Het lichaam zet alcohol namelijk om en breekt het af. Als dat proces klaar is, is de alcohol weg! De alcohol die de moeder drinkt, gaat weliswaar gemakkelijk over in de moedermelk, maar wordt niet in de melk opgeslagen. De alcohol verlaat de melk zodra het alcoholpercentage in het bloed van de moeder daalt. Het hoogste alcoholniveau in de melk in de borst wordt dertig tot zestig minuten na inname van de alcohol bereikt. Het daalt daarna drastisch, mits er geen nieuwe alcohol wordt gedronken.

Het alcoholpercentage in de moedermelk is slechts een fractie van de hoeveelheid alcohol die de moeder drinkt. Deze is namelijk minder dan 16% van moeders dosis. Hoe meer de moeder drinkt, hoe hoger de kinddosis natuurlijk is. (1)
Alcohol wordt door de meeste mensen snel afgebroken: de gemiddelde mens verlaagt het alcoholpercentage in zijn bloed met 15 tot 20 mg/dl per uur.

Twee uur wachten volstaat

Zo simpel is het: drink niet te veel. Eén glaasje of glas en wacht minimaal twee uur met voeden. Je hoeft niet te kolven en de melk weg te gooien. Wachten volstaat, tot je lichaam de alcohol heeft omgezet en afgebroken. Krijgt je kind in die twee uur toch trek in een slok moedermelk, dan kan je altijd moedermelk geven uit de koelkast- of vriezervoorraad.

De invloed van alcohol op je productie

drank3.jpgNieuwe data laat zien dat alcohol daadwerkelijk de oxytocine-afgifte van de hypofyse afremt. Alcohol houdt dus het toeschieten van de melk tegen, waardoor de melkafgifte minder efficiënt is.
Sommige studies rapporteren een daling van 23% van de melkafgifte tijdens de aanwezigheid van alcohol in het bloed van de moeder. (1) In een andere studie is aangetoond dat alcohol de afgifte van oxytocine compleet tegenhoudt. (2)
Het aloude advies dat bier de melk productie zou stimuleren, is gewoonweg fout. Bier vermindert juist de hoeveelheid melk die uit de borst komt. Als je een goede productie hebt, en je kindje groeit goed, kan een incidenteel drankje, gevolgd door een wachtperiode hoogstwaarschijnlijk geen kwaad voor je melk productie.

Het lichaamsgewicht is de best indicatie voor de snelheid waarmee het lichaam van de moeder de alcohol afbreekt. Met deze nieuwe , meer precieze berekening kan de wachttijd goed worden bepaald voordat de moeder weer door kan gaan met de volgende borstvoeding.(3)

Dus: wel of geen alcohol?

drank4.jpgHet al dan niet gebruiken van alcohol is een keuze die elke moeder voor zich maakt, en ook mag maken. Ook moeders die borstvoeding geven gebruiken alcohol. En het wordt zelfs aangeduid als 'normaal' en 'mogelijk' bij borstvoeding, aldus de American Academy of Pediatrics. (4) Echter, data laat ook zien dat wanneer er veelvuldig alcohol wordt gebruikt, het kind verschillende complicaties kan krijgen, waaronder een ontwikkelingsachterstand. En een moeder die veel drinkt, is mogelijk sowieso niet in staat goed voor haar kind te zorgen omdat ze sowieso te beneveld is.

drank5.png

Feiten

 • Alcohol komt in de melk.
 • Eén drankje houdt in: 40 cl van 5% bier; 14,8 cl van 11% wijn; 4,4 cl van 40% likeur (80 proof).
 • De piek van het alcoholpercentage in de melk is rond een uur na inname van de alcohol.
 • Alcohol verlaat het melkcompartiment wanneer het alcoholpercentage in het bloed van de moeder daalt.
 • Alcohol die aanwezig is in gekolfde melk blijft aanwezig. Gooi deze melk weg.
 • Een wachttijd van 'ongeveer' twee uur per drankje is nodig voor het compleet afbreken van alcohol bij een vrouw van 81,6 kg.
 • Water drinken, cafeïne nemen, sporten, kolven en de melk weg gooien om het afbreken van de alcohol te versnellen werken niet. Alleen de tijd kan de alcohol afbreken.
 • Vloeistoffen welke ethanol bevatten kunnen tot bloedwaardes leiden die vergelijkbaar zijn aan die van het nemen van een alcoholische drank.
 • Melk afkolven en bewaren voordat je alcohol gaat drinken is ook een manier om er zeker van te zijn dat je kindje geen alcohol binnen krijgt.
 • Niets kan moedermelk vervangen als voedsel voor jouw kind. Daarom is een goede planning voordat je gaat drinken aan te raden en te verkiezen boven het gebruik van kunstmatige zuigelingenvoeding.
 • Apparaatjes die uitrekenen hoeveel alcohol je in je bloed hebt, heb je niet nodig. Gebruik 'gewoon' je gezond verstand.

Referenties

 • 1-Mennella JA, Beauchamp GK. The transfer of alcohol to human milk. Effects on flavor and the infant's behavior. N Engl J Med. 1991;325(14):981-985.
 • 2-Coiro V, Alboni A, Gramellini D, et al. Inhibition by ethanol of the oxytocin response to breast stimulation in normal women and the role of endogenous opioids. Acta Endocrinol (Copenh). Mar 1992;126(3):213-216.
 • 3-Ho E, Collantes A, Kapur BM, Moretti M, Koren G. Alcohol and breast feeding: calculation of time to zero level in milk. Biol Neonate. 2001;80(3):219-222.
 • 4-American Academy of Pediatrics, Committee on Drugs. Transfer of drugs and other chemicals into human milk. Pediatrics. 1994;93(1):137-150. 

Bron en vrij vertaald naar

I am breastfeeding. Can I drink alcohol?
Answer excerpted from InfantRisk Center, Thomas Hale. Vertaling Debbie / @nrg50.

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Vrijwel uitsluitend borstvoeding #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-10-20://1 2018-10-20T18:03:02Z 2018-10-20T18:03:02Z Onze 'samen slapen' foto. Op de achtergrond zie je overigens een flesje met afgekolfde moedermelk, hij is nu 9,5 maand en krijgt qua vocht nog steeds vrijwel uitsluitend moedermelk afgekolfd of 'live'. Redactie

w20120920.JPG

Onze 'samen slapen' foto. Op de achtergrond zie je overigens een flesje met afgekolfde moedermelk, hij is nu 9,5 maand en krijgt qua vocht nog steeds vrijwel uitsluitend moedermelk afgekolfd of 'live'.

webwinkel bestsellers
Kolftas (Mommybag) Horigen: mét koeltas, vier flessen en vier koelelementen
Horigen Chicture Dubbele Elektrische Kolf 107PP met handgreep voor ombouw naar handkolf
Boezemvriendjes
9e druk: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten
Het Nieuwe Borstvoeding Boek, geschreven door Gonneke & Stefan
meer info