samenstelling1.jpgMoedermelk is een soorteigen lichaamsvloeistof, speciaal gemaakt om de baby te voeden zolang die nog niet in staat is om zichzelf te voeden. Naast eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen, onmisbaar voor de groei, bevat moedermelk ook veel stoffen die de baby actief en passief helpen bij de opbouw van een toereikend immuunsysteem. Borstvoeding is de biologische norm en heeft vanuit de baby gezien, en dus niet alleen medisch, de voorkeur boven welke andere voeding dan ook.

Wil je precies weten wat er in Jouw Moedermelk, in Jouw Borstvoeding zit?
Open snel Wat zit er in Mijn Borstvoeding?
Je ziet dan gelijk ook welke ingrediënten je aantreft in kunstmatige zuigelingenvoeding en in jouw melk. Schokkend...!
Voed jij je kind aan de borst? Dan kun je trots zijn. Apetrots!

whatsinbreastmilk3.png

samenstelling10.jpgDe samenstelling van menselijke melk is heel divers. Uit onderzoeken blijkt telkens weer iets nieuws, maar hierin zijn wel al grote lijnen te ontdekken. Omdat borstvoeding de meest natuurlijke voeding is voor een baby, is het interessant om een vergelijking te maken met andere zoogdieren.

prmt2.jpgMoedermelk is de gouden standaard, dé babyvoeding bij uitstek, op maat gemaakt voor het kind dat negen maanden groeide in de buik van zijn moeder. Is moedermelk beter dan kunstmatige zuigelingenvoeding? Nee, het is precies andersom: kunstvoeding is geïnspireerd op moedermelk, want dat verkoopt beter, maar het lijkt er van geen meter op. Neem nou de oligosacchariden en de relatie met de levensbedreigende darmaandoening NEC: Necrotiserende Entero Colitis.

samenstelling2_1.jpgAuteurs: AM van Bakel (Marieke), M Pangaribuan, PMCM Waijers, CTM van Rossum, RIVM, augustus 2010

Heeft een moeder met wat ze eet invloed op de samenstelling van haar moedermelk?
Dan zou het in de toekomst zomaar kunnen, dat zij met de juiste voedingsadviezen, haar kind met borstvoeding, een nog betere start kan geven. '... en één nieuwe haring voor het pasgeboren kind.'

Dit artikel geeft diverse tabellen met de waardes van voedingsstoffen die zijn aangetroffen in moedermelk.

Inhoudsopgave

nwsbrcht-mm1.jpgDe vetsamenstelling en het vetpercentage in moedermelk zijn, in tegenstelling tot de meeste andere nutriënten, sterk beïnvloedbaar. De vetzuursamenstelling wisselt afhankelijk van de voeding van de moeder (Ruan, et al., 2010) (Imhoff-Kunsch, Stein, Villalpando, Martorell, & Ramakrishnan, 2009) (Yuhas, Pramuk, & Lien, 2006). In dit artikel wordt hier niet verder op ingegaan en wordt vooral het wisselende en beïnvloedbare vetpercentage in moedermelk besproken.
Na een kort overzicht van de functies van vet in moedermelk volgt een bespreking van de manier waarop de hoeveelheid vet in moedermelk verandert, gevolgd door een uiteenzetting van mogelijke factoren die het vetgehalte van moedermelk mede bepalen. Aansluitend volgt dan een overzicht van indicaties voor het bepalen van het vetpercentage in de melk van individuele moeders en/of voor individuele kinderen. Tot slot zal worden ingegaan op methodes voor monsterafname en crematocrit-bepaling.

Originele publicatie op Eurolac.

nwsbrcht-mm1.jpgLactatiekundigen of andere zorgverleners kunnen namens hun cliënten, en moeders die cliënt zijn bij Eurolac, kunnen voor zichzelf een moedermelkvetbepaling of zogenaamde crematocritbepaling aanvragen.
Moeders die niet cliënt zijn van Eurolac, kunnen zonder verwijzing géén aanvraag doen. Zij worden verzocht zich eerst te melden voor een lactatiekundig consult.
Vertel het je lactatiekundige!

nwsbrcht-claim.jpgDe European Food Safety Authority (EFSA) keurt de ziekterisicobeperkende claim van kunstvoedingsfabrikant Danone (lees: Nutricia & co) af en veegt er de vloer mee aan. De mix van prebiotische vezels immunofortis die toegevoegd wordt aan babyvoeding zou het risico op allergische symptomen en gewone infecties verkleinen. Daar blijkt dus niets van waar. De werkzame stof is volgens EFSA wel voldoende gekarakteriseerd, maar er is onvoldoende bewijs voor de claim. Moedermelk ís niet na te maken!

w20120224.jpg
Hoi Stefan, hier weer een fotootje van Lola (13mnd). Deze keer doet Lola aan acrobatiek tijdens het drinken, om het even wat spannender te maken... handiger wordt het er niet op. Groetjes Cristel
advertenties
sponsoren
webwinkel bestsellers
Horigen Chicture Dubbelzijdige Elektrische Kolf
Biological Nurturing, oftewel instinctief voeden
Boekje 'borstvoeding van dag tot dag' € 5,95!
8e druk: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten
Fijn boek: 100 meest gestelde vragen over borstvoeding
Boezemvriendjes
meer info