WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!

Wij zijn Stefan Kleintjes van Kenniscentrum Borstvoeding en Gonneke van Veldhuizen-Staas van Eurolac Lactatiekunde, beide auteur van talloze publicaties over de menselijke lactatie en (de begeleiding bij) borstvoeding. Enkele van die publicaties schreven wij samen. Bij het schrijven nemen wij altijd de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht. De informatie is waar mogelijk evidence based en waar dit niet mogelijk is, wordt uitgegaan van expert kennis, kennis uit professionele tekstboeken en ervaring van onszelf en andere collegae.
Ondanks deze zorgvuldigheid kan er nu en dan een fout sluipen in de informatie. Dit is nu het geval bij de informatie over lactase, het enzym dat zorgt voor de vertering van lactose, een belangrijk onderdeel van moedermelk. Lactase wordt gemaakt in de darm van de jongen van zoogdieren die lactose bevattende melk drinken.
Ten onrechte hebben wij in meerdere publicatie vermeld dat ook bij de aanmaak van melk in de melkklieren lactase wordt aangemaakt. Dit blijkt bij nader inzien onjuist.
Wij hebben diep gegraven in alle mogelijke literatuur en deze informatie niet kunnen bevestigen. Wij verontschuldigen ons voor deze vergissing en gaan die rechtzetten in publicaties waarin dat kan.
In ons nog uit te geven boek Het Nieuwe Borstvoeding Boek staat uiteraard de juiste informatie over lactase.

De correcte informatie over lactase en de vertering van lactose

Moedermelk bevat relatief veel lactose. Lactose is een belangrijke stof in moedermelk, die onder andere als voeding dient voor de hersenontwikkeling. Lactose kan niet direct worden opgenomen, maar heeft in de darm lactase nodig om te worden omgezet in direct opneembare suikers. Lactase wordt in de darm van de het kind gemaakt. In moedermelk wordt wel een ander enzym, amylase, gevonden dat meervoudige koolhydraten al kan voorverteren. Amylase is de oorzaak voor het niet binden van moedermelk met instant pappoeder.

Bestel Het Nieuwe Borstvoeding Boek nu al

Maart 2018
Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige
Stefan Kleintjes, lactatiekundige Groningen Bedum

Vragen of opmerkingen? Mail naar

samenstelling1.jpgMoedermelk is een soorteigen lichaamsvloeistof, speciaal gemaakt om de baby te voeden zolang die nog niet in staat is om zichzelf te voeden. Naast eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen, onmisbaar voor de groei, bevat moedermelk ook veel stoffen die de baby actief en passief helpen bij de opbouw van een toereikend immuunsysteem. Borstvoeding is de biologische norm en heeft vanuit de baby gezien, en dus niet alleen medisch, de voorkeur boven welke andere voeding dan ook.

Wil je precies weten wat er in Jouw Moedermelk, in Jouw Borstvoeding zit?
Open snel Wat zit er in Mijn Borstvoeding?
Je ziet dan gelijk ook welke ingrediënten je aantreft in kunstmatige zuigelingenvoeding en in jouw melk. Schokkend...!
Voed jij je kind aan de borst? Dan kun je trots zijn. Apetrots!

whatsinbreastmilk3.png

samenstelling10.jpgDe samenstelling van menselijke melk is heel divers. Uit onderzoeken blijkt telkens weer iets nieuws, maar hierin zijn wel al grote lijnen te ontdekken. Omdat borstvoeding de meest natuurlijke voeding is voor een baby, is het interessant om een vergelijking te maken met andere zoogdieren.

prmt2.jpgMoedermelk is de gouden standaard, dé babyvoeding bij uitstek, op maat gemaakt voor het kind dat negen maanden groeide in de buik van zijn moeder. Is moedermelk beter dan kunstmatige zuigelingenvoeding? Nee, het is precies andersom: kunstvoeding is geïnspireerd op moedermelk, want dat verkoopt beter, maar het lijkt er van geen meter op. Neem nou de oligosacchariden en de relatie met de levensbedreigende darmaandoening NEC: Necrotiserende Entero Colitis.

samenstelling2_1.jpgAuteurs: AM van Bakel (Marieke), M Pangaribuan, PMCM Waijers, CTM van Rossum, RIVM, augustus 2010

Heeft een moeder met wat ze eet invloed op de samenstelling van haar moedermelk?
Dan zou het in de toekomst zomaar kunnen, dat zij met de juiste voedingsadviezen, haar kind met borstvoeding, een nog betere start kan geven. '... en één nieuwe haring voor het pasgeboren kind.'

Dit artikel geeft diverse tabellen met de waardes van voedingsstoffen die zijn aangetroffen in moedermelk.

Inhoudsopgave

nwsbrcht-mm1.jpgDe vetsamenstelling en het vetpercentage in moedermelk zijn, in tegenstelling tot de meeste andere nutriënten, sterk beïnvloedbaar. De vetzuursamenstelling wisselt afhankelijk van de voeding van de moeder (Ruan, et al., 2010) (Imhoff-Kunsch, Stein, Villalpando, Martorell, & Ramakrishnan, 2009) (Yuhas, Pramuk, & Lien, 2006). In dit artikel wordt hier niet verder op ingegaan en wordt vooral het wisselende en beïnvloedbare vetpercentage in moedermelk besproken.
Na een kort overzicht van de functies van vet in moedermelk volgt een bespreking van de manier waarop de hoeveelheid vet in moedermelk verandert, gevolgd door een uiteenzetting van mogelijke factoren die het vetgehalte van moedermelk mede bepalen. Aansluitend volgt dan een overzicht van indicaties voor het bepalen van het vetpercentage in de melk van individuele moeders en/of voor individuele kinderen. Tot slot zal worden ingegaan op methodes voor monsterafname en crematocrit-bepaling.

Originele publicatie op Eurolac.

nwsbrcht-mm1.jpgLactatiekundigen of andere zorgverleners kunnen namens hun cliënten, en moeders die cliënt zijn bij Eurolac, kunnen voor zichzelf een moedermelkvetbepaling of zogenaamde crematocritbepaling aanvragen.
Moeders die niet cliënt zijn van Eurolac, kunnen zonder verwijzing géén aanvraag doen. Zij worden verzocht zich eerst te melden voor een lactatiekundig consult.
Vertel het je lactatiekundige!

nwsbrcht-claim.jpgDe European Food Safety Authority (EFSA) keurt de ziekterisicobeperkende claim van kunstvoedingsfabrikant Danone (lees: Nutricia & co) af en veegt er de vloer mee aan. De mix van prebiotische vezels immunofortis die toegevoegd wordt aan babyvoeding zou het risico op allergische symptomen en gewone infecties verkleinen. Daar blijkt dus niets van waar. De werkzame stof is volgens EFSA wel voldoende gekarakteriseerd, maar er is onvoldoende bewijs voor de claim. Moedermelk ís niet na te maken!

Foto van de dag: Kleine stokbroodjes #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-09://1 2020-07-09T16:03:04Z 2020-07-09T16:03:04Z Hoi Stefan, ik weet dat je nieuwe boek 'net' uit is, maar misschien voor een volgende versie of gewoon leuk om te weten: ik vind het heel handig om kleine stokbroodjes te maken voor mijn dochtertje. Ik deed het voor mijn zoontje ook. Ze vindt het heerlijk om erop te knagen, het helemaal zacht te maken en ook daadwerkelijk wat te eten. Het is heel makkelijk om zelf te maken en weinig werk! 
Groetjes! Annemarije Redactie

w20140505.jpg

Hoi Stefan, ik weet dat je nieuwe boek 'net' uit is, maar misschien voor een volgende versie of gewoon leuk om te weten: ik vind het heel handig om kleine stokbroodjes te maken voor mijn dochtertje. Ik deed het voor mijn zoontje ook. Ze vindt het heerlijk om erop te knagen, het helemaal zacht te maken en ook daadwerkelijk wat te eten. Het is heel makkelijk om zelf te maken en weinig werk!

Groetjes! Annemarije


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact