WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Oligosacchariden: de unieke kracht van moedermelk

prmt2.jpgMoedermelk is de gouden standaard, dé babyvoeding bij uitstek, op maat gemaakt voor het kind dat negen maanden groeide in de buik van zijn moeder. Is moedermelk beter dan kunstmatige zuigelingenvoeding? Nee, het is precies andersom: kunstvoeding is geïnspireerd op moedermelk, want dat verkoopt beter, maar het lijkt er van geen meter op. Neem nou de oligosacchariden en de relatie met de levensbedreigende darmaandoening NEC: Necrotiserende Entero Colitis.

Met kunstvoeding zes keer meer kans op NEC

prmt1.jpegLars Bode van de Universiteit van Californië onderzocht waarom premature pasgeborenen die niet met moedermelk maar met kunstmatige zuigelingenvoeding gevoed worden, zes keer zoveel kans hebben om Necrotiserende Entero Colitis (NEC) te ontwikkelen, dan pasgeborenen die wél met moedermelk gevoed worden. NEC is een ernstige en levensbedreigende darmaandoening die voorkomt bij 5-10% pasgeborenen met een zeer laag geboortegewicht, met een gemiddelde sterftekans van 25%.

Complexe suikers in moedermelk

prmt3.jpgHet antwoord zou mogelijk voor een deel kunnen liggen in de hoge concentratie ongebonden oligosacchariden in moedermelk, die belangrijke interacties aangaan met het immuunsysteem en bescherming bieden tegen NEC. Moedermelkoligosacchariden (HMO's) zijn complexe suikers die in grote mate voorkomen in moedermelk, maar niet in kunstmatige zuigelingen- voeding. Inmiddels zijn er al meer dan honderd verschillende HMO's geïdentificeerd, maar is nog lang niet alles bekend over de precieze werking ervan.

Bescherming

prmt4.jpgLars Bodes baanbrekende onderzoek heeft een specifiek HMO geïsoleerd dat nergens anders in de natuur voorkomt maar dat wel pasgeborenen die borstvoeding krijgen, beschermt tegen NEC. De structuur van dit unieke, natuurlijke oligosaccharide verschilt van de oligosacchariden die aan kunstvoeding worden toegevoegd en waarvan het onwaarschijnlijk is dat ze dezelfde positieve effecten kunnen nabootsen..
Lars Bode: 'We doen fascinerende wetenschappelijke inzichten op over de manier waarop moedermelk helpt de gezondheid van baby's te beschermen. We hopen dat we met onze ontdekkingen op het gebied van de rol van oligosacchariden in de preventie van NEC zo snel mogelijk meer levens van premature pasgeborenen kunnen redden. Een ander interessant onderzoeksgebied is welke rol HMO's kunnen spelen om de overdracht van het HIV-virus via moedermelk naar het kind te blokkeren.'

Ondersteunend onderzoek

Medela steunt onderzoek naar de unieke samenstelling en voedingswaarde van moedermelk en is vooral gespecialiseerd in voedingsondersteuning voor premature pasgeborenen. Leon Mitoulas, Hoofd Borstvoedingsonderzoek bij Medela: 'Medela is verheugd dat Lars Bode zijn onderzoek op het Zevende International Breastfeeding and Lactation Symposium presenteert. De rol van moedermelkoligosacchariden is een interessant en zich snel ontwikkelend onderzoeksgebied, dat van groot belang is voor iedereen die betrokken is bij voeding voor zuigelingen, zowel in onderzoek als in de praktijk.'

Congres

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Besluit om door te gaan #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-06://1 2020-07-06T16:03:03Z 2020-07-06T16:03:03Z Teun van vijf maanden vindt het drinken aan de borst tegenwoordig erg grappig. Steeds tussen drie slokken door, laat hij even los om te lachen! Hoewel het voeden en werken best een pittige combinatie is, ga ik ervoor om nog een poosje door te zetten! Bij mijn eerste kind was dit het moment om te besluiten te gaan afbouwen, nu besluit ik door te gaan! 
Isabelle Redactie

w20131215.JPG

Teun van vijf maanden vindt het drinken aan de borst tegenwoordig erg grappig. Steeds tussen drie slokken door, laat hij even los om te lachen! Hoewel het voeden en werken best een pittige combinatie is, ga ik ervoor om nog een poosje door te zetten! Bij mijn eerste kind was dit het moment om te besluiten te gaan afbouwen, nu besluit ik door te gaan!

Isabelle


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact