banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Moedermelk namaken is nog niet zo eenvoudig

nwsbrcht-claim.jpgDe European Food Safety Authority (EFSA) keurt de ziekterisicobeperkende claim van kunstvoedingsfabrikant Danone (lees: Nutricia & co) af en veegt er de vloer mee aan. De mix van prebiotische vezels immunofortis die toegevoegd wordt aan babyvoeding zou het risico op allergische symptomen en gewone infecties verkleinen. Daar blijkt dus niets van waar. De werkzame stof is volgens EFSA wel voldoende gekarakteriseerd, maar er is onvoldoende bewijs voor de claim. Moedermelk ís niet na te maken!

Het bedrijf had veel bewijsmateriaal ingediend, waaronder referenties naar vijfentwintig studies bij mensen en vijf bij proefdieren. Immunofortis is een mengsel van galacto-oligosacchariden (GOS) en fructo-oligosacchariden (FOS). EFSA veegt de vloer aan met een deel van de onderzoeken. EFSA stelt namelijk 'a number of weaknesses' vast. Zo is volgens het panel het 'allergische karakter' van de klinisch vastgestelde huidontsteking, het piepend ademhalen en de netelroos niet vastgesteld. Het is niet duidelijk of de diagnose van infecties is vastgesteld aan de hand van klinische symptomen of microbiologisch onderzoek.

Ook wordt volgens EFSA geen wetenschappelijk bewijs geleverd door onderzoeken waarbij een andere formule is gebruikt dan immunofortis, of door studies waarbij de opzet van de studie beperkt was of details van de studiemethode en de analyses ontbraken. Al met al concludeert EFSA dat er onvoldoende bewijs is voor de claim.

Danone stelt de afwijzing te accepteren en neemt daarom spoedig actie. Het is voor het bedrijf wel een behoorlijke domper, en ze zijn teleurgesteld omdat ze aan EFSA heel veel studies hebben overhandigd. Maar EFSA blijkt heel strenge eisen te stellen en daar valt lastig aan te voldoen. Het bedrijf wil nu graag een dialoog met EFSA om er achter te komen wat er nodig is om een claim goedgekeurd te krijgen.

Wij zijn natuurlijk benieuwd wat deze dialoog oplevert en welke manipulaties nog meer nodig zijn om de geliefde gezondheidsclaim te mogen maken.

Lees hier de opinie van EFSA

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Compliment voor nu 18 maanden #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-10-18://1 2018-10-18T18:03:02Z 2018-10-18T18:03:02Z Hierbij een foto van Jake, inmiddels bijna achttien maanden en aan de borst. Ik ben toen Jake vier maanden was gescheiden en ondanks de weekend- en vakantieregeling geef ik nog steeds borst. Groetjes Jake en Olga Redactie

w20140213.jpg

Hierbij een foto van Jake, inmiddels bijna achttien maanden en aan de borst. Ik ben toen Jake vier maanden was gescheiden en ondanks de weekend- en vakantieregeling geef ik nog steeds borst.
Groetjes Jake en Olga

webwinkel bestsellers
Kolftas (Mommybag) Horigen: mét koeltas, vier flessen en vier koelelementen
Horigen Chicture Dubbele Elektrische Kolf 107PP met handgreep voor ombouw naar handkolf
Boezemvriendjes
9e druk: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten
Het Nieuwe Borstvoeding Boek, geschreven door Gonneke & Stefan
meer info