WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!

luier14.jpgHet aantal vieze luiers van borstgevoede baby's is een indicatie van de melkinname van de baby. Het ontlastingspatroon ondergaat namelijk een aantal voorspelbare en zichtbare veranderingen. In dit artikel bespreken we het normale ontlastingspatroon van borstgevoede baby's.

aanleg09.jpgAls je baby goed aanhapt, goed aanligt, of goed aan de borst ligt, heeft hij veel borst in zijn mond: de hele tepel en een groot deel van de tepelhof. Voor een succesvolle borstvoeding op de korte én lange termijn is het belangrijk dat je baby een prachthap maakt.
Goed aanhappen gaat soms zomaar vanzelf, maar meestal heeft het echt even aandacht nodig. We geven je hier een aantal tips en laten met foto's van Diana en Hana zien hoe het er uit ziet.

fig2.pngAls gevolg van geboorte-interventies, zoals een infuus, een ingeleide bevalling of na een ruggeprik, kan tijdens je kraambed flinke vochtstuwing ontstaan. Deze oedeemstuwing kan al binnen twee tot vier dagen ontstaan, nog voordat er sprake is van stuwing als gevolg van het op gang komen van de melkproductie. De vochttoevoer in je borstweefsel neemt dan zo sterk toe dat je baby de tepel en de tepelhof moeilijk kan pakken en dus slecht kan drinken. Pas Reverse Pressure Softening (RPS) toe als de pijn, zwelling of volheid van je borsten in de eerste dagen na de bevalling problemen geven bij borstvoeding.

houding1_0.jpg
Voeden kan je op zoveel verschillende manieren doen. Liggend, recht op, op de bank, in de stoel, in bed, staand, lopend. Soms voed je de ene keer in de ene houding en de andere keer in een andere houding, gewoon omdat het zo uitkomt. Maar soms is er maar één houding waarbij je kindje echt goed drinkt. In het begin is het wat wennen, wat zoeken, later wordt het steeds makkelijker. En oudere kindjes bepalen heel vaak zelf hoe ze drinken. Op deze pagina veel foto's van allerlei houdingen waarin jij en je kindje samen borstvoeding doen. Kijk vooral even naar deze foto's. Zo makkelijk en anders kan het worden.

hvh1.jpg'Hoeveel voedingen krijgt hij/zij?' Het is een vraag die borstvoedende moeders bij schering en inslag te horen krijgen. Er lijkt veel van het antwoord af te hangen: het consultatiebureau vind het te veel, je buurvrouw te weinig. Of je bent net bevallen. Heb je in je omgeving alleen kindjes die flesgevoed zijn, en weet je niet zo goed of jij en je kindje het wel goed doen. Wat is normaal? In dit artikel geven we informatie over het aantal voedingen dat een borstgevoed kindje krijgt.

verhaal_35_smoesjes.pngEen lactatiekundige of andere hulp bij de borstvoeding zoeken klinkt misschien als een moeilijke taak, maar het is zeker de moeite waard.

krmtd1.jpg
Eind augustus reden we met flinke weeën richting ziekenhuis. Ons vierde kindje wilde graag bij ons komen. Ik had op een thuisbevalling gehoopt, maar na een telefoontje met de verloskundige bleek dat toch niet haalbaar. 
Na een vlotte bevalling lag vroeg in de ochtend van 24e augustus 2013 Lise op mijn buik. Bloot en warm. Heerlijk zacht en nat van de het vruchtwater. 
Lise was mooi roze. Ze was allert en gaf snel prachtige signalen af dat ze bij me wilde drinken. 
Beide nog wat 'daas' van de geboorte deden we wat pogingen voor de eerste borstvoeding. Het was lastig voor beide, want we moesten samen nog duidelijk bijkomen van de bevalling. 

bn1.jpgBiological nurturing, ook wel 'instinctief voeden' genoemd is een nieuwe kijk op de manier van voeden. Het is het geesteskindje van Suzanne Colson. Er zijn een aantal standaard voedingshoudingen die veel moeders kennen of aangereikt krijgen. Zittend of liggend voeden, voeden in de rugbyhouding, etcetera. Toch is er nóg een voedingshouding, die vaak onbenoemd blijft maar door veel moeders instinctief wordt gebruikt: het half-liggend voeden.

hhv-08.jpgJe bent nog maar net bevallen en je hebt nog maar een paar keer je kleintje aan de borst gehad. Hoe gaat het nu verder? Doe je het goed en waar moet je nu precies op letten om te weten of je het goed doet? Loop dit lijstje eens rustig door. Heb je een vraag? Vind hier een deskundige of ga naar onze Facebookpagina.

verhaal-33a.jpgGeelzucht wordt veroorzaakt door ophoping van bilirubine in het bloed. Bilirubine is de gele kleurstof die ontstaat bij de afbraak van oude rode bloedcellen. Het is normaal dat oude rode bloedcellen worden afgebroken, maar de gevormde bilirubine veroorzaakt doorgaans geen geelzucht omdat de lever het omzet en het via de darmen afvoert. De pasgeboren baby wordt echter in de eerste paar dagen vaak geel omdat het lever-enzym dat de bilirubine omzet nog niet helemaal rijp is.

huidcontact-5.jpgNet na de geboorte krijg je je baby meestal lekker op je buik. De meeste ouders vinden dit vroege huid-op-huid-contact fijn en weten dat het helpt om de baby op temperatuur te houden. Sommigen weten ook dat het helpt om de borstvoeding goed op gang te brengen. Veel minder bekend is het dat lichaamscontact ook belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en het hormoonstelsel van de baby. En voor de hechting met de ouders. Lichaamscontact vermindert stress bij de baby, niet alleen tijdens dat bijzondere moment net na de geboorte, maar tijdens het hele eerste levensjaar. Het kan zelfs ziekte op latere leeftijd voorkomen.
Rachel Verweij doet hier verslag van haar onderzoek 'Hongeren naar huidcontact: aanraking bevordert neuro-endocriene ontwikkeling van baby's.'

stuw_1.jpgStuwing in de kraamweek kan je het idee geven dat de borstvoeding nu goed op gang komt en het kan je motiveren om door te gaan. Als de stuwing ernstig is, en niet goed behandeld wordt, dan is dat nadelig voor de borstvoeding op langere termijn.
Bij stuwing zijn je borsten gespannen en vol. De huid van je borsten staat strak en is doorschijnend. Je borsten voelen warm en pijnlijk aan. Stuwing wordt veroorzaakt door vaatverwijding, weefselvocht en het op gang komen van je melkproductie. Stuwing komt het meest voor tussen dag drie en vijf, maar kan ook later voorkomen tot zelfs bij negen tot tien dagen na de geboorte.

In dit artikel een schematisch overzicht van oorzaken van problemen én de bijbehorende oplossingen ín de kraamweek en ná de kraamweek.

hoedje5.jpgVeel vrouwen krijgen er mee te maken, tepelhoedjes. Het zou een grote grap kunnen zijn in boeken van Kluun of De Breij, want wie ziet er geen goede mop in. Maar voor wie serieuze problemen heeft om een kindje aan de borst te krijgen, kan deze grap een wondermiddel blijken. Toch is niet iedereen er even enthousiast over. Een tepelhoedje is een hulpmiddel met gebruiksaanwijzing.


vingerv2.jpgVingervoeden is een techniek die gebruikt wordt om de baby voor te bereiden op het drinken aan de borst als hij de borst weigert. Al kan vingervoeden ook gebruikt worden om de baby te voeden om zo het gebruik van kunstmatige spenen te vermijden. Maar het is niet waar het voor bedoeld is. De baby zou, als de baby de borst niet weigert en hij bijvoeding nodig heeft, deze bijvoeding gegeven worden met een borstvoedingshulpset aan de borst. En dus niet met vingervoeden.

Soms denk ik wel eens dat het voor artsen goed zou zijn om eens wat vaker met dierenartsen om te gaan. Er is een manier om een relatie met een pasgeboren veulentje op te bouwen, die heel goed schijnt te werken om het makkelijker te maken om later vriendjes met hem te worden, hem te temmen en te trainen als hij ouder is.

adoptie7.jpgEen borstvoedingshulpset is een hulpmiddel waarmee de borstvoedende moeder haar baby met afgekolfde moedermelk, kunstvoeding of glucosewater met of zonder toegevoegd colostrum kan bijvoeden, zonder een fles te gebruiken. Door vroeg een fles met speen te gebruiken, kan de baby 'verwend' worden door de fles, oftewel de baby kan tepel-speenverwarring krijgen. Vooral wanneer de melkproductie van de moeder nog niet goed op gang is gekomen is of omdat de melk nog niet lekker stroomt vanwege verschillende oorzaken. De baby is overigens niet verward. De baby weet precies hoe het zit. Als hij aan de borst gaat en weinig melk krijgt, of de melk stroomt langzaam en als hij dan een flesje krijgt met een snelle stroom melk. Vooral in de eerste paar dagen, kunnen de meeste baby's dat vrij snel uitvogelen. De geborgenheid aan de borst is belangrijk, maar wat de honger stilt komt op de eerste plaats.

vingerv.jpgVingervoeden is een techniek waarmee je je baby kunt voeden als hij nog niet in staat is de borst te pakken. Het risico op het ontstaan van tepel-speenverwarring is, als je op de juiste manier vingervoedt, klein. Als je met succes borstvoeding wilt geven, is het beter om het gebruik van spenen te vermijden tot je melkproductie goed op gang is. Vingervoeden doe je altijd in overleg en na instructie van je lactatiekundige. We laten hier twee filmpjes zien en geven er kort commentaar bij.

De eerste weken leert de baby steeds beter om aan de borst te drinken; dat vergt een bijzondere vaardigheid. Het drinken aan een flessenspeen of sabbelen op een fopspeen vereist een andere vaardigheid; de mond hoeft minder ver open en de tong speelt een heel andere rol.
Er is een gerede kans dat een jonge baby die in de eerste weken na de bevalling regelmatig een (fop)speen krijgt, niet goed de juiste borstdrinktechniek leert. Dit is zuigverwarring of tepel-speenverwarring.

Soms pakt een baby na de geboorte de borst niet of alleen zeer moeizaam. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Annelies Bon gaat niet in op deze oorzaken, maar wel op het oplossen ervan.
De volgende tips kunnen misschien helpen.

Uit onderzoek blijkt dat de voedingswaarde van moedermelk zeer constant is. Ook in moeilijke omstandigheden, in situaties van honger en oorlog is en blijft moedermelk prima van kwaliteit. Opmerkingen zoals: 'Ik kon geen borstvoeding geven, want mijn melk was te waterig', 'Er zaten niet genoeg voedingsstoffen meer in de melk' of 'Ik had blauwselmelk', kunnen we straffeloos naar het rijk der fabeltjes verwijzen.

  • Direct na de geboorte aanleggen;
  • Vaak aanleggen, minimaal acht keer per 24 uur;
  • Op vraag voeden, dat wil zeggen iedere keer als de baby zin toont. Bijvoorbeeld zoekbewegingen met zijn hoofdje, op de vuistjes sabbelen. Dit kan ook optreden als hij nog slaapt;
  • In de buurt van de moeder houden zodat voedingssignalen snel gezien worden.

Het is belangrijk om je voor te bereiden op de borstvoeding. Immers, borstvoeding geven is aangeleerd gedrag, en veel moeders worden weinig geconfronteerd met zelf voedende moeders. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je je baby goed aanlegt.

Foto van de dag: Overigens voornamelijk droog #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-13://1 2020-07-13T16:03:02Z 2020-07-13T16:03:02Z Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes. Marquerite Redactie

w20120121.jpg

Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes.
Marquerite


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact