Borstvoeding, de eerste dagen: gaat het goed?

hhv-08.jpgJe bent nog maar net bevallen en je hebt nog maar een paar keer je kleintje aan de borst gehad. Hoe gaat het nu verder? Doe je het goed en waar moet je nu precies op letten om te weten of je het goed doet? Loop dit lijstje eens rustig door. Heb je een vraag? Vind hier een deskundige of ga naar onze Facebookpagina.

Hoe zie ik of hij goed drinkt

samenstelling2.jpgEen kindje dat goed is aangelegd en goed drinkt hóór je drinken en slikken! Hij heeft bolle wangetjes en je ziet zijn kaakjes bewegen. Je ziet dat hij zijn mond vol melk zuigt en dat hij dat doorslikt, en dan weer zuigt, en doorslikt. Binnen enkele minuten kan een geoefend kind een flinke slok drinken.

Hoeveel mag hij afvallen en moet hij groeien?

lngzmgroei02.jpgIn de eerste week zal je kind misschien tot zeven procent van zijn geboortegewicht afvallen. Op de tiende, uiterlijk veertiende dag na de geboorte is hij weer terug op zijn geboortegewicht. Een netgeboren baby die een broertje of zusje heeft die al aan de borst drinkt, dat heet tandemen, zal minder afvallen en sneller terug op gewicht zijn omdat er misschien vanaf dag één relatief veel melk voor hem is of omdat de melkproductie heel snel op gang komt.

Tot dat je baby zijn geboortegewicht verdubbeld heeft zal hij per week tussen de 110 en 220 gram aankomen. Meer mag ook, minder moet door je arts opgevolgd worden.

De groeigegevens kun je bijhouden in de Online Groeicurve of met Graphico BabyGroeicurve App met WHO groeicurven.

Hoe veel en hoe vaak zal hij bij je drinken?

In het begin is het heel normaal als je kindje acht tot twaalf keer per dag wil drinken. Het ene kind is wat regelmatiger dan het ander, maar om de twee à drie uur -of nog vaker- is heel gewoon, zowel overdag als ‘s nachts.
Sommige kindjes clusteren een tijdje, ze drinken dan in een paar uur steeds kleine beetjes.
De eerste borst geef je zolang je kind dat wil, daarna bied je hem ook de tweede borst. En als je kindje niet gemakkelijk zelf komt om te drinken, maak hem dan regelmatig voorzichtig wakker door hem onder zijn voetjes zacht te masseren. Pas als hij regelmatig groeit en regelmatig zélf vraagt om een voeding, hoef je ‘m niet meer wakker te maken.
Naarmate kinderen ouder worden zullen ze minder vaak op een dag drinken. Maar vaak drinken is niet erg en niet ongewoon. Het is prima en vooral goed voor het in stand houden van je productie.

Hongersignalen en voeden op verzoek

hypo1.jpgEen baby laat op verschillende manieren zien wanneer hij aan de borst wil. Ook als hij nog een beetje slaapt, kan je dat al zien: zijn mondje gaat af en toe open en dicht of het staat heel ver open, alsof hij direct aan je borst wil aanhappen. Dit is zijn eerste hongersignaal! Je baby is nu niet zomaar van je borsten aan het dromen, hij wil bij je drinken. Maakt hij al lichte zuigbewegingen met zijn mondje en wordt hij al wakker, dan is dat het tweede hongersignaal. Zuigt hij verwoed op zijn handjes, een mouw of een stukje deken? Dan zoekt hij de borst en heeft hij al flink honger.
Daarna is er voor je kleintje nog maar één hongersignaal, nu kan hij alleen nog maar huilen om te kennen te geven dat hij nu echt eten nodig heeft.

Kijk rustig naar je baby en leg hem aan zodra je het eerste of tweede hongersignaal ziet. Je zult zien dat het aanleggen dan meer vanzelfsprekend is dan op een later moment. Wacht dus niet tot zijn honger te groot is geworden, want dan is hij ongeduldig en dan is het lastiger om hem goed aan te leggen. Je baby aanleggen en voeden als hij dat vraagt, heeft nog een voordeel: je baby hoeft niet te huilen om aandacht te krijgen. Dat is fijn voor alle partijen.

Bij het voeden op verzoek bepaalt je baby wanneer hij drinkt en gevoed wordt. Dat is bevorderlijk voor een goede melkproductie en een succesvolle borstvoeding. Na verloop van tijd ontstaat vanzelf een patroon, een ritme dat jullie beiden goed bevalt.

inbkrn3.jpgHoewel een onrustig kindje baat bij zou kunnen hebben bij inbakeren, is het niet ongevaarlijk. Je kunt aan een ingebakerd kind heel moeilijk zien of hij honger heeft. Een ingebakerde baby kan moeilijk signalen afgeven. De eerste hongersignalen zou hij theoretisch nog wel kunnen tonen, maar vaak doet hij dat heel zwak en valt het niet op. Sabbelen op de handjes en de mouw kan hij niet als hij strak ingebakerd is. En omdat een ingebakerde baby ook niet goed signalen kan opnemen wordt hij niet zo gemakkelijk wakker. Het is verleidelijk als je baby lang slaapt, maar het is niet goed. Niet voor de gezondheid van de baby en uiteraard ook niet voor jouw melkproductie.

De plasluiers

De eerste drie dagen plast je kindje maar weinig. Dat wordt allengs meer omdat hij meer gaat drinken. Dus met een dag of vijf zal je vier of vijf zware luiers vervangen. Aan het einde van de eerste week zijn er gemiddeld zes zware, natte luiers. De urine moet kleur- en geurloos zijn.

De poepluiers

luier14.jpgGroot voordeel van borstvoeding: de poep stinkt niet! Eerlijk waar. Geniet er maar van, want zodra je kind vaste voeding gaat eten is de lucht meestal niet meer te harden.
De eerste drie dagen is de poep meestal groen/zwart en plakkerig. Daarna wordt het lichter van kleur en geliger, zachter/zalvend of soms zelfs wat waterig.
Aan het eind van de eerste week produceert je kind drie tot vier keer per dag een luier met een plakje gele, zachte poep. Over de periode daarna valt weinig te zeggen, ieder kind ontwikkelt zo zijn eigen ontlastingspatroon. Normaal is dat een baby tot de leeftijd van zes tot acht weken elke dag ontlasting heeft, later kan het minderen. Het kan dan variëren van vaak poepen tot heel weinig, soms maar één keer in de tien tot veertien dagen. Moedermelk is zo goed te verteren dat er maar weinig overblijft om te poepen. Alles is goed zolang je kind zich goed ontwikkelt, goed groeit en er geen last van heeft.
Hier lees je alles over het ontlastingspatroon van borstgevoede baby’s.

Het kan zijn dat je hulp nodig hebt

Bel met een contactpersoon van de borstvoedingorganisatie of schakel een lactatiekundige in als:

 • je kind meer dan zeven procent gewicht verliest;
 • hij na de derde dag nog steeds afvalt;
 • de eerste zwarte ontlasting blijft komen, ook na dag vier;
 • je kind minder dan drie keer per dag poept;
 • hij na de vierde dag niet minstens zes kletsnatte luiers heeft;
 • je hem niet hoort slikken tijdens het voeden;
 • je kind zich niet lekker voelt: onrustig, geïrriteerd, slaperig en weigerachtig met het voeden;
 • je baby niet aankomt na de vijfde dag;
 • hij niet terug is op zijn geboortegewicht aan het einde van de tweede week;
 • je pijn hebt bij het voeden die niet weg gaat of minder wordt;
 • je stuwing hebt die niet minder is na het voeden;
 • je een tepelhoedje gebruikt;
 • je geen verschil aan je borsten merkt in omvang of gewicht rond de vijfde dag na de bevalling;
 • of als je geen verandering ziet in de melkhoeveelheid en/of samenstelling.

Zoals gezegd mag borstvoeden, na de eerste paar dagen geen pijn meer doen, en als dat nog wel zo is, lees dan een goed boek over borstvoeding en zoek snel professionele hulp. Zie hieronder.

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden