WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
De kwaliteit van moedermelk

Uit onderzoek blijkt dat de voedingswaarde van moedermelk zeer constant is. Ook in moeilijke omstandigheden, in situaties van honger en oorlog is en blijft moedermelk prima van kwaliteit. Opmerkingen zoals: 'Ik kon geen borstvoeding geven, want mijn melk was te waterig', 'Er zaten niet genoeg voedingsstoffen meer in de melk' of 'Ik had blauwselmelk', kunnen we straffeloos naar het rijk der fabeltjes verwijzen.

Waar komt dat verhaal eigenlijk vandaan?

Dit verhaal werd vroeger veel aan vrouwen verteld. In de jaren vijftig mochten vrouwen niet vaker dan vijf keer per etmaal de borst geven. Of er werd gezegd dat ze iedere borst hooguit tien minuten lang mocht aanbieden. Als de baby dan niet goed aankwam zei men: je melk bevat niet genoeg voedingsstoffen. Ik denk dat 'men' dan even in de borst kneep, een druppel melk bekeek en zei: "Zie je wel, de kleur is blauw, er zit niet genoeg voedingswaarde in!" Echter, die blauwige kleur die moedermelk soms heeft, zegt niets. Moedermelk ís blauw, net zoals kangoeroemelk roze is.

Wat kan er echter wel aan de hand zijn geweest?

  • De baby kreeg niet genoeg melk, omdat de baby niet vaker dan iedere vier uur gevoed mocht worden;
  • Of de melkproductie was niet goed op gang gekomen omdat in het kraambed de baby niet vaak en niet lang genoeg aan de borst mocht drinken;
  • Te weinig achtermelk, omdat de moeder niet langer dan tien minuten mag voeden. De eerste melk die uit de borst komt bevat vrij veel water, en is een goede dorstlesser. Hoe leger de borst wordt, hoe vetter de melk die er uit komt. De laatste druppeltjes die een baby drinkt, zijn erg vet. De vettere melk die later uit de borst komt noemt men achtermelk. Daarom is het belangrijk dat een baby zo lang mag drinken als hij wil. Dan zal hij genoeg binnenkrijgen en ook genoeg vette achtermelk. De tijd aan de borst beperken tot tien minuten zorgt er soms voor dat de baby niet genoeg achtermelk binnenkrijgt en niet zo hard groeit;
  • Verkeerde aanlegtechniek, waardoor de baby de melk niet goed uit de borst krijgt. De moeder heeft het gevoel over te lopen van de melk , maar de baby blijft honger houden. In feite krijgt hij niet genoeg. Als de baby goed is aangelegd, kan hij de borst makkelijk leegdrinken en zorgt hij er zelf voor genoeg binnen te krijgen. Goed aanleggen is ook belangrijk om zere tepels te voorkomen.

'Niet genoeg voedingswaarde in de moedermelk' is dus een fabeltje. Maar, dat wil niet zeggen dat er niets aan de hand is als je kind niet voldoende aankomt.
Zoek contact met een deskundige!

Lees ook

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Overigens voornamelijk droog #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-13://1 2020-07-13T16:03:02Z 2020-07-13T16:03:02Z Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes. Marquerite Redactie

w20120121.jpg

Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes.
Marquerite


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact