Vingervoeden

vingerv2.jpgVingervoeden is een techniek die gebruikt wordt om de baby voor te bereiden op het drinken aan de borst als hij de borst weigert. Al kan vingervoeden ook gebruikt worden om de baby te voeden om zo het gebruik van kunstmatige spenen te vermijden. Maar het is niet waar het voor bedoeld is. De baby zou, als de baby de borst niet weigert en hij bijvoeding nodig heeft, deze bijvoeding gegeven worden met een borstvoedingshulpset aan de borst. En dus niet met vingervoeden.

en

Te vaak wordt vingervoeden gebruikt om de baby te voeden als de moeder pijnlijke tepels heeft en de baby van de borst wordt genomen. Dit wordt gezien als niet interferen met de borstvoeding, terwijl op hetzelfde moment de tepels rust worden gegund. De baby van de borst nemen voor wat voor reden dan ook, en ook bij pijnlijke tepels, hoort een laatste redmiddel te zijn.

Je kunt vingervoeden als

    \t

  • Je baby om wat voor reden dan ook de borst weigert.
  • \t

  • Je baby aan de borst te slaperig is om goed te drinken. Het is ook een erg goede manier om in de eerste levensdagen je slaperige baby wakker te maken als er zorgen zijn over de hoeveelheid die je baby binnenkrijgt.
  • \t

  • Je baby de borst niet goed in de mond lijkt te kunnen nemen en dus moeilijk melk krijgt. Hij is dan niet goed aangelegd. Maar als je baby wel aan je borst wil, maar niet goed is aangelegd, is het nog altijd beter een borstvoedingshulpset te gebruiken en om hem dus op die manier extra melk te geven.
  • \t

  • Je baby om wat voor reden dan ook van jou gescheiden is. In zo’n situatie kun je echter beter met een kopje (klein bekertje) voeden. Omdat vingervoeden in principe bedoeld is om je baby op de borst voor te bereiden als hij weigert of tijdelijk niet aan de borst kan drinken, is vingervoeden niet de beste voedingsmethode als jij niet aanwezig bent om hem te voeden.
  • \t

  • Je tijdelijk met de borstvoeding bent gestopt, bijvoorbeeld vanwege medicatie
  • \t

  • Je tepels zo’n pijn doen, dat je je baby niet aan de borst kunt nemen. Een paar dagen vingervoeden geeft je tepels wat rust zodat ze kunnen genezen terwijl je het probleem niet erger maakt door je baby aan een flessenspeen te laten wennen.
  • \t

  • In deze situatie is voeden met een kopje passender en het kost minder tijd. De baby van de borst halen is het laatste redmiddel, maar wordt meestal gebruikt als eerste redmiddel. Goed aanleggen en een baby die de borst op de juist manier in de mond neemt, helpt meestal beter tegen pijnlijke tepels dan vingervoeden. Ook een goede ‘tepelzalf voor alle doeleinden’ zal beter helpen. Deze zogenaamde ‘tepelvakantie’ is in het algemeen een vergissing en als het in de eerste levensdagen gesuggereerd wordt is het een verschrikkelijke vergissing. De baby van de borst nemen resulteert niet altijd in pijnloze voedingen als je weer begint, en soms zal je baby weigeren toe te happen.

vingerv1.jpgVingervoeden lijkt veel meer op borstvoeding dan voeden met een fles op borstvoeding lijkt. Bij het vingervoeden moet de baby zijn tongetje laag houden en voorbij zijn kaakje laten uitsteken, het mondje moet wijd open en het kaakje moet naar voren komen. Hoe groter de vinger die je gebruikt, hoe beter. Dus een pink gebruiken om te vingervoeden is geen goed idee. Daarbij lijkt de beweging van kaak en tong op wat de baby bij het drinken aan de borst moet doen. Vingervoeden wordt bij voorkeur gebruikt om de baby die weigert toe te happen voor te bereiden op het nemen van de borst. Het zou maximaal een minuut of twee gebruikt kunnen worden, voordat je probeert een baby die weigert toe te happen aan de borst te leggen.
Maar voeden met een kopje is vaak makkelijker en sneller als de moeder er zelf niet is om de baby te voeden of om de voeding te beëindigen als de baby na het vingervoeden nog niet aan de borst wil.

bweiger5.jpg

Vingerhoeden leer je het best door ernaar te kijken en het zelf te doen

  • Was je handen. De nagel van de vinger die je gebruikt knip je goed kort, maar per se nodig is het niet.
  • Het is het best als jij en de baby comfortabel zitten. Je moet het hoofdje van de baby met één hand achter zijn schouders en nek steunen, terwijl je baby half zittend bij jou op schoot zit en jou aankijkt. Maar elke positie die jij en je baby prettig vinden waarbij je je vinger plat in het mondje van je baby kunt houden, is goed.
  • Je hebt een borstvoedingshulpset nodig en een flesje met afgekolfde moedermelk. Het slangetje gaat door het groter gemaakte gat van het speentje in de vloeistof. Heb je geen afgekolfde moedermelk? En heb je ook niet afgekolfde moedermelk van een andere moeder in huis? Dan kun je ook kunstmatige zuigelingenvoeding nemen.
  • Zorg ervoor dat het slangetje op het zachte stuk van je wijsvinger of een andere dikke vinger rust. Het eind van het slangetje moet niet verder komen dan het eind van je vinger. Het is het makkelijkst om het slangetje, ongeveer daar waar hij een beetje krult, tussen je duim en wijsvinger te nemen en dan je wijsvinger onder het slangetje te houden. Als je dit goed doet, hoef je het slangetje niet met een pleister aan je vinger vast te plakken.
  • Kietel voorzichtig de lipjes van je baby met de vinger waarlangs het slangetje loopt, totdat je baby zijn mond zo wijd opent dat je je vinger erin kunt steken. Als je baby erg slaperig is, maar toch gevoed moet worden, kun je je vinger voorzichtig in zijn mondje brengen. Breng de onderlip van je baby naar voren als dat nodig is door neerwaartse druk uit te oefenen op zijn kin. Meestal zal je baby, zelfs als hij slaapt, beginnen met zuigen en zal hij wakker worden als hij de vloeistof binnenkrijgt.
  • Steek je vinger met het slangetje zó in zijn mondje dat de zachte kant van je vinger boven blijft. Houd je vinger zo vlak mogelijk, zodat de tong van je baby vlak en naar voren blijft. Meestal zal je baby op je vinger gaan zuigen en komt je vinger daardoor vrij ver in het mondje. De baby zal meestal, zelfs als je vinger vrij ver in zijn mondje zit, niet door de aanwezigheid van je vinger gaan kokhalzen. Tenzij je baby geen honger heeft of helemaal aan flessen gewend is.
  • Als je baby zijn onderlipje naar binnen heeft gezogen, duw zijn kinnetje dan zachtjes omlaag.
  • Als je baby drinkt, werkt het. Als het voeden erg traag gaat, mag je het flesje met voeding wat hoger dan zijn hoofd houden. Maar meestal is dit niet nodig. Probeer je vinger recht te houden, daarbij houd je de tong van je baby plat. Probeer je vinger niet omhoog te richten, maar houdt hem vlak. Oefen geen druk uit op het gehemelte van je baby.
  • Naar mijn mening is het toepassen van vingervoeding met een spuitje om de melk in het mondje van de baby te spuiten te moeilijk voor een onervaren moeder om het alleen te doen en beslist niet effectiever dan het gebruik van een gewoon flesje met een vergroot gat in de speen waaruit een slangetje komt. De bedoeling van vingervoeding is niet om de baby te voeden! De bedoeling is om de baby te leren om goed te zuigen, dus melk in zijn mondje spuiten ondermijnt het uiteindelijke doel van het vingervoeden.

Als je moeite hebt om je baby aan te leggen of uit de borst te laten drinken, denk er dan aan dat een baby met razende honger de zaak er niet makkelijker op maakt. Stil eerst de ergste honger door een minuut of wat te vingervoeden. Probeer de borst dan weer aan te bieden als je baby wat gekalmeerd is en goed op je vinger zuigt. Meestal is dat na enkele minuten. Raak niet ontmoedigd als het nog steeds moeilijk gaat. Ga weer vingervoeden en probeer het later deze voeding of bij een volgende voeding nog eens. Meestal werkt dit. Soms is het echter nodig om een paar dagen of in een enkel geval een week of langer te blijven vingervoeden.

Cupvoeden, dit leer je het beste door het te zien en te doen

Cupvoeden, en vergelijkbare hulpmiddelen als een lepel bijvoorbeeld, is een methode van babyvoeden die al lange tijd bestaat. Het kan gebruikt worden om een baby te voeden die nog niet aan de borst drinkt en het is beter dan een fles met een speen. Het zou niet gebruikt moeten worden om een baby bij te voeden als deze gewoon aan de borst drinkt.

Aandachtspunten bij cupvoeden

    \t

  • Zet de baby rechtop op je schoot en ondersteun zijn hoofdje met één hand achter zijn schouders en nek.
  • \t

  • Gebruik een klein medicijncupje of een klein glaasje.
  • \t

  • Plaats de rand van het cupje voorzichtig op de onderlip van je baby.
  • \t

  • Breng de vloeistof naar de mond van je baby zodat hij het op kan likken als een poesje. Giet het niet in de mond van je baby.
  • \t

  • Hou de melk steeds bij de mond van je baby, zodat hij steeds kan doorgaan met het oplikken van de melk.
  • \t

  • Doe dit langzaam zodat jullie allebei kunnen leren hoe het moet. Uiteindelijk kan het een hele snelle en efficiënte manier zijn om je baby te voeden tot hij leert hoe hij aan de borst moet drinken. Het is een goede manier om kunstspenen te vermijden.

eerstebv3.jpgAls je het ziekenhuis verlaat of de kraamverpleegkundige vertrekt terwijl je de baby vingervoeding geeft, maak dan na het ontslag een afspraak met een lactatiekundige. Hoe eerder hoe beter.
Als de baby eenmaal aan de borst is, heb je misschien nog enige tijd de borstvoedingshulpset nodig om bij te voeden. Alhoewel je baby de borst misschien goed neemt, kan het zijn dat zijn drinktechniek nog niet ideaal is, niet efficiënt genoeg dus om voldoende melk binnen te krijgen.

Lees ook

Heb je nog vragen? Lees dan ook

Artikelgegevens

  • Hand-out #Finger feeding © 2005. Vertaling © 2010
  • Vertaling: Danielle Mitchell, Grietje Elsien de Jong-Taekema
  • (Eind)redactie: Gonneke van Veldhuizen-Staas, Karin Dunning, Stefan Kleintjes
  • Deze hand-out mag zonder verdere toestemming gekopieerd en verspreid worden, op voorwaarde dat hij in geen geval gebruikt wordt in enige context die de WHO-code op de marketing van vervangingsmiddelen van moedermelk schendt én dat tevens wordt voldaan aan de criteria gesteld in copyright
  • Written and revised (under other names): Jack Newman, MD, FRCPC, IBCLC © 1995-2005
  • Revised: Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC and Edith Kernerman, IBCLC, © 2008, 2009

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden