Borstvoeding voor een peuter

Annelies Bon

De World Health Organisation (WHO) en Unicef bevelen aan om minimaal twee jaar borstvoeding te geven.

Waarom?

Omdat moedermelk de ideale voeding is, het kind beschermt tegen infectieziekten en andere ziekten. Moedermelk kent bijzondere eigenschappen: het bevordert de motorische en neurologische ontwikkeling en het speelt een belangrijke rol in de hechting tussen moeder en kind. Iedereen weet dat elke ander voeding minder is dan de melk van de eigen moeder. Borstgevoede baby’s hebben onder andere minder oorontstekingen, maag- en darminfecties, luchtweginfecties en hersenvliesontstekingen. Iemand die als baby moedermelk kreeg, heeft een kleinere kans om diabetes, allergieën, hart- en vaatziekten en ziekte van Crohn te krijgen. Borstvoeding heeft een gunstig effect op de motorische, neurologische en cognitieve ontwikkeling van een baby. De meeste moeders zullen dan ook voor borstvoeding kiezen.

Hoe lang blijf je borstvoeding geven?

Als een vrouw haar kind -mede- aan de borst voedt, zal ze zich op een gegeven moment gaan afvragen: hoe lang zal ik mijn baby ook aan mijn borst blijven voeden? Of: hoe lang zal mijn baby willen blijven drinken? Er is geen magische datum waarop moedermelk eensklaps niets meer bevat. Er blijven bergen antistoffen inzitten (de hoeveelheid neemt zelfs weer toe naarmate het kind mobieler wordt), het blijft uitermate uitgebalanceerd voedsel, waar heel veel essentiële mineralen en vitaminen inzitten, en er blijven essentiële vetzuren in zitten, waarvan men weet dat die bevorderlijk zijn voor de groei van het neurologische systeem en de hersenen. Lees hier over de samenstelling van moedermelk. Dit genomen bij het feit dat het immuunsysteem zich de eerste jaren ontwikkelt -dat duurt tot ongeveer zeven jaar-, alsook de hersenen, kan wel geconcludeerd worden dat moedermelk ook voor oudere baby’s en peuters van belang is. Nog afgezien van de psychologische voordelen: even mama tanken.

Langer dan zes maanden

In Nederland krijgt een vrouw die haar kind langer voedt soms negatief commentaar. Sommige vrouwen krijgen na een paar weken al de vraag wanneer ze zullen gaan stoppen. Langer dan zes maanden voeden, wordt heel lang gevonden. Zowel de vrouw zelf als haar omgeving beginnen zich soms gedurende het tweede helft van het jaar wat ongemakkelijk te voelen en zich af te vragen of het geen tijd wordt om af te bouwen. En als een vrouw na een jaar ‘nog’ borstvoeding geeft, zal zij soms kritiek krijgen, van zowel haar omgeving als van mensen uit de gezondheidszorg. Men vindt bijvoorbeeld dat een moeder haar kind niet te lang ‘bij zich mag houden’, en dat de vrouw haar kind klein houdt. Ook vinden sommigen het onbehoorlijk om ‘zo’n groot kind’ in het openbaar borstvoeding te geven.

Aanbevelingen van officiële instanties

Deze kritiek staat in schril contrast met de wetenschap dat borstvoeding ook voor oudere baby’s gezond is, en met de aanbevelingen van officiële instanties. De nieuwste voedingsrichtlijn van de consultatiebureaus van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt het volgende: ‘Tot de leeftijd van ongeveer zes maanden heeft het kind over het algemeen geen andere voeding nodig dan moedermelk. Daarna kan de borstvoeding, gecombineerd met andere voedingsmiddelen, doorgaan zolang moeder en kind dat prettig vinden.’ De Amerikaanse Academie van Kinderartsen (AAP) raadt aan om minimaal één jaar borstvoeding te geven en daarna door te gaan zolang moeder en kind dat willen (1998). En Unicef (Innocenti Declaration) ziet het liefst dat een kind in ieder geval twee jaar de borst krijgt (1992).

Gezondheidskwaliteiten blijven bestaan

Het zelf voeden van een peuter heeft dus voordelen. De bescherming van de antistoffen in moedermelk gaan onverminderd door. De hoeveelheid antistoffen neemt toe naarmate het kind mobieler wordt. De vetzuren in moedermelk bevorderen de groei van de hersenen en het zenuwstelsel. Maar het allerbelangrijkste is dat een kind er zo van kan genieten. Voor een peuter die druk bezig is de hele wereld te ontdekken en indrukken te verwerken is er niets fijners dan af en toe bij zijn moeder aan de borst bij te tanken. Als mijn zoontje moe en hangerig is, komt hij even een slokje halen en na even gedronken te hebben, is hij weer helemaal de oude. Als hij ziek is en niets wil eten of drinken, wil hij wel altijd de borst, graag zelfs, en hoeven we niet bang te zijn dat hij uitdroogt. Je ziet hem onder je ogen opknappen. Als een peuter het voor het zeggen zou hebben, zou hij zeggen: geef mij maar borstvoeding! Mijn zoontje en ik gaan daarom door totdat hij zelf aangeeft dat hij genoeg heeft.

Verder lezen?

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden