WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!

chicture2017-2.jpg
Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige NLG, legt uit hoe het drinkproces van een baby aan de borst in zijn werk gaat, hoe je met de hand kolft en, voor als je niet met de hand wilt of kunt kolven, welke de kenmerken zijn van een goede en veilige kolf en welke kolfmachine het meest geschikt is.

voorkolven6.jpgAfkolven van moedermelk tijdens de zwangerschap kan soms nuttig zijn. Dit artikel geeft informatie over de verschillende redenen om te kolven tijdens de zwangerschap, diverse contra-indicaties en het geeft uitleg over het afkolven van moedermelk in de praktijk. Dit artikel is bedoeld voor moeders, lactatiekundigen en alle andere zorgverleners die geïnteresseerd zijn of er over geïnformeerd willen of moeten worden.

 houdbaarheid moedermelk
 kamer (20°C)koelkast (5°C)(diep)vriezer ***
(-15°C / -20°C)
ná opwarmen
verse moedermelk5 - 10 uur5 dagen12 maanden1 uur
ontdooide moedermelk1 uur24 uur 1 uur
Download hier het moedermelk bewaarschema

Moedermelk warm je veilig en gemakkelijk op au bain-marie (letterlijk: het bad van Marie) of met een flessenwarmer die langzaam opwarmt. Opwarmen in de magnetron is af te raden, tenzij je zeer zorgvuldig te werk gaat. Gelukkig lusten veel kinderen de melk ook op kamer- of koelkasttemperatuur!

Download hier het moedermelk opwarmschema

Een kolf kan in sommige situaties rondom de borstvoeding een nuttige hulpmiddel zijn. Dit kan zijn als je kind niet effectief aan de borst kan drinken of als je door werk of studie een deel van de tijd van je kind gescheiden bent. In dit artikel geven we je een aantal overwegingen die van belang zijn bij het kiezen van een kolf en een indicatie van de eigenschappen en prijzen van verschillende kolven.

Lees op borstvoeding.com ook alle informatie over je wettelijke rechten rondom borstvoeding en werk in Nederland en België, het afkolven, bewaren, opwarmen, kleur, geur en smaak van moedermelk en borstvoeding in de kinderopvang.

voorkolven1.jpgZoogdieren zogen. De mens is een zoogdier en dus zoogt de mens. De mensenvrouw dan toch. De mensenman zou het ook kunnen, maar die doet het meestal niet. Mensenvrouwen doen het ook niet altijd, alleen als er een kind is om te zogen. En zelfs dan niet altijd. De mens is het enige zoogdier dat ervoor kan kiezen om wel of niet te zogen, ongeacht of er een kind is om gezoogd te worden. De mens is ook het enige zoogdier dat problemen, die worden veroorzaakt door een fout in het ontwerp of door iets wat mis ging bij het kind, weet te omzeilen en toch te zogen of iets te doen dat daar dichtbij komt.

voorkolven6.jpgIn het voorjaar van 2016 ben ik bevallen van ons derde kindje. De oudsten hebben beide een fijne periode borstvoeding gehad. Tijdens mijn zwangerschap werd ook mijn zus zwanger. Dit bleek een drielingzwangerschap. Heel bijzonder, samen zwanger zijn. Ook een spannende tijd, alles ging goed, maar een drielingzwangerschap brengt wel extra bezorgdheid mee. Om de kleintjes een zo goed mogelijke start te geven, was voor mijn zus borstvoeding de keuze.

ervaring2.jpgRuim twee jaar geleden (2014) werd ik moeder van mijn eerste zoon Noah. In mijn zwangerschap had ik tijdens een cursus informatie gekregen over borstvoeding. Na de cursusavond wist ik het zeker; ik wilde mijn zoon borstvoeding geven. Afwachten of het lukt natuurlijk… want niet iedereen is gezegend met een goede start of een goed verloop van de borstvoeding.
Gelukkig bleek ik gezegend te zijn met een goede start en een ruime productie. Hierbij was de voorbereiding van mijzelf en hulp van een ervaren kraamhulp onmisbaar!
De ruime productie werd vooral duidelijk toen ik aan het werk ging en mijn moedermelk overdag afkolfde voor Noah. Al snel had ik een grote voorraad in mijn diepvries liggen. Deze voorraad ververste ik trouw elke paar maanden.

Horigen biedt je drie maten borstschilden. De silicone 3D schilden omsluiten de tepel en tepelhof vanzelf en nauwkeurig zodat ze compressie kunnen geven en zo melk uit de borst masseren. De kolfopbrengst met Horigen is daarom doorgaans groter dan met een conventioneel borstschild.

3D, masserende schilden zijn beschikbaar in maat 24mm en 25mm. Ze omsluiten de tepel en tepelhof nauwkeurig zodat ze zelfs onder tepelmaat 19mm perfect melk kunnen kolven. Uiteraard zijn er moeders die met tepelmaat hoger dan 27mm kolven.
Het conventionele schild meet 30mm en met passende inleg verklein je naar 27mm. Conventionele schilden hebben geen 3D werking.
Bij een conventioneel schild zorg je ervoor dat de tepel vrij op en neer in de tunnel kan bewegen. Het grootste deel van het tepelhof blijft in het borstschild.

kolf-17.jpgVeel vrouwen denken dat het nodig is om een kolf te hebben of te gebruiken als je borstvoeding geeft. Dit is niet waar. Je hebt geen kolf nodig om borstvoeding te kunnen geven. Veel te vaak komt het voor dat moeders hun melk willen afkolven zodat de vader de baby een fles kan geven. Dit idee wordt aan hen opgedrongen door marketing van kunstvoedingfabrikanten. Vraag je eens af waarom.
De vader kan zoveel andere dingen doen om jou te helpen dan een fles geven. Zelfs als de door jou afgekolfde moedermelk in die fles zit, kan slechts 1 fles per dag leiden tot het minder goed aan de borst drinken en daardoor kan het al gauw 'nodig' lijken om meerdere flessen per dag te geven.

Je gaat werken en je melk afkolven zodat je baby jouw melk kan krijgen als je weg bent. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg afkolft?
Kijk hier voor zeventien handige tips!

Hoe kolven en doneren van moedermelk na een levenloos geboren kindje kan helpen bij het rouwwerk.

Op 8 december 2015 was ik uitgerekend van mijn zoontje James. Ik had een probleemloze zwangerschap: James groeide als kool, alle echo's waren goed, hartslag was prima bij iedere controle, evenals mijn bloeddruk. Ik had nauwelijks last van typische zwangerschapskwaaltjes en voelde me fysiek erg goed. Afgezien van de knopen die ik niet meer dicht kreeg, kon ik tot op het einde van de zwangerschap al mijn kleding nog aan. Van achteren zag je niet dat ik van voren een enorme buik had, waar ik zo trots op was.
Op 6 december, twee dagen eerder, ben ik bevallen van mijn prachtige zoon. Een lang en spekkig kind van zeven pond heb ik eruit geperst, met een mooi bol koppie. Een voldragen en gezond kind. Het enige wat mis was met hem, was dat hij niet ademde. Ik ben bevallen van een levenloos kindje die, zo bleek achteraf, pas een paar uur vóór de bevalling in mijn buik is overleden.
Toen ik James eenmaal in mijn armen had feliciteerde een verpleegster in het ziekenhuis me in eerste instantie met de geboorte van mijn zoon. Daarna pas condoleerde ze me. Ik ben haar nog steeds zo dankbaar. Het was namelijk precies hoe ik het voelde en nog steeds voel: de vreugde komt als eerste, dan het verdriet. Beide leven dicht naast elkaar bij me.

Jessica Brandwagt had een zorgeloze zwangerschap. Maar vlak voor de bevalling kreeg ze verschrikkelijk nieuws: haar zoontje James was overleden. Jessica besloot haar moedermelk te kolven voor andere baby's. 'Die eerste nacht in het ziekenhuis verwachtte ik dat hij elk moment zijn ogen zou openen, dat zijn gehuil me zou wekken. Maar zijn ogen bleven dicht. Vier dagen heeft James hier thuis gelegen, in zijn wiegje met koelelementen. In die dagen voor zijn begrafenis heb ik elke millimeter van zijn perfecte, spekkige lijfje in me opgezogen. Zijn bolle koppie, zijn dopkinnetje dat je zo fijn kon vastpakken, en zijn fluweelzachte handjes.'

Lees verder op Blendle.
Tekst: Annemiek Verbeek

kolven0-2.jpgHet begrip 'borstvoeding geven' roept bij veel mensen het romantische beeld op van een dromerige moeder met haar pasgeboren baby aan de borst. Borstvoeden heeft naast het intieme voeden echter ook een mechanische kant: het kolven.

kolfervaring4.jpgZwanger van een drieling! Wat komt er dan allemaal op je af!
Onzekerheid, bezorgde dokters, overbezorgde omgeving, vele echo’s, ziekenhuisbezoeken, een grotere auto en een zus die vanaf moment één vastbesloten is te helpen met het voeden van de kindjes.

Meestal krijgt een baby moedermelk rechtstreeks uit de borst van zijn of haar moeder. En dan is er gewoonlijk niets aan de hand. Op het moment dat een moeder moedermelk gaat afkolven en bewaren ontstaan er vragen en twijfels over mogelijk bedorven moedermelk. Dit artikel gaat in op vragen rondom het bewaren van moedermelk en de bijbehorende uiterlijke kenmerken van moedermelk.

festival674.jpgOp 11 augustus 2012 ga ik naar het Lovelandfestival op loopafstand van mijn huis. Mijn jongste zoon is net één jaar geworden en drinkt regelmatig aan de borst evenals zijn zus van drie jaar. Zij blijven thuis, dus ik zal op het Loveland moeten kolven.

kolfkaart1.jpgEen jaar geleden, eind maart 2010, liep een collega bij me binnen terwijl ik aan het kolven was. Het is ontnuchterend hoe lang zoiets relatief onbetekenends al een stempel op mijn leven drukt. Maar het ligt nu tenminste ver genoeg achter me om er over te kunnen schrijven, zodat andere kolvende vrouwen er hopelijk iets aan hebben.

Een jaar geleden

Ik werkte bij een professionele welzijnsorganisatie met erg weinig mannelijke collega's op die bewuste dag een jaar geleden. Ik was aan het kolven in de kleine vergaderruimte die ik voor dit doel gereserveerd had. De deur kon niet op slot en had een raampje erboven, maar er zat een 'niet storen' bordje op de deur.

Foto van de dag: Verboden te voederen #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-12://1 2020-07-12T16:03:02Z 2020-07-12T16:03:02Z Je ziet mijn vriendin Hanne met onze zoon Morten. Let vooral op het bordje: 'Verboden te voederen'. Hartelijke groeten! Daniel Redactie

w20130802.jpg

Je ziet mijn vriendin Hanne met onze zoon Morten. Let vooral op het bordje: 'Verboden te voederen'.
Hartelijke groeten! Daniel


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact