banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Kolven in de zwangerschap: ervaringsverhaal [1]

voorkolven6.jpgIn het voorjaar van 2016 ben ik bevallen van ons derde kindje. De oudsten hebben beide een fijne periode borstvoeding gehad. Tijdens mijn zwangerschap werd ook mijn zus zwanger. Dit bleek een drielingzwangerschap. Heel bijzonder, samen zwanger zijn. Ook een spannende tijd, alles ging goed, maar een drielingzwangerschap brengt wel extra bezorgdheid mee. Om de kleintjes een zo goed mogelijke start te geven, was voor mijn zus borstvoeding de keuze.

voorkolven14.jpgAl vrij snel kwam ik op het idee na mijn bevalling te kolven naast het voeden van ons eigen kindje, zodat de kinderen van mijn zus donormelk konden krijgen, wanneer er (nog) niet genoeg zou zijn.

Voorbereiding op voorkolven en borstvoedingsperiode

Met dit plan zijn we bij Stefan op consult gegaan. Hij heeft ons op allerlei fronten geholpen met de uitwerking en geadviseerd. Een van de dingen waar hij ons op wees was het voorkolven.
Ik zou willen dat ik mij hierin eerder verdiept had, het had mijn eerste twee kinderen bijvoeding met kunstmelk bespaard. Helaas wordt voorlichting over deze mogelijkheid door verloskundigen en kraamorganisaties niet gegeven. Een gemiste kans in mijn ogen.

Het idee is vrij simpel: in de laatste weken van de zwangerschap enkele malen per dag met de hand kolven, de druppels opvangen en invriezen en zodoende een voorraadje hebben voor de eerste dagen.

voorkolven15.jpgZo gezegd zo gedaan. Mijn voorraadje was bedoeld voor de kinderen van mijn zus. Bij ruim 35 weken ben ik begonnen en inderdaad; binnen enkele dagen kolfde ik al een paar cc. Toen ik me bedacht dat dat in de eerste dagen na de bevalling al een hele voeding is, ging het dus super.
Ook met de handkolf ging het heel goed. Na mijn eigen bevalling ben ik doorgegaan met kolven. Mijn eigen dochter heeft het voorraadje niet nodig gehad.

Om de productie echt goed op gang te krijgen hebben we ook nog een week een professionele kolf gehuurd. De melk bewaarden we in spuitjes en het bleek dat opzuignaalden van de apotheek handig waren om alle druppeltjes te kunnen opslaan, het is immers vrij kleverig.

Uiteindelijk was er voor drie kindjes een mooie portie colostrum, naast dat wat mijn zus zelf voor de bevalling had gekolfd.

Met de kennis van nu zou ik mezelf en iedere zwangere aanraden te overwegen een voorraadje aan te leggen. Bij mijn oudste twee kinderen had ik dit niet, nooit over na gedacht ook. Terwijl ik het gewoon bij me had!

Bettine

Lees ook

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Paar foto's #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-11-12://1 2018-11-12T19:03:03Z 2018-11-12T19:03:03Z Een dubbel gevoel. Nu al? Ze is nog maar net één jaar. Jasmijn weigert sinds een paar dagen de borst. Ze koppelt los en draait weg van de borst. Zou het nu dan echt klaar zijn? We zullen zien waar het schip strandt. Maar zojuist toen je nog wel even lekker lag te drinken heb ik toch een paar foto's gemaakt. Als het wel klaar is, dan kan ik in elk geval nog terug kijken naar de momenten waar je ligt te drinken terwijl je mama vasthoudt en geborgenheid zoekt en krijgt.
 Groetjes Manuela Redactie

w20140509.JPG

Een dubbel gevoel. Nu al? Ze is nog maar net één jaar. Jasmijn weigert sinds een paar dagen de borst. Ze koppelt los en draait weg van de borst. Zou het nu dan echt klaar zijn? We zullen zien waar het schip strandt. Maar zojuist toen je nog wel even lekker lag te drinken heb ik toch een paar foto's gemaakt. Als het wel klaar is, dan kan ik in elk geval nog terug kijken naar de momenten waar je ligt te drinken terwijl je mama vasthoudt en geborgenheid zoekt en krijgt.

Groetjes Manuela

webwinkel bestsellers
Kolftas (Mommybag) Horigen: mét koeltas, vier flessen en vier koelelementen
Horigen Chicture Dubbele Elektrische Kolf 107PP met handgreep voor ombouw naar handkolf
Boezemvriendjes
Weer leverbaar: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten (30.000 ex. verkocht)
Het Nieuwe Borstvoeding Boek, geschreven door Gonneke & Stefan
Bestel nu! Voor eind november in huis: Gedichtenbundel Tiet voor een rijmpje van Marieke Vermunt
Feestdagen-aanbieding! Bespaar nu € 25,00 met het Horigen MovePakket