Sporten en borstvoeding

Sporten is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven van veel borstvoedende moeders. Met een beetje planning is sporten in te passen in het leven van een jong gezin.

Veel moeders vragen zich af of door sporten de moedermelk beïnvloed wordt.

Effect van sporten op moedermelk

Er zijn onderzoeken die hebben gekeken of er in de moedermelk melkzuur aanwezig is na het sporten.

Als er intensief gesport wordt kan er een hoger niveau van melkzuur aangeduid worden in de moedermelk.  Bij gemiddeld en matig sporten is er geen verhoogd melkzuur aantoonbaar en is er geen effect in welke mate de baby deze melk wil drinken.

Aangezien de meeste moeders gemiddeld of matig sporten is er dus geen risico voor de baby. Er is overigens ook geen bewijs dat moedermelk die verhoogd melkzuur bevat op enige manier schadelijk zou kunnen zijn voor de baby.

Gemiddeld sporten heeft geen effect op

  • hoeveelheid moedermelk
  • de belangrijkste immuunfactoren in de moedermelk (SIgA, lactoferrine en lysozyme)
  • de meest aanwezige mineralen in moedermelk (calcium, fosfor, magnesium, kalium en natrum)
  • de belangrijkste voedingsstoffen in moedermelk zoals vet, eiwit en lactose
  • de hoeveelheid calorieën van de moedermelk
  • het krijgen van een borstontsteking

Effect van sporten op de groei van de baby

Onderzoek laat zien dat sporten van de moeder geen effect heeft op de groei van hun baby. Wanneer de moedermelkproduktie goed op gang is gekomen kan een moeder met gemiddeld sporten gedurdende vier dagen per week ongeveer 0,5 kg per week afvallen zonder dat dit effect heeft op de groei van de baby.

De borstvoedingsperiode is niet de tijd om intensief te gaan sporten als je dit nog nooit eerder gedaan hebt.

Borstvoeding, sporten en losser bindweefsel

Het lichaam van een vrouw is gemaakt om een baby te dragen tijdens een zwangerschap, te kunnen bevallen en borstvoeding te kunnen geven. Hormonale verandering tijdens de zwangerschap en vlak voor de bevalling zorgen ervoor dat de gewrichtsbanden (ligamenten)  van het bekken losser worden zodat de baby geboren kan worden. Na de geboorte zijn deze hormoonlevels niet langer nodig en keren ze weer terug naar het normale niveau.
Er zijn echter vrouwen die door deze fysiologische veranderingen last (pijn) krijgen van hun bekken (bodem) of buikspieren. Soms wordt hier naar gerefereerd als “bandenpijn”. Ook zijn er vrouwen die ten gevolge van deze veranderingen (tijdelijk) incontinentieklachten krijgen. Als een vrouw een of meerdere van deze klachten ervaart is het verstandig om eerst specifieke oefeningen te doen onder begeleiding van een fysiotherapeut of bekkenbodemspecialist voordat ze zonder begeleiding gaat sporten.

Er is geen bewijs dat er een verband is tussen borstvoeding en het ontstaan, verergeren of voortbestaan van klachten van de “lossere banden/ligamenten”. Zolang de moeder zich goed voelt is er geen reden om aan te nemen dat borstvoeding een reden zou zijn om niet te gaan sporten.

Borstvoeding en de bekkenbodem

Er is door onderzoek geen verband aangetoond tussen borstvoeding en het ontstaan van incontinentie of een vaginale verzakking van organen vanuit het bekken.

Tips voor een borstvoedende moeder die wil sporten

  • Geef voorafgaand aan het sporten borstvoeding, zodat je borsten zo leeg mogelijk zijn als je gaat sporten. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het sporten zo min mogelijk “last” hebt van je borsten
  • Draag een goed passende ondersteunende sportbeha
  • Drink voldoende water
  • Sommige baby’s halen hun neusje op voor een borst die zoutig smaakt door zweet. Dan moet je eerst je borsten even wassen voordat je je baby aanlegt.

Bronnen
LLL – sporten in de borstvoedingsperiode
ABA – breastfeeding.asn.au – exercise and breastfeeding
Cochrane – Diet or exercise, or both, for weight reduction in women carrying excess weight after childbirth

Geraadpleegd op 12-03-2021

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden