WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!

Hoewel je kind aan de borst voeden de normaalste zaak van de wereld is, zijn er toch 101 redenen om je kind zich aan jouw borst te laten voeden. Handig voor als je eens in gesprek bent en je mening over het geven van borstvoeding wilt onderbouwen. Of misschien twijfel je weleens of word je aan het twijfelen gebracht. Dan heeft het beslist zin om eens door al deze argumenten vóór borstvoeding te struinen. Goed voor de motivatie!

  • Auteur: Leslie Burby
  • Aangeleverd door: ProMom met aanvullingen van Dana Anagnostou, Executive Director van ProMom
  • Vertaling door: Natascha Oorthuis en Trix Planting
  • Andere bijdragen van: Nanny Gortzak, lactatiekundige IBCLC; Saskia Liebregts, verpleegkundige en werkzaam bij MBTS Translations en Stefan Kleintjes, lactatiekundige Groningen-Bedum en kinderdiëtist
  • © 1998-2003 ProMom, Inc

Wil je precies weten wat er in Jouw Moedermelk, in Jouw Borstvoeding zit?
Open snel Wat zit er in Mijn Borstvoeding?
Je ziet dan gelijk welke ingrediënten je aantreft in kunstmatige zuigelingenvoeding. Wij vinden het schokkend...!
Voed jij je baby aan de borst?? Dan kun je trots zijn. Apetrots!

whatsinbreastmilk3.png

hhv-01.jpgEen intens gevoel van liefde en verbondenheid, emoties met je kind. Hoe voelen moeders dat als ze hun kind voeden aan de borst? Aan menig moeder is deze vraag gesteld. Vooral door de vader van haar kind, vermoeden we.
Je kind voeden is intiem, daar is iedereen die reageerde op de oproep het over eens. Waarschijnlijk komt het ook daardoor dat de ervaring van het voeden niet iets is wat openlijk besproken wordt. Meer dan dertig vrouwen reageerden op onze oproep en schreven ontroerende verhalen over hoe ze het voeden ervaren. We laten je hier een flink aantal reacties zien. Ben je een aanstaande moeder? Dan krijg je nu vast een indruk van 'hoe het voelt'. Ook voor vaders geeft dit stuk vast stof tot nadenken. En vooral voor voedende moeders is dit artikel vast en zeker een feest van herkenning.

De onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: de eerste tijd, borstvoedinggevoelens - de wetenschappelijke kant, moeder-hersens, de keerzijde, overweldigende liefde, het moedergevoel, seksuele gevoelens, moeder de vrouw.


Je baby de borst geven, al is het maar voor één dag, is het mooiste cadeau dat je je kind kan geven. Borstvoeding is zo goed als altijd de beste keus voor je baby. Als het op dit moment niet de beste keuze lijkt voor jou, dan kunnen deze richtlijnen je misschien helpen. Diane Wiessinger windt er geen doekjes om.

10reden1.jpgDeze week vertelde iemand me dat zij binnenkort moeder gaat worden. Alleenstaande moeder welteverstaan. Heel dapper, vind ik. Ze zag borstvoeding alleen nog niet zo zitten. Ik wil haar graag overtuigen het wél te doen, dus wijd ik er maar een blogje aan. Een flink blog is het zelfs geworden. Want ik meen het: ga borstvoeding geven, júist als alleenstaande moeder.

Ervaringsdeskundige: het moet wel leuk blijven

Na bijna negen maanden borstvoeding kan ik mijzelf wel ervaringsdeskundige noemen. Maar wel een pragmatische: het moet allemaal wel leuk blijven. Voor sommige fanatici staat het geven van kunstvoeding bijna gelijk aan kindermishandeling. Maar toen mijn baby na vijf maanden meer honger had dan ik kon produceren (en kolven), had ik er weinig moeite mee hem een fles erbij te geven. Dat daardoor mijn productie naar beneden ging, nam ik voor lief, zelf slapen is ook belangrijk, zeker als je werkt. Toen vervolgens mijn kolfopbrengst naar beneden ging, had ik iedere avond kunnen gaan clusterkolven om het meer te stimuleren. Maar een avondje rustig op de bank of lekker sporten was mij ook heel wat waard. Dan nog maar een extra fles. En dat mijn kind nu overdag liever die fles wil dan de borst (dat is sneller en makkelijker en dan kan hij weer verder met de wereld ontdekken), tja, daar heb ik me bij neergelegd.

De discussie borst of fles is een soort 'perpetuum mobile': eenmaal aangezwengeld houdt hij nooit meer op. Ik heb al meermalen gemerkt dat sommigen reageren op 'overmatige borstvoedingspromotie' - vooral als die gepaard gaat met negatieve uitingen over kunstvoeding - alsof borstvoedende moeders een soort sekte zijn. Dit woord heb ik zelfs ooit letterlijk naar mijn hoofd gekregen. Alsof borstmoeders 'het licht hebben gezien' en 'anderen willen bekeren'. Ik kan dit niet begrijpen. Soms krijg ik het gevoel alsof ik in een Brave New World ben beland, waar alles wat kunstmatig en onnatuurlijk is als normaal wordt beschouwd en wat normaal en natuurlijk is met argusogen wordt bekeken.

erv_vera1.jpg'Melk is goed voor elk, maar niet voor Jan, want die piest er van.' Een grapje dat mijn oma, mijn moeder en ja, nu zelfs ik, af en toe maak.
Als ik dit versje opnoem, komt bij mij eigenlijk maar één ding in mijn hoofd: mamamelk. Dat moedermelk zo veel meer is dan babyvoeding, dat heb ik de afgelopen zeven jaar mogen ervaren.
Ik startte mijn borstvoedingscarrière in maart 2006. Mijn dochter Sara werd op mijn buik gelegd en ik wilde wel borstvoeding gaan geven, als dat lukte.
En natuurlijk lukte dat. Ik heb immers twee borsten en daarin was voldoende klierweefsel gegroeid om mijn baby te voeden. Veel kennis had ik niet, maar naast de informatie die je als kraamvrouw krijgt vond ik mijn eigen waarheid: mijn dochter. Ze gaf precies aan wat ze nodig had. Een borst voor de honger, een borst voor troost en knuffelborst en een borst om in slaap te vallen.

bvkay-1.jpgDe Wijchense Kay Poelen (35), eigenaar van ByKay, geeft tien jaar borstvoeding aan haar kinderen. Woensdag 27 april tien jaar terug werd de oudste dochter Nouk geboren, en sinds die tijd is er borstvoeding, dag in dag uit. Tijd om te stoppen? 'Nou nee', zegt Kay, 'dat bepaalt Yip zelf, die drinkt dagelijks, pas als zij niet meer wil, dan moet ik wel stoppen.' Ze denkt dat het wel twaalf jaar gaat worden. Kay neemt de borstvoeding zoals het gaat: single voedend, zwanger voedend, tandem voedend, stereo voedend en ketting voedend. Kay: 'Borstvoeding geven is geen last, maar een passie!'

Noot: inmiddels, het is nu eind 2013, telt Kay 12,5 borstvoeding en zal het niet veel langer meer gaan duren, schat ze.

bvgeven-1.jpgEen goeie 80% van de moeders kiest voor borstvoeding. Het is de meest natuurlijke voeding, het is precies gemaakt voor baby's. Het bevat precies de juiste voedingsstoffen, antistoffen, groeihormonen en levende cellen die een baby nodig heeft. Borstvoeding geven is een klein feestje van moeder en kind. Het kind gedijt goed op de moederwarmte, de bescherming en het slokje troost. Hier wordt de basis gelegd voor een veilige hechting.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat baby's die geen borstvoeding krijgen vaker ziek zijn en een minder snelle lichamelijke en neurologische ontwikkeling laten zien. Ook in de periode nadat de borstvoeding gestopt is, zijn de gevolgen duidelijk.

Foto van de dag: 14 mnd en 39,9 graden koorts #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-04-04://1 2020-04-04T16:03:02Z 2020-04-04T16:03:02Z Onze lieve kleine meid, bijna 14 maanden en 39.9 graden koorts. Geen beter medicijn dan haar favoriete drank; borstje drinken! Liefs Aimee Redactie

w20130511.JPG

Onze lieve kleine meid, bijna 14 maanden en 39.9 graden koorts. Geen beter medicijn dan haar favoriete drank; borstje drinken!
Liefs Aimee


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact