bv_allergenen.jpgOnderzoekers zeggen: Zwanger? Gewoon alles eten. Onderzoekers van het Boston Children's Hospital laten zien dat moeders via moedermelk hun kinderen beschermen tegen het ontstaan van voedselallergieën. We wisten het al, en op zijn minst vermoedden we het al. Maar nu is het voor het eerst dat er gericht onderzoek wordt gedaan naar het verband tussen het eten van allergenen en borstvoeding. 'Of zwangere vrouwen voedsel met allergenen moeten vermijden is al lang een heet hangijzer', zegt onderzoeker Michiko Oyoshi tegen Science Magazine.

allerg01.jpgMoedermelk geeft de beste bescherming tegen het ontstaan van allergische aandoeningen. Met andere woorden: moedermelk is de beste voeding om het risico op een allergie te verminderen of een allergie te voorkómen. Voor elk kind natuurlijk heel belangrijk, maar met name voor die kindjes die een vader, moeder, broertje of zusje hebben met een aangetoonde allergie. Met andere woorden: zes maanden exclusieve borstvoeding, je kindje krijgt dus uitsluitend moedermelk, beschermt tegen allergieën. Kunstmatige zuigelingenvoeding beschermt niet tegen het ontstaan van allergieën.

Als voedsel niet goed verdragen wordt noemen we dat tegenwoordig een voedselovergevoeligheid. De afgelopen jaren hebben de wetenschap en de medische wereld veel tests gedaan en informatie gekregen over voedselallergiëen. In 2005 is toen de Landelijke Standaard Voedselallergie bij zuigelingen gepubliceerd. Deze werd gebruikt op de consultatiebureaus voor zuigelingen, door de huisarts of door de diëtist. In 2012 kwam de Richtlijn JGZ en voedselovergevoeligheid. Het verschijnsel allergie is nog altijd niet goed verklaard. Steeds weer ontwikkelen zich nieuwe inzichten en ideeën. En er is nog altijd veel onduidelijkheid over het ontstaan en de klachten van een allergie in het lichaam. Een diëtist werkt op een wetenschappelijke basis, dus met alles wat tot nu toe bewezen kan worden.

Aanleiding voor publicatie van dit verhaal is de publicatie van een incompleet mediabericht: 'Vaker notenallergie na uitsluitend borstvoeding'. Dit onderzoek uit Australië zou uitwijzen dat het exclusief borstvoeding geven, dat wil zeggen zonder bijvoeding de eerste zes maanden, de kans op het krijgen van een notenallergie vergroot. Zou dit betekenen dat vrouwen beter géén borstvoeding meer kunnen geven? Of dat bijvoeding al heel vroeg nodig is? Hoe moeten we dit onderzoek nu zien? We doen een poging het onderzoek en het fenomeen pinda-allergie in relatie tot borstvoeding te doorgronden.

nwsbrcht-vastvoedsel-a.jpgOnderzoekers van de Universiteit Maastricht onderzochten de relatie tussen de eerste introductie van koemelk[producten] en ander vast voedsel en het voorkomen van atopic eczeem en andere allergische reacties bij kinderen onder de twee jaar.
De pers, waaronder Trouw, reageerde met artikelen waarin gesteld wordt dat baby's enkele maanden na hun geboorte naast borstvoeding ook koemelk en vast voedsel zouden moeten krijgen. De pers reageert hier mee tedentieus en trekt voorbarige en onjuiste conclusies.

Foto van de dag: En dan douchen #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-06-24://1 2018-06-24T18:03:02Z 2018-06-24T18:03:02Z Bijna schoon op! Zo lekker douchen. Marlinda Redactie

w20160727.JPG

Bijna schoon op! Zo lekker douchen. Marlinda

advertenties
sponsoren
webwinkel bestsellers
Horigen Chicture Dubbelzijdige Elektrische Kolf
Boekje 'borstvoeding van dag tot dag' € 5,95!
Boezemvriendjes
Fijn boek: 100 meest gestelde vragen over borstvoeding
8e druk: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten
Het Nieuwe Borstvoeding Boek, geschreven door Gonneke & Stefan
meer info