WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Въвеждане на твърди храни след 6-месечна въ

blw-nl-1.jpgБебетата знаят веднага след раждането си как точно трябва да засучат. В продължение на няколко часа те са будни и активни и могат да изпълзят сами до гърдата, за да сучат от майчиното си мляко. Всяко бебе обикновено е в състояние да покаже ясно кога е гладно и е време за хранене. И по-късно, когато стане на около 6 месеца и започне да проявява интерес към твърдата храна, то дава ясни сигнали и е в състояние да вземе и изяде храната си само. В началото всичко протича малко тромаво – бебето се нацапва порядъчно и все още няма ясна представа как да дъвче и да преглъща. Но желанието му да яде е огромно и то имитира с удоволствие майка си и баща си и братчетата и сестричетата си. Процесът прилича на прохождането – и там се започва тромаво с падане и ставане.

blw-nl-4.jpgСлед няколко седмици (а може и месеци), бебетата се научават да ядат самички и могат да показват по изненадващо добър начин какво и колко искат да изядат. В тази статия искам да обясня основите на метода за самостоятелно хранене на бебето, известен още като baby-led weaning (захранване, водено от бебето) или Рапли метод.Съдържание

Въведение

blw-nl-7.jpgПри изцяло кърмените деца няма никакъв проблем да им се даде възможност още от самото начало да експериментират с въвеждането на твърдите храни. Докато им е осигурен непрекъснат достъп до гърдата те със сигурност ще поемат достатъчно храна и течности. Децата, хранени с адаптирано мляко от шише, може също да бъдат захранени по този начин, но при тях има ограничение на количеството мляко, което може да се приема на ден, за да се избегнат проблеми с евентуално затлъстяване. Ако детето ви се храни с АМ и е жадно и иска да пие, предлагайте допълнително вода или слаб чай.

Здравите и родените на термин бебета, независимо дали са кърмени или хранени с АМ, са в състояние с помощта на родителите си да се научат да се хранят сами, без да им бъде поднасяно в устата пюре с лъжичка. Преждевременно родените дечица обикновено също се справят безпроблемно, но при тях е необходимо, когато навършат 6 месеца, възрастта да бъде коригирана с броя на седмиците, с които са родени по-рано като евентуално може да се започне и няколко седмици предварително. Децата не се нуждаят от никаква помощ - когато достигнат определен етап на развитие, те сами ще взимат и изяждат храната си, а храносмилателната им система ще е в състояние да я преработва.

Кърменето като основа а самостоятелното хранене

kindjeadborst_14.jpgПрез първите 6 месеца е най-добре бебетата да бъдат изключително кърмени, ако това е възможно. Майчиното мляко е не само най-добрата храна за кърмачето, то е и най-естествената храна за него. И не само това, кърмените бебета показват сами кога са гладни, за да бъдат нахранени, а когато се заситят прекъсват сами сукането. При децата, хранени на гърда, няма опасност да изпият прекалено много мляко или да преядат. Естествено, ще има и периоди, в които те ще искат да сучат по-начесто или по-нарядко, но в повечето случаи всяко дете следва свой индивидуален ритъм. В този смисъл кърменето е също самостоятелно хранене, където бебето контролира само целия процес и по този начин се научава да се „вслушва” в усещанията си за глад и ситост. Считам, че именно това е от особена полза за децата, както в краткосрочен, така и дългосрочен план.

blw-nl-27.jpgРодителят може да насърчи този процес на самостоятелно хранене като около шестия месец на бебето му даде възможност да избере само какво и колко да яде наред с кърмата. Едно толкова малко дете не може да се храни самичко с пюре – то трябва да бъде нахранено от някой. Но ако му предложите непасирана храна (примерно на парченца, които може да хваща в юмручето си) и му дадете възможност да открие новите неща за ядене само, ще забележите как то ще почне да имитира вас и останалите възрастни. Разбира се, това няма да стане веднага, но в един определен момент ще забележите как бебето започва да взима храната си само, да я поднася към устата си и да я смуче или дъвче. То ще открие само нейният вкус и консистенция и поради природно вроденото си любопитство ще се опита да отхапе парченце и да го сдъвче, а след това и да го преглътне - сдъвкано или полусдъвкано.
Естествено, преди бебето ви да започне да се храни истински ще изминат няколко седмици или дори месеци, просто трябва да му дадете възможност да се научи само. В началото храната ще бъде навсякъде – по лицето, по косата, по масата, на пода… Но постепенно всяко дете се научава да яде все по-координирано и без да цапа. Напредъкът може да се види много ясно във филмчетата за захранването на Оливиер.
Както процесът на прохождане, така и процесът на захранване в началото протича с падания и ставания.

Децата, които са били кърмени до въвеждането на твърдите храни, са облагодетелствани и от факта, че в месеците след раждането вече са имали възможност да се запознаят с много различни вкусове. Всъщност този процес на „опитване” за бебетата започва още в утробата и продължава с кърменето, тъй като вкусът на кърмата се променя леко и според това, с което се храни майката.

blw-nl-17.jpgБебетата, хранени с адаптирано мляко са малко по-неподготвени за новия период, който започва за тях с въвеждането на твърдите храни. Пиенето от шише не изисква много усилие и поради тази причина челюстните мускули са по-слабо развити. Освен това те не са имали възможност да се запознаят с различни вкусове и миризми, защото адаптираното мляко е винаги с един и същи вкус. Това обаче не трябва да ви обезсърчава – на практика те също се справят отлично със самостоятелното хранене и в това няма нищо чудно. Както при всички деца и у тях е заложено естественото желание да откриват света и да имитират родителите си и по-големите си братчета и сестричета. В този смисъл храненото с адаптирано мляко бебе не трябва да се учи да яде твърда храна по начин различен от този за кърменото бебе.
Има само една практическа разлика, върху която съм спрял вниманието си по-нататък в тази статия.

Развитие на бебето около 6-я месец

Децата се развиват самостоятелно, но родителите също имат роля в този процес – предлагат им възможности, които те могат да оползотворят, когато са готови за тях. Прохождането, например, е един подобен процес. Децата се опитват да ходят сами, дори и преди да сте забелязали, че се мъчат да направят първите си стъпки. В един определен момент те започват да ходят и са се научили да го правят с падане и ставане. В буквален и в преносен смисъл.
Уменията за хранене също се научават с падане и ставане и изискват своето време. В първите си месеци живот бебето не се учи да се храни, то търси гърдата и показва ясно, че иска да пие и да суче. С други думи: храни се само. Около 5-я месец обаче то почва да проявява изразен интерес към околните и към това, с което околните се хранят. Всъщност от известно време бебето ви се опитва да слага всичко в устата си и забелязвате как все по-често се заглежда или наблюдава – сега то се учи!
Започва също така да имитира и да взема предмети…И ето! Когато получи възможност да се добере до парченце храна то я грабва и я пъха в устата си. Ако не е в състояние да достигне храната, или ако стигне до нея, но не може да я вземе и да сложи в устата си, то просто ще я остави.

blw-nl-9.jpgГлад ли е това? Все пак детето е кърмено на поискване (или хранено със шише) и получава достатъчно мляко, но въпреки това иска да опита и от вашата храна. Значи това не е глад, това е етап от развитието му. Още от раждането си детето ви е показало, че може да се храни самостоятелно. Сега то ви показва, че продължава напред със следващите стъпки - търси, взима, опитва, ближе, захапва, отхапва, дъвче, преглъща и иска да усети миризмите. Бебето ви трябва да се справи с всичките тези неща, то трябва да се научи да ги разбира и да ги координира и това е наистина много за него. Досега животът му е бил съвсем лесен – от него се е искало само да пие мляко.

Всичко изброено обаче е само видимата част от развитието. Вие виждате реално как детето ви се интересува от вашата храна и от тази на околните. Но има и развитие, което е невидимо за очите – това е развитието на имунната система, на храносмилателната система и на оралните функции. Върху този вид развитие са правени много проучвания, сред които и това на американските изследователи Найлър и Мороу.

През първите 6 месеца от живота си бебето е получавало една единствена храна – майчиното мляко. Всичко е било лесно и за него и за вас. В тези месеци имунната система, която при раждането все още не е „завършена”, е имала възможност да се развие и да съзрее с помощта и на някои съставки от майчиното мляко – пребиотиците и пробиотиците. Кърмата активира имунната система по пасивен и по активен начин. На 6-месечна възраст имунната система, която е разположена в червата и предпазва от външни „нашественици”, вече е достатъчно развита, за да се справи и с наличието на други храни, освен майчиното мляко.

Храносмилателната система също е претърпяла промени. В началото стените на червата са много по-порести, в първите месеци и чревната флора, която помага при храносмилането е много по-слабо развита.

blw-nl-23.jpgРазвили са се и оралните функции – в продължение на месеци бебето ги е усъвършенствало на гърдата, или по малко по-различен начин, пиейки млякото си от шише. Сега то е готово за следващата фаза - захапва, отхапва, дъвче, преглъща.

Невероятно е как тези три фази в развитието съвпадат точно когато бебето е на около 6 месеца.

Но нека отново обобщим: около шестия месец бебето започва да наддава по-бавно, започва да се интересува повече от заобикалящия го свят и съответно от различните видове храна (без това да е глад) като се опитва да взима яденето с ръчички. То може да продължи да се буди за хранене нощем, защото през деня сякаш не му стига времето, за да се отдаде спокойно на сукането. Светът е пълен с толкова много неща за откриване!

Понеже едно бебе на 5 месеца все още не може да взима само храната си, може да заключим, че то все още не е готово за това. Ако все пак родителите искат да му дават друга храна, тя трябва да е под формата на пюре. Държа да отбележа, че не препоръчвам захранването да започва от тази възраст и предпочитам да следвам препоръките на СЗО, според които бебето трябва да бъде хранено само с майчино мляко през първите 6 месеца.

На шест месеца бебето навлиза във втората половина на първата си годинка живот. Често на тази възраст то може да седи за кратко само и е по-целенасочено в действията си, опитва се самичко да взима храна и да я поставя в устата си. Разбира се е възможно детето да не прави тези неща веднага, то може да започне след един или дори след два месеца, но при всички случаи ще го стори.

Ако позволите още отсега на детето си да опитва твърда храна, ще видите че то се справя успешно само и няма нужда да бъде хранено с пюре и с лъжичка.

Детето на 6 месеца е готово за твърди храни, защото:

 • Неговата имунна система е достатъчно зряла
 • Неговата храносмилателна система е достатъчно подготвена
 • Неговата орална моторика е достатъчно тренирана
 • Налице е координацията между ръцете и очите
 • Неговата фина и груба моторика са достигнали определено ниво на развитие

Бебето желае само да открива света

Бебето изпитва желание да открива нови неща, сред които и храната, защото следва вътрешния си импулс да открива света. То иска да повтаря това, което правят останалите, има вродената способност да имитира израженията и поведението им и притежава естествена необходимост да се учи на самостоятелност. Неговото желание да изследва всяко нещо, включително яденето, не е диктувано от глад.

blw-nl-2.jpgКато родители не трябва да правите нищо друго освен да давате редовно възможност на детето си да експериментира с храната. Старайте се да правите това в спокойно обстановка и имайки предвид, че усвояването на уменията за ядене изисква време и търпение. Приемете и факта, че храненето е забавно и необходимо и бъдете уверени, че бебето ви знае много добре колко храна му е нужна. Знайте, че то е любопитно и му предлагайте да се храни здравословно и правилно, неговото любопитство не е глад, то просто се учи да яде стъпка по стъпка. Позволете му да го направи и ще видите, че с течение на времето вашето бебе ще се научи да се храни съвсем само.

Ще забележите също така, че въвеждането на твърди храни е всъщност наистина „въвеждане” и бебето ви ще продължава да расте добре и само на кърма. До първата годинка е съвсем нормално ако детето получава 3/4 от храната си от майчиното мляко и 1/3 от други храни.

blw-nl-3.jpgНа практика това означава, че то ще има все още различни по брой кърмения и междувременно ще се запознава и с твърдата храна. Затова го вземайте в скута си, когато се храните или седите на масата, а ако бебето ви вече седи само, може да го слагате и в неговото столче. Поставете наблизо храни, до които ще успее да достигне или ги оставете направо пред него, понякога може да му дадете да вземе нещо и от ръката ви.
Когато развитието му позволява и то е готово за това, бебето ви само ще предприеме някакво действие.

В изследванията си учените Илингуърт и Листер са достигнали до следните изводи за бебето:

 • То започва да се учи да дъвче, след като може да хваща нещо и да го поставя в устата си
 • Може да му се предлага твърда храна, след като е дало признаци, че се учи да дъвче
 • Около шестия месец то е физически в състояние да дъвче

Процесът на учене – малко практическа помощ

Както споменахме по-напред, не може да накарате едно дете да яде насила, както не можете да го накарате насила да ходи или да говори. Всяко дете има свое собствено темпо и когато може да го следва и се чувства защитено, това ще му донесе само положителни изживявания. То има естествен стремеж да имитира, наблюдава от съвсем малко действията на останалите и е доволно, когато успее да повтори нещо. Имитацията идва от самосебе си, когато бебето е готово за това.

Заобикалящата среда, родителите, възпитателите и всички останали също имат роля в този процес, защото те могат да стимулират детето да гледа и да имитира като му осигурят за основа един сигурен дом и среда. Ето и няколко практически съвета, за да помогнете на бебето да открие новите храни и да се научи да яде:

 • Спокойствие и приятна атмосфера.
 • Моментът, в който всички са седнали около масата за ядене, трябва да е момент на спокойствие. Телевизорът е изключен, кучето е в коша си и всеки е заел мястото си. В тази спокойна обстановка всички се чувстват комфортно и бебето ще се възползва от възможностите да подражава на останалите. То ще усети, че е „прието” и ще бъде още по-мотивирано в опитите си.

 • За вниманието.
 • Отделяйте еднакво внимание на всички – деца и възрастни, яжте и разговаряйте заедно. Естествено, най-малкият на масата ще трябва да бъде следен по-отблизо, но това може да стане и без да му се обръща специално внимание. Когато бебето яде не го хвалете, не го награждавайте и не го поощрявайте да яде още повече. Разбира се е съвсем нормално е да се гордеете с детето си, но се старайте да не го учите да яде, за да зарадва вас или някой друг или за да погълне цялата си храна. Вниманието не трябва да бъде насочено към храната или поне не трябва да е насочено към нея през цялото време. Напълно достатъчно е да отбележите какво сте приготвили за ядене и откъде идва дадено ястие. Естествено, не може да пропуснете да споменете важни събития, като първата тиква за сезона, например!

Задавяне и гадене

blw-nl-8.jpgМного от близките и познатите ви ще се притесняват дали бебето няма да се задави. Не се учудвайте. Досега детето ви се е държало според очакванията и е пиело послушно млякото си. Може би понякога е връщало храна или може би е повръщало често, но както повечето бебета никога не се е задавяло. С въвеждането на твърдата храна си давате сметка, че бебето ви трябва да се научи да преглъща и естествено се притеснявате дали всичко ще протече успешно. Всички около вас са свикнали с пюретата в бурканче и мислят, че едно бебе може да яде само пюре. Това е едно остаряло схващане.

Когато едно дете се запознава с твърдата храна то наистина усвоява нови умения. Взима храната, опитва се да я постави в устата си, често не успява или движенията му са некоординирани. Все пак най-сетне в устата му попада нещо и пред него се изправя ново предизвикателство – то трябва да се научи да прави нещо с тази храна. Естествената му реакция е да я мести напред-назад в устата си, да движи челюстите си или да гризе с предните си зъбки (обикновено на тази възраст бебетата все още нямат кътници). Ето така бебето ви започва да се учи да дъвче.

blw-nl-6.jpgСледващата стъпка е преглъщането. Детето трябва да овладее и това умение и за да се справи успешно го оставете да се научи съвсем само. Няма нужда да бързате, ще видите, че ще успее. Ще забележите, че храната изпада често от устата му – случайно или защото я е придвижило в неправилната посока с езичето си, или пък защото парченцето е по-голямо и несдъвкано и се изплъзва навън. Бебето ви щастливо ще го грабне отново и ще започне всичко отначало, то се учи с падане и ставане и следва собственото си темпо. Ще забележите и още нещо - всяко дете е различно. Някои деца показват неочакван талант и се справят веднага с невероятна лекота, на други са им нужни дори няколко месеца.

Но да се върнем към притесненията ви за задавянето. Бебетата под годинката имат силен рефлекс за гадене – след раждането центровете му са разположени в предната част на устата и постепенно се изместват назад, когато бебето започне да се учи да приема твърда храна. Рефлексът за гадене предпазва детето ви от задавяне. Когато храната достигне до гърлото и координацията все още не е добра с помощта на този рефлекс тя се „връща” отново.назад и целият процес започва наново.

blw-nl-12.jpgНай-добре е да не се намесвате и да оставите детето си само да открие възможностите си, точно както когато се учи да прави първите си стъпки или да произнесе първите си думички. Ако оставите бебето да следва собственото си темпо и да се справя само с храната, то може би ще се закашля от време на време, но едновременно с това ще започне да се храни самостоятелно все по-добре. Вашата намеса прекъсва този процес и в буквален и в преносен смисъл, защото нарушава и спокойствието, което е нужно на детето, за да има увереността да се справя само.

За сравнение, бебетата, които се хранят с пюре и пасирана храна не трябва да вършат нищо друго, освен да преглъщат. Те чакат пасивно следващата лъжичка – отварят уста и гълтат като по този начин не се научават да дъвчат. Когато ние възрастните решим, че е време да се научат да дъвчат започваме да им даваме пюрета с по-големи парченца храна. За едно бебе няма нищо по-трудно от това да се справи с подобна смес в устата си. От една страна, защото то никога не се е опитвало да дъвче и от друга, понеже смесеното с парченца пюре не може нито да бъде преглътнато, нито да бъде сдъвкано лесно.

Какво трябва да запомните:

blw-nl-10.jpgБебето е изложено на много по-малък риск от задавяне ако контролира само какво слага в устата си, вместо да бъде хранено с лъжичка. При храненето с лъжичка то няма възможност да измести бавно храната към задната част на устата и гърлото, докато се научи да я сдъвква. Бебето не развива способността си да дъвче докато не може да взима само храната си и да я поднася към устата си. По този начин съвсем малките бебета са предпазени от задавяне, защото на практика не могат да поставят предмети в устата си.
При храненето с пюре детето трябва да изсмуче храната, за да я придвижи до задната част на устата си и така може да се задави с нея. Точно заради това даването на пюре с лъжичка крие своите рискове, особено когато пюрето е по-едро смляно.
blw-nl-11.jpgВ развитието на бебето способността да поставя храна в устата си е пряко свързана със способността на храносмилателната система да преработва твърда храна. Ако бебето ви не може само да поднася храната към устата си, то и стомахът му не е в състояние да я преработва.
Слагайте детето да седи изправено когато яде самичко или докато го държите в скута си по време на хранене. По този начин яденето, което то не е успяло да преглътне, няма да попадне назад в гърлото му, а ще изпадне от устата му.
Наблюдавайте винаги до бебето си, когато се храни. Въпреки че шансът толкова малко дете да успее да вземе грахово зърно или фъстък е съвсем малък…следете подобни „опасни” храни да не попадат в обсега на бебето.

Не само майката и бащата, но и бабите и дядовците следят с интерес развитието на бебето. Всеки иска да знае кога:

 • то е започнало да се усмихва
 • може да седи само
 • започва да се обръща, да лази, да пълзи
 • става само и прави първите си стъпки
 • започва да казва „мама” и „тате”
 • познава баба и дядо
 • започва със захранването

Предлагане на здравословни храни

blw-nl-22.jpgВече сте решили, че искате бебето ви за да запознае само с новите храни, следвайки собствените си темпове и собствените си желания. То ще се храни само и ще се учи само… В такъв случай няма нужда да му предлагате пюре от бурканче, където са смесени няколко различни неща наведнъж. Вие ще му предлагате различни видове плодове и зеленчуци. И коричка хляб или оризова бисквитка. Вие ще му дадете възможност да опита различни вкусове, цветове, аромати и консистенции. Бебето ви от своя страна ще реши да изяде това, което му се струва вкусно. И да не изяде това, което не му харесва. И двете му постъпки са похвални! То все още открива всичко и трябва да разбере какво е яденето и какво трябва да прави с него. В този процес няма „добро” и „лошо”, бебето ви се нуждае от него, за да продължи напред.

Повечето деца изяждат през първите месеци (след 6-я месец) незначителни количества храна. Може би защото им се услажда повече майчиното мляко или просто, защото се нуждаят от допълнително време. В това няма нищо притеснително, те ближат, опитват, пипат с ръчички и усещат мириса на храната и така постепенно свикват с нея. Някои деца успяват да изядат почти веднага половин или цяла филийка хляб, други започват да правят това „чак” на 8 или 9 месеца.

blw-nl-24.jpgЩе забележите как детето ви ще яде понякога много, а понякога нищо или почти нищо. Постарайте се да приемете, че това е в реда на нещата. Неговият апетит не винаги е еднакъв и освен това то все още не се влияе както нас възрастните от факта, че е „време за ядене”.

Ако бебето е болно, никнат му зъбки или е преуморено е нормално да то да няма апетит и голямо желание за ядене. Когато обаче е активно, весело и будно и се чувства добре, ще похапва с удоволствие.

В случай, че е било кърмено или продължава да бъде кърмено то вече отдавна се е запознало с някои вкусове и може спокойно да му давате от това, което ядете и вие. Съобразявайте се, разбира се, със схемата за захранване!

blw-nl-20.jpgБебетата, които могат да се запознават самостоятелно с храните са склонни да опитват повече и различни храни. Това се дължи на факта, че те не усещат само вкуса на храната, а откриват също така нейната консистенция, цвят, големина и форма. И понеже имат възможност да получат различни храни и да избират измежду тях, те могат да започнат да изразяват и предпочитанията си. Позволете на бебето да остави настрани нещата, които не му харесват. В същото време го стимулирайте да опитва нови вкусове, най-добрият начин за това е да дадете личен пример.

blw-nl-30-10mnd.jpgБебето захранвано с пюрета, в които са смесени няколко неща, няма възможност да изрази предпочитание или да отхвърли нещо и затова е вероятно то да откаже направо цялото хранене. По този начин за него различните вкусове се превръщат в нещо неизвестно и непознато и то може да започне да приема само съвсем ограничен брой храни. Това от своя страна рискува да застраши цялостното му хранене, защото то няма да получава всичките полезни вещества, които са му необходими. Предлагането на отделни видове храна в чинийката на детето му дава възможност да реши само кои вкусове иска да смеси.

blw-nl-32-9mnd.jpgОбщите принципи за здравословно хранене важат и за малките бебета, които се учат да ядат сами. Избягвайте полуфабрикатите, храните с добавена захар и сол, храните с „празни калории” (без витамини и минерали) и мазните храни и предпочитайте продуктите от пълнозърнесто брашно.
Понеже бебетата са започнали току-що да откриват различните видове ядене не бива да очаквате от тях изведнъж да проядат всичко. Те могат да получат колики, запек, силно разстройство или дори алергична реакция ако въвеждате алергенни храни или напитки прекалено бързо или в прекалено голямо количество. Точно за това служи схемата за захранване – тя позволява на съвсем малките деца да се запознаят с новите храни като подкрепя кърменето и е съобразена с алергиите.

Плодовете и зеленчуците са едно чудесно начало, сварени или сготвени на пара докато омекнат достатъчно, за да може бебето да ги сдъвче. Месото не е нужно в първите месеци - майчиното мляко осигурява достатъчно белтъчини за нормалния растеж. Бебетата не се нуждаят и от зъби, за да отхапват и да дъвчат, техните венци и челюсти за достатъчно силни за това.

blw-nl-5.jpgНе е необходимо да нарязвате храната на парченца, които бебето може да слага наготово в устата си, за него ще е само по-трудно да ги взима. Предлагайте парчета с големината на неговото юмруче, така то ще може да ги хване лесно, без ги поставя направо в устата си или те да попаднат назад към гърлото. Бебето ще успее да хване без затруднения едно по-голямо парче и когато то е в ръката му едва ли ще го изпусне, на тази възраст то още не може да пуска нещата нарочно, а само случайно. Особено подходящи са зеленчуците с естествена „дръжка”, както броколите, например. И бананът, на който е обелена само горната част, е лесна храна за започване на захранването. В началото много от храната ще пада по масата и по пода, вместо да се озове в устата. Но и това ще отмине – повторението е майка на знанието!

Изгледайте филмчетата за Оливиер. Той е едно обикновено дете, което бавно се учи да се храни само. Оливиер имитира отлично сестричката си и родителите му не бързат и не настояват да го хранят. Наред с твърдата храна той все още е кърмен на поискване и по този начин всички са сигурни, че получава хранителните вещества, които са му необходими.

Развитието протича по еднакъв начин

Всеки човек е различен, но все пак в развитието на децата се наблюдават определени модели. Всяка стъпка следва, след като е направена предишната и поредицата от тези стъпки е еднаква за всички. В това отношение децата се различават само по това, че някои се нуждаят от повече време, за да направят определени стъпки и от по-малко време за други. В началото въвеждането на нови храни има за цел запознаването с тях и опознаването им. Майчиното мляко осигурява достатъчно количество от най-необходимите хранителни вещества. Затова не трябва да се притеснявате излишно – на някои деца е нужно повече време, за да започнат да ядат по-големи количества, отколкото на други. Можете да бъдете спокойни.

Всичко се случва поетапно

blw-nl-13.jpgМежду хващането на храната с ръка и самостоятелното хранене с нож и вилица минават няколко фази в развитието. Ще е напълно нереалистично да очакваме от едно бебе на 6 месеца да яде с вилица, то трябва първо да започне да се протяга и да взима в ръка парче плод или зеленчук. Както всяки предмет, до който бебето се е добрало в този етап от развитието си, то ще го поднесе и към устата си, за да го разучи. Около устата са разположени много нервни центрове и те му помагат да се запознае с различните неща. Когато храната достигне дотам се активират също така обонятелните и вкусови рецептори, които стимулират и един друг вид развитие - скоро детето ще започне да се учи да отхапва и да преглъща.

Хващане и пускане

blw-nl-14.jpgИ още малко за развитието. То обхваща едновременно най-различни аспекти и детето се развива като едно цяло. Яденето и усвояването на умението за ядене е част от това цяло. Детето се научава първо да хваща нещата и след това да ги поставя в устата си. То постъпва по същия начин и с храната, не защото е „гладно”, а защото се опитва да открие нови неща. Истинското „ядене” ще последва по-късно, както едва по-късно детето ще започне да се храни, защото е гладно.

Почти еднакво протича и процесът с волевото пускане. В началото бебето взима предмети и макар че понякога те могат да паднат от ръчичките му, волевото пускане започва на следващ етап. Това се вижда много ясно и при храненето - детето пуска храната си и сякаш се изненадва: „Ъ-ъ-ъ, какво се случва?”. Само по-късно то ще умее да остави нещо, защото иска да вземе нещо друго и ще забележите как постепенно ще координира и движенията си все по-добре.

blw-nl-15.jpgНарочното хвърляне на храна по пода също e една следваща фаза. При случайно хвърляне бебето просто оставя всичко да пада от ръцете му. Но хвърлянето може да е и „експеримент”. Какво ли се случва с яденето, когато падне на пода? Какъв звук ще издаде, ще се счупи ли? А как ще реагират околните, когато хвърлям? Често децата хвърлят храната по пода и просто, защото са уморени. Експериментите и опитите са приключили и те захвърлят всичко настрани, както правят и с играчките си.

Какво да предлагам за пиене?

blw-nl-18.jpgПрез първите шест месеца кърмените бебета се хранят на поискване. Някои си изграждат своеобразен режим на хранене и спане, при други честотата на хранене постоянно се променя. При започване на захранването кърменето на поискване продължава както преди.
Кърмачетата, които получават мляко от гърдата щом го пожелаят, регулират сами приема си на течности и на храна. При въвеждането на твърдите храни след известно време те почват да приемат и друго освен кърма. Тези количества храна в началото не влияят на кърменето, но когато започнат да се увеличават детето може да не търси гърдата толкова често и да пропуска кърмене или да суче по-малко.

blw-nl-28.jpgПонеже бебето ви е било хранено на поискване от самото начало може да сте сигурни, че и при захранването то знае отлично колко трябва да изяде и да изпие, за да се чувства и да расте добре. Позволете му да суче винаги когато изяви желание и ще видите как то ще продължи да се развива прекрасно. Бебето няма нужда от други течности, докато е кърмено на поискване. Може да започнете да ги предлагате за запознаване с тях или като игра, например, докато го къпете му дайте и малко вода за пиене в чашка или със сламка. Не е нужно да давате вода и при ядене, кърмата и в този случай е един отличен „десерт”. През целия период, в който бебето все още се запознава с храните и няма заместени хранения, продължавайте да го кърмите на поискване. Може да предлагате и чашка вода по време на яденето като част от процеса на запознаване с нови неща, но в никакъв случай не се притеснявайте ако то не иска да я пие.

Какви са предимствата?

blw-nl-21.jpgВъпреки че не сме публикували официално изследване, смея да твърдя, че определено има предимства при този вид захранване. Следя от години стотици кърмещи майки и децата им чрез форума за захранване и като клиенти в личната ми практика. Забелязал съм няколко преимущества:

Уважават се потребностите на детето като самостоятелна личност. Майката му предлага гърдата на поискване, а след това и твърдата храна, съобразявайки се с желанията му. Така децата получават възможност да са самостоятелни и да експериментират, като в същото време им е осигурена сигурността и близостта на майката. Това повишава чувството им за достойнство и самостоятелност и те растат с увереност, че решенията им са уважавани и поощрявани. Бебето може да открие заобикалящия го свят по свой уникален начин и със свое собствено темпо. То изгражда своята индивидуалност и има силно изразено лично мнение и предпочитания за храната. И това е чудесно! Така то избира внимателно какво иска да яде и в повечето случаи знае много добре и кои неща стават за ядене.

Обикновено родителите, които са решили да захранят детето си по този начин също започват да обръщат повече внимание на здравословното хранене. Те се стремят да предложат здравословна и домашно приготвена храна и често споделят, че така цялото семейство започва да се храни по-добре.

В дългосрочен план предимствата все още не са известни. Но всъщност няма и нужда да се прави изследване за това.

Бебета, хранени с адаптирано мляко

Адаптираното мляко не променя състава си и не се мени по време на хранене и според възрастта на бебето. Производителите на АМ отбелязват на опаковката колко мляко е нужно за бебето на определени месеци и с определено тегло. Ако в горещите дни бебето ви изпитва повече жажда, трябва да разредите млякото с повече вода или да му дадете допълнително вода или слаб чай. То не бива да изпива повече от определеното количество АМ. Бебето може да се храни „на поискване” и със шише, но с някои малки уточнения. Детето не трябва да превишава дозата си от мляко за деня, защото ще получи повече калории и това може да доведе по затлъстяване, което да продължи и в по-късна възраст.
Давайте на бебето си винаги само препоръчаното количество адаптирано мляко за неговата възраст и тегло и ако желае други течности предлагайте обикновена вода или слаб чай.

blw-nl-19.jpgКакто споменахме по-рано и бебетата хранени с АМ могат да се научат да ядат сами. Няма причина да ги лишавате от тази възможност. Да, те наистина не са успели да се запознаят с различни вкусове чрез майчиното мляко и челюстите и лицевите им мускули са се развили по малко по-различен начин от тези на кърмените деца. Може би и храненето на поискване им е непознато. Но разликите свършват дотук. Когато бебето ви навърши 6 месеца можете да му предлагате по абсолютно същия начин да се научи да яде само и само да открие различните храни.
Щом то започне да приема по-големи количества твърда храна ще забележите, че намаляват и нуждите му от адаптирано мляко. Наблюдавайте детето си добре и съответно намалете предлаганото количество АМ.
Може да използвате и следните препоръки, за да определите от колко мляко се нуждае бебето ви:
За децата от 6 месеца до 1 година обикновено са нужни 500 – 600 мл. мляко и млечни продукти на ден, след тази възраст са достатъчни 300 мл.
Когато кърмите, естествено не знаете точно колко изпива детето ви, но ако не му давате други течности и кърмите на поискване може да сте сигурни, че то приема достатъчно.
Що се отнася до храненето с адаптирано мляко, спазвайте указанията на производителя. Имайте предвид, че количествата често са малко завишени и за предпочитане е да давате по-малко, а не повече. На около 9 месеца са нужни приблизително 500 мл.течности и млечни продукти на ден и когато детето започне да приема повече твърда храна те постепенно намалеят до около 400 мл., за да достигнат до 300 мл. на 1-годишна възраст. Здравото дете ще иска да пие и вода ако е жадно. Щом е активно, весело и будно и развитието му протича нормално, значи всичко е наред!

Полезни съвети

 • Давайте възможност на бебето си да яде, когато се храните вие (и останалите членове от семейството). Можете да започнете да го слагате с вас на масата от края на шестия месец, тогава почти всички бебета проявяват интерес към това, което правят другите.
 • Поставяйте бебето винаги да седи изправено и подпряно добре, когато му давате възможност да се запознава с храните. В началото то може да седи и в скута ви с лице към масата. Може да го взимате при вас и по-късно, когато е уморено, например. Обикновено когато бебетата успяват да взимат яденето си сами са и достатъчно силни, за да седят около половин час добре подпрени в столчето за хранене.
 • Предлагайте храната нарязана на парченца с големината на юмручето на бебето, най-добре с леко дъгообразна форма. Старайте се да му давате от яденето, което ядете и вие, за да се чувства част от колектива. Съобразявайте се, разбира се, със схемата за захранване.
 • Давайте на бебето да опитва различни видове храна, няма смисъл да го ограничавате, както не го ограничавате и с броя на играчките му.
 • Не бързайте и не насилвайте бебето си, оставете го само да определи своето темпо. . Опитайте се да устоите на изкушението да му „помагате” да сложи нещо в устата си или да извади нещо от устата си, когато на вас ви се струва, че не може да се справи.
 • Не очаквайте бебето да започне да яде големи количества още от първия път или през първите седмици и месеци. Когато то осъзнае, че новите му „играчки” са вкусни и се ядат ще се научи също така да дъвче и да преглъща.
 • Не очаквайте също така, че бебето ви ще изяде всичко, което му давате. Ще дойде и този момент. Няма и нищо „лошо” в това то да не изпразва цялата си чинийка - понякога ще изяжда всичко, а понякога не. И в двата случая постъпва добре!
 • Бебето ви сигурно ще отказва някои видове храни. В това няма нищо нередно. Предложете ги отново след време, примерно след няколко седмици. Децата се развиват много бързо и в един момент вкусовете и желанията им могат да са напълно променени.
 • Не оставяйте бебето си само по време на хранене.
 • Не давайте „опасни” храни като фъстъци, например.
 • Не давайте храни от вериги за бързо хранене и полуфабрикати, в които има добавени захар и сол. И при останалите храни предпочитайте тези без добавени захар и сол, например безсолно масло или сладко от плодове без добавена захар.
 • През първите месеци предлагайте първо гърдата и след това твърдата храна или предлагайте новите храни в интервала между две кърмения. През осмия или деветия месец можете за започнете плавно да предлагате първо твърдата храна и да кърмите след ядене или между две хранения.
 • Подгответе се за голямото цапане! Парче мушама или найлон или килимче под столчето за хранене ще предпазят пода и ще ви улеснят в чистенето. Ще останете изненадани обаче колко бързо бебето ви ще се научи да се храни добре и без да цапа.
 • Продължете да кърмите докато го желаете вие и бебето ви. Дори когато детето ви промени хранителните си навици то ще има нужда от майчиното си мляко. И кърмата винаги ще си остане за него най-доброто от всички млека.
 • Поставете веднъж огледало пред бебето си докато се храни. Дори и да не осъзнава, че вижда себе си ще му е безкрайно забавно и полезно да види как яде „другото дете”, особено ако няма възможност да се храни заедно с други деца, от които да гледа.

Прочети още:

 • Het Nieuwe Borstvoeding Boek, Stefan Kleintjes, lactatiekundige Groningen-Bedum & Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige Helmond
 • Eten voor de Kleintjes, kleintjes van 0-4 leren zelf eten, Stefan Kleintjes, kinderdiëtist en lactatiekundige Groningen Bedum; 10e druk september 2019
 • Bestel hier je boeken bij Kenniscentrum Borstvoeding
 • Схема за захранване след 6-месечна възраст
 • Naylor, A. J. and Morrow, A. (eds.) (2001) Developmental Readiness of Normal Full Term Infants to Progress from Exclusive Breastfeeding to the Introduction of Complementary Foods: Reviews of the Relevant Literature Concerning Infant Immunologic, Gastrointestinal, Oral Motor and Maternal Reproductive and Lactational Development. Wellstart International and the Linkages Project Academy for Educational Development, Washington, DC.
 • Naylor, A. J. (2001) Infant oral motor development in relation to the duration of exclusive breastfeeding In: Developmental Readiness of Normal Full Term Infants to Progress from Exclusive Breastfeeding to the Introduction of Complementary Foods: Reviews of the Relevant Literature Concerning Infant Immunologic, Gastrointestinal, Oral Motor and Maternal Reproductive and Lactational Development (eds. A. J. Naylor and A. Morrow). Wellstart International and the Linkages Project Academy for Educational Development, Washington, DC.
 • Sheridan, M. (1973) Children’s Developmental Progress. NFER Publishing Co. Ltd, Windsor, Berks. Southall, A. and Schwartz, A. (eds.) (2000) Feeding Problems in Children. Radcliffe Medical Press, Abingdon, Oxon.

Обмяна на опит

Прочети още

Copyright and Translations

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Overigens voornamelijk droog #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-13://1 2020-07-13T16:03:02Z 2020-07-13T16:03:02Z Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes. Marquerite Redactie

w20120121.jpg

Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes.
Marquerite


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact