WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Irányelvek az igény szerinti hozzátápláláshoz

katalin-1.jpgMielőtt nekifognánk az igény szerinti hozzátáplálásnak, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi teszi logikussá és biztonságossá ezt a módszert. A cikk első része bemutatja az elméleti hátteret és az alapelveket, míg a második részben támpontokat találsz ahhoz, hogy mit hogyan csinálj, valamint egy gyors áttekintést a legfontosabb gondolatokról. Ezen irányelvek betartásával a szilárd táplálékra való áttérés mind a baba, mind a szülei számára élvezetessé válik és segít biztosítani, hogy a baba jól érezze magát.

Az alábbi cikket Gill Rapley műve alapján Stefan Kleintjes dietetikus állította össze. A cikk eredetije megtalálható itt: Guidelines for implementing a baby-led approach to the introduction of solid food. Lefordítva és közzétéve a szerző engedélyével, köszönet érte!

Elöljáróban

katalin-2.jpgA megfelelően fejlődő, egészséges, szoptatott babák a megfelelő szülői támogatással képesek arra, hogy maguk szabályozzák a szilárd ételekkel való megismerkedésésük folyamatát. Ha a baba koraszülött, illetve gondot okoz az ételek biztonságos megfogása, vagy az ételek széles skálájának megemésztését akadályozó egészségügyi problémája van, elengedhetetlen, hogy a szülő egészségügyi szakértővel konzultáljon mielőtt megkezdené a hozzátáplálásnak ezt a módját. A tápszerrel táplált babák szülei az alábbi okok miatt szintén kérjenek tanácsot előbb egészségügyi szakértőtől.

Az alábbi cikk alapjául szolgáló eredeti irányelveket Gill Rapley dolgozta ki egyetemi tanulmányai alatt végzett kutatásai során. Gill érdeklődése a hozzátáplálás ezen módja iránt független az UNICEF Bababarát kezdeményezésében végzett munkájától.
Gyakorlati tudnivalókért lásd még Stefan Kleintjes dietetikus “Menetrend a 6 hónaposnál idősebb babák hozzátáplálásához” című cikkét. (Hamarosan a mamamin!)

A szoptatás az önálló táplálkozás alapja

katalin-3.jpgAz első hat hónapban az ajánlott táplálási mód a kizárólagos szoptatás. A szoptatás a szilárd ételekkel való önálló táplálkozás alapja, mivel a szoptatott babák a saját tempójukban táplálkoznak, másra nem is kényszeríthetnénk őket. Az elfogyasztott folyadék és élelem mennyiségét maguk szabályozzák azzal, hogy ők döntik el mennyi ideig tartson egy étkezés. A szoptatás tehát valójában önálló étkezés, amelyet a baba irányít. Mivel az anyatej íze az anya által fogyaszott ételekkel változik, segítségével a baba felkészül az új ízek befogadására is.
További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a cumisüvegből táplált babák esetében megfelelő módszer-e az igény szerinti hozzátáplálás, mivel az üvegből táplálást az anya irányítja. Nehéz megjósolni, hogy az üveghez szokott baba hogyan kezeli a szilárd táplálékot, ezért körültekintőnek kell lennünk. Azonban ha gondoskodunk a megfelelő folyadékbevitelről (lásd lent), alapvetően nem szól semi a módszer alkalmazása ellen. Javasoljuk, hogy a cumisüveggel (tápszerrel) táplált babák szülei beszéljék meg a kérdést részletesen egészségügyi gondozójukkal amennyiben alkalmazni kívánják a módszert.

A baba motivációja

katalin-4.jpgA hozzátáplálás ezen módja során a baba újfajta táplálékkal való megismerkedése az őt körülvevő világ felfedezésének részeként történik. A módszer teret enged a baba felfedezés, kísérletezés, és utánzás iránti vágyának. Ha engedjük, hogy a baba határozza meg az étkezés ritmusát, és a hangsúlyt a játékosságra és felfedezésre helyezzük az evés helyett, akkor a szilárd táplálékra való áttérés a lehető legtermészetesebben mehet végbe. Ennek oka, hogy ebben az esetben a baba motivációja a táplálékváltásra a kíváncsiság, és nem az éhség.
Semmi nem indokolja, hogy a baba étkezéseinek időpontja egybeessen a szoptatások időpontjával. Sőt, az anyatejes táplálás és a hozzátáplálás külön tevékenységként kezelése elősegíti a nyugodt és örömteli élményt mind a szülőnek, mind a gyereknek.

Nem nyel félre?

katalin-5.jpgSok szülő aggódik amiatt, hogy a baba félrenyel. Valójában jó okunk van feltételezni, hogy a babák kevésbé vannak kitéve a félrenyelés veszélyének ha maguk szabályozhatják mi kerül a szájukba, mintha kanállal etetik őket. Ennek oka, hogy a babák nem képesek tudatosan hátramozgatni az ételt a torkukba amíg meg nem tanultak rágni. A rágás képességét akkor fejlesztik ki, amikor megtanulnak nyúlni valamiért és megfogni azt. A nagyon pici babák így nem jelentenek veszélyt önmagukra, mert nem tudják az ételt a szájukba tenni.
Ezzel szemben az étel kanálból történő beszippantása során az étel rögtön a száj hátsó részébe kerül és a baba öklendezni kezdhet. A kanállal való etetés is magában hordozza tehát a félrenyelés veszélyét, ami felvetheti a kérdést, hogy biztonságos-e a darabos ételek kanállal történő kínálása.
Feltételezhetjük, hogy a baba általános fejlődése párhuzamos azoknak a képességeknek a fejlődésével amelyek segítségével a szájában a táplálékot kezelni tudja, valamint megemészti. A baba, aki még nem tudja bevenni az ételt a szájába feltehetően még nem érett meg arra, hogy megegye azt. Fontos, hogy ilyenkor úrrá legyünk a késztetésen, hogy “segítsünk” neki, hiszen az ő egyéni fejlettségi szintje biztosítja, hogy a hozzátáplálás a számára ideális tempóban történjen. Ugyanez védi meg őt a kis darabkák félrenyelésétől, hiszen amíg nem tudja az apró dolgokat a két ujja segítségével felvenni, addig egy mazsolát vagy borsószemet sem tud a szájába tenni. Amint képes erre, minden valószínűség szerint azok az orális képességek is kifejlődtek benne amelyek segítségével feldolgozhatja azt. Ha az ételeket a baba szájába adagoljuk, felülírjuk ezt a természetes folyamatot, ami megnövelheti a félrenyelés veszélyét.
katalin-6.jpgVeszélyes a babát szilárd táplálékkal való etetés közben hátradönteni vagy lefektetni. Az étellel foglalkozó baba mindig függőleges helyzetben kell, hogy legyen. Így az az étel amit még nem tud vagy akar lenyelni előrefelé kiesik a szájából, ahelyett, hogy hátracsúszna a torkába.

Az igény szerinti módszer alkalmazása nem jelenti a józan biztonsági szabályok elhagyását. Bármennyire is valószínűtlen, hogy egy kisbaba sikeresen felszed egy mogyorót, balesetek mindig lehetnek és lesznek, bármilyen módszer szerint is etetjük a babát. Azok a biztonsági szabályok, amelyek minden egyéb játékszituációra érvényesek az evés közben is fokozottan alkalmazandóak.

Nem túl korai a szilárd étel?

katalin-7.jpgA kutatásban részt vevő babákat 4 hónaposan kezdték kínálni, de 6 hónapos koruk előtt nem tudtak önállóan étkezni. A fiatalabb babák némelyike felvette az ételt és a szájához emelte, egyesek meg is rágták, de egyik sem nyelte le. Az egyéni fejlődésük döntötte el, hogy mikor jött el az evés ideje. A kutatás eredeti céljai között szerepelt, hogy megmutassa (az önálló étkezés elméletén keresztül), hogy a csecsemők nem érettek a szilárd táplálék befogadására 6 hónapos koruk előtt. Úgy tűnik évtizedekig tartott kitalálnunk, hogy a 6 hónapos kor a megfelelő, de a babák mindvégig tudták ezt!
Feltételezhetjük, hogy ha a szülők születésüktől fogva kínálnák a babákat szilárd étellel, akkor is csak 6 hónapos koruk körül lennének képesek azt felvenni és megenni. Az elv ugyanaz mint ha egy újszülöttet letennénk a földre játszani: felkínáljuk neki a lehetőséget a járásra, de nem lesz képes rá, csak körülbelül egy évvel később - ahogy az egyéni fejlődése diktálja. De minden attól függ, rábízzuk-e a babára az irányítást. Nem szabad az ételt a szájába tennünk helyette. Mivel azonban ez nagyon csábító, körültekintőbb az a tanács, hogy szilárd étellel csak 6 hónapos kor után kínáljunk meg egy babát.

Megfelelő táplálék

katalin-8.jpgA babák akik önállóan étkezhetnek általában sokféle ételt elfogadnak. Ennek oka valószínűleg az, hogy több minden leköti a figyelmüket az ízeken kívül: felfedezik a tapintást, színeket, méretet és alakot is. Emellett azzal, hogy egyenként, vagy számukra könnyen elkülöníthetően adjuk nekik az ételt, több különböző ízt és textúrát ismerhetnek meg. Azzal, hogy hagyjuk, hogy otthagyják ami nem tetszik nekik arra ösztönözzük őket, hogy bátran próbáljanak ki új dolgokat.

Ennek ellenkezője igaz a kanállal etetett babákra, főleg ha az étel püré formájában többféle ízt tartalmaz. Ebben a helyzetben a baba nem tudja elkülöníteni azt az ízt ami nem ízlik neki, és az egész ételt fogja elutasítani. Mivel a szülő csak kísérletezgetéssel tudja kiválasztani, hogy melyik íz a problémás, a kísérlezés végéig újabb és újabb elutasítással kell szembenéznie. Eközben a baba azt tanulja meg, hogy ne bízzon az ételekben, és az általa elfogadott ízek nagyon korlátozódhatnak. Ez pedig már a jóltápláltságának rovására mehet. Ezzel szemben az ételek külön, de egy tányéron kínálása során a baba eldöntheti mely ízeket keveri.

katalin-9.jpgA gyermekek helyes táplálkozására vonatkozó alapelvek a szilárd táplálkozásra való áttérésüket maguk irányító babákra is vonatkoznak. Ennek megfelelően a “gyors” ételeket, a cukorral és sóval készített ételeket kerülni kell. 6 hónapos kor után azonban, hacsak nem fordult elő a családban allergia vagy tudott vagy feltételezett emésztési probléma, nem szükséges más módon korlátozni a baba számára kínált ételeket. A zöldségek és gyümölcsök ideális táplálékok, a keményebbeket annyira kell megfőzni, hogy könnyen elrághatóak legyenek. A húst először nagyobb darabban kínáljuk, hogy felfedezhesse és nyammoghasson rajta. Amikor már képes arra, hogy felvegyen és elengedjen maréknyi ételt, a darált hús is előkerülhet. Figyelem: a babáknak nincs szüksége fogakra a harapáshoz és rágáshoz, az íny remekül működik!
Nincs szükség arra, hogy kis darabra vágjuk az ételeket, ezzel csak megnehezítjük a kisbaba dolgát. Jó iránytű a szükséges mérethez és alakhoz a baba ökle, egy további fontos szemponttal: a fiatal babák még nem képesek kinyitni és elengedni az öklüket, hogy letegyenek dolgokat. Ez azt jelenti, hogy az olyan ételekkel bánnak legkönnyebben amik tenyérbe illő alakúak vagy beépített “fogantyúval” rendelkeznek (mint a brokkolivirág szára). Így lerághatják azt a részt ami kilóg a markukból, és a többit később leejtik - legtöbbször akkor amikor a következő érdekes darabért nyúlnak. Ahogy a mozgásuk fejlődik egyre kevesebb ételt ejtenek le.

Italok

katalin-10.jpgAz anyatej zsírtartalma növekszik az étkezés alatt. A szoptatott baba ezt a változást felismeri, és felhasználja, hogy szabályozza a folyadékbevitelét. Ha csak szomjas , rövid ideig fog enni, talán mindkét mellből, míg ha éhes tovább eszik. Ez az oka, hogy azoknak a babáknak, akik annyit és addig szopizhatnak ameddig szeretnének, nincs szükségük más folyadékra, még a legnagyobb melegben sem.

Ez az alapelv működhet tovább a családi étkezésre való átállás során is, ha a baba továbbra is igény szerint szopizhat. Egy pohár vízzel megkínálhatjuk az étkezés, és így a felfedezés részeként, de ne aggódjunk ha nem kér belőle.
Az igény szerinti szoptatás folytatása a hozzátáplálás mellett azt is elősegíti, hogy a baba maga dönthesse el mikor csökkenti az anyatejadagját. Ahogy egyre többet eszik a közös étkezéseknél “elfelejt” majd szopizni néha, vagy kevesebbet szopizik egyszerre. Nem szükséges, hogy ezeket a döntéseket az anya hozza meg helyette.

A tápszer az étkezés során végig ugyanolyan összetételű. Ha a tápszeres babának csak tápszert adnánk folyadék gyanánt, megkockáztatnánk hogy nem kap elég folyadékot, vagy túl sok kalóriát fogyaszt, vagy mindkettőt egyszerre. Ezért a tápszerrel táplált babák szülei, akik a hozzátáplálás ezen módját választják, kínálják meg rendszeres időközönként a babát vízzel, amint elkezd egy kevés ételt enni.

Tanácsok az igény szerinti hozzátápláláshoz

 • Add meg a lehetőséget a babának, hogy mindig amikor valaki a családból eszik, részt vegyen ő is az étkezésben. Ezt a 6. hónap vége felé elkezdheted. Ebben az időszakban kezd a baba érdeklődést tanúsítani aziránt amit csinálsz.
 • Győződj meg róla, hogy a baba függőleges helyzetben van amikor az evéssel próbálkozik! Az elején ültetheted az öledbe, az asztal felé fordítva. Amikor már ügyesen fel tudja venni az ételt nagy valószínűséggel megérett arra, hogy kevés segítséggel egyedül üljön egy etetőszékben.
 • Kezdd a kínálgatást babamarék méretű, tenyérbe illő ételekkel! Amennyire csak lehet, és az számára megfelelő, kínáld ugyanazzal az étellel amit te is eszel, hogy az étkezés részesének érezhesse magát.
 • Kínáld sokféle étellel! Nem szükséges annál jobban korlátoznod az ételek felfedezését, mint teszed azt a játékokkal.
 • Ne siettesd a babát! Hagyd, hogy ő diktálja a tempót! Legfőképpen pedig ne csábulj el és “segíts” neki azzal, hogy a szájába teszed az ételt!
 • Ne várd, hogy az első alkalmakkor bármennyit is egyen. Amint felfedezi, hogy ezek az új játékok jóízűek elkezd majd rágni, és később nyelni.
 • Ne várd, hogy a kisbaba minden darabot teljesen megegyen - ne feledd, hogy még nem fejlődött ki az a képessége, hogy a markában lévő ételhez hozzájusson.
 • Az elutasított étellel kínáld meg később újra - a babák sokszor meggondolják magukat és elfogadnak olyat, amit elsőre visszautasítottak.
 • Ne hagyd egyedül a babát az étellel!
 • Ne adj olyan ételt ami egyértelműen veszélyes, például mogyorót!
 • Ne kínálj “gyors” ételt, készételeket, és hozzáadott sót vagy cukrot tartalmazó ételeket!
 • Kínálj vizet egy pohárban, de ne aggódj ha a babát nem érdekli! A szoptatott baba valószínűleg még jó ideig a teljes folyadékigényét anyatejjel fedezi.
 • Készülj fel a rendetlenségre! Egy leterített műanyag fólia az etetőszék alatt megvédi a szőnyeget és segít a takarításban. Segít abban is, hogy a leejtett ételt visszaadhasd a babának, így kevesebb vész kárba. (Kellemesen meglepődsz majd milyen gyorsan megtanul a baba rendesen enni.)
 • Folytasd az igény szerinti szoptatást! Készülj fel, hogy megváltoznak majd az étkezési szokásai ahogy elkezd szilárd ételeket is enni.
 • Beszéld meg ezt a hozzátáplálási módszert a gyerekorvosoddal vagy védőnőddel mielőtt elkezdenéd, főleg ha üvegből táplálsz, illetve ha a családban előfordult ételallergia, allergia vagy emésztési problémák.
 • Élvezd ahogy a babád ismerkedik az ételekkel és egyre ügyesebben használja a kezét és a száját!

(Folytatjuk)
U.i.: Mivel ez a módszer lényegesen eltér a Magyarországon megszokott és alkalmazott hozzátáplálási módszerektől, kérd ki a gyerekorvos vagy védőnő véleményét mielőtt hozzáfognál. (Ez fokozottan érvényes ha tápszert kapott, illetve ha bármilyen emésztőszervi betegség, vagy ételallergia előfordult a családban.) Ez a cikk csak a módszer bemutatását szolgálja, nem adhat testreszabott tanácsot a Te babád táplálásához. Egy szó mint száz: az itt olvasottak gondolatébresztőül szolgálnak, semmilyen módon nem vállalhatunk felelősséget azok alkalmazásából adódó esetleges problémákért.

Information about article

More to read and to see

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Kleine stokbroodjes #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-09://1 2020-07-09T16:03:04Z 2020-07-09T16:03:04Z Hoi Stefan, ik weet dat je nieuwe boek 'net' uit is, maar misschien voor een volgende versie of gewoon leuk om te weten: ik vind het heel handig om kleine stokbroodjes te maken voor mijn dochtertje. Ik deed het voor mijn zoontje ook. Ze vindt het heerlijk om erop te knagen, het helemaal zacht te maken en ook daadwerkelijk wat te eten. Het is heel makkelijk om zelf te maken en weinig werk! 
Groetjes! Annemarije Redactie

w20140505.jpg

Hoi Stefan, ik weet dat je nieuwe boek 'net' uit is, maar misschien voor een volgende versie of gewoon leuk om te weten: ik vind het heel handig om kleine stokbroodjes te maken voor mijn dochtertje. Ik deed het voor mijn zoontje ook. Ze vindt het heerlijk om erop te knagen, het helemaal zacht te maken en ook daadwerkelijk wat te eten. Het is heel makkelijk om zelf te maken en weinig werk!

Groetjes! Annemarije


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact