FAQ 1: Drinken naast de bijvoeding

Wat voor drinken kan ik naast de bijvoeding geven?

Wat je je kindje naast de bijvoeding te drinken geeft, is afhankelijk van of je bv of kv geeft

Als je bv geeft, blijft moedermelk het eerste jaar de belangrijkste voedingsbron. Naast moedermelk heeft je kindje in principe geen ander drinken nodig. Let vooral op als je net begonnen bent met bijvoeden. Als je ander drinken geeft, kan je productie dalen, waardoor je kindje te weinig moedermelk krijgt. En omdat je kindje nog maar net met bijvoeden is begonnen, kan dat heel onhandig zijn. Er is een grote kans dat je productie zoveel afneemt dat je op een gegeven moment ‘niets meer hebt’.
Moedermelk is eten en drinken tegelijk, en ook daarom heeft een kindje geen ander drinken nodig.
Griet, moeder van Joppe: “Drinken naast borstvoeding is hier geleidelijk aan gegroeid. Het begon met af en toe es een slokje meedrinken van mama’s water of kruidenthee. Daarnaast gaf ik Joppe soms ook al wel een vers vruchtensapje.”

Als je fles(kunst)voeding geeft is het juist belangrijk dat ze naast de voorgeschreven hoeveelheid flessemelk toch nog extra vocht krijgen. Niet nóg meer flesvoeding want dat is eten en drinken tegelijk. Je geeft anders al gauw te veel calorieën.

Geschikt drinken is

  • Water
  • Slappe thee
  • Vruchtensap, eventueel verdund met wat moedermelk of water
  • Milkshakes: moedermelk gemixt met fruit (één soort tegelijk: banaan, framboos, blauwe bessen, aardbeien, kiwi, etc.)
  • Kookvocht van de groente die je, zónder zout, bereid hebt
  • Zoutloze soep

Let op bij vruchtensap: dit is namelijk een heel geconcentreerde vorm van fruit. Als je zelf wel eens sinaasappels uitperst, weet je dat je flink wat sinaasappels nodig hebt om een glas te vullen. Als je vruchtensap drinkt, krijg je dus het equivalent van een heleboel vruchten binnen. Daarnaast heb je bij sap maar een deel van het fruit en niet de vezels en de voedingsstoffen die in de vaste bestanddelen zitten.

Hoeveel drinken heeft mijn kindje nodig?

Kindjes hebben totdat ze één jaar zijn ongeveer 500 – 600 cc zuivel per dag nodig. Daarna volstaat 300 cc per dag.

Als je bv geeft, weet je natuurlijk niet hoeveel je kindje binnen krijgt. Als je geen ander vocht geeft en je kindje op verzoek laat drinken, krijgt het altijd genoeg binnen.

Wat betreft de hoeveelheid bij flesvoeding; volg hierbij de instructies op die de fabrikant geeft.
Met ongeveer negen maanden is rond de 500 cc [vocht/zuivel] de richtlijn, en als het voedingspatroon verandert en een kind meer vast voedsel gaat eten, wordt het drinken vaak minder, en wordt de zuivelbehoefte ook minder (400 en vanaf de leeftijd van een jaar 300 cc). Een gezond kind zal drinken als het daar behoefte aan heeft. Als een kindje vrolijk is, en alert en wakker is en zich op andere vlakken ook goed ontwikkelt, gaat het dus goed.

Je kan ervan uitgaan dat een gezond kind zal drinken als hij dorst heeft

Als je voldoende aanbiedt en hij geeft aan het niet te willen en hij kan ook bij de borst zoveel hij wil, zal een kind zichzelf niet laten uitdrogen.
Een kind dat in de nacht nog een keer of wat komt, krijgt nog een flinke sloot melk binnen, daar kun je je makkelijk op verkijken. Er zijn veel kinderen die hun vochtbehoefte daar voor een groot deel nog uithalen.
Bij het beoordelen of een kind voldoende vocht binnenkrijgt, kun je naar het aantal natte luiers kijken en naar de mate van natheid, maar dat zegt niet alles. Van belang is ook of de urine niet sterk geurt (na de nacht mag je het wel ruiken, natuurlijk) en niet sterk gekleurd is (moet kleurloos tot lichtgeel zijn). Verder kun je de huid controleren, deze moet veerkrachtig zijn en de slijmvliezen moeten vochtig zijn.

Griet

“Ik zag het drinken meer als een vorm van bijvoeding dan als “vocht binnenkrijgen”. Volgens mij zijn milkshakes, kookvocht en soepjes vrij makkelijk te verteren en dus een goede bijvoeding.”

Hoe geef ik het drinken?

Overstappen van borst/fles naar een (tuit)beker is voor een kindje een heel nieuwe ervaring. Je kan een kindje gewoon uit een glas leren drinken. Grote kans dat hij/zij dat heel leuk vindt!
Masja, moeder van Isabelle: “Isabelle wilde in eerste instantie niets anders dan melk uit d’r fles, een tuitbeker snapte ze nog niet. Dus dan maar af en toe laten “happen” uit mijn beker. Dat ging redelijk goed, wel met een grote handdoek onder d’r kin.”

Handige tip!

Eenvoudige soep maak je door een groente te koken en dan kookvocht en groente te mixen. Je kunt bijvoorbeeld gebruiken wat je kindje aan tafel niet opeet. Griet: “Ik vind het een ideale manier om smaken te leren kennen. Joppe’s favorieten zijn tomatensoep en wortelsoep. Soms doe ik ook wel wat aardappel of een beetje tofu mee in de soep nu Joppe iets ouder is.”

Met dank aan

  • Masja mv Isabelle, Griet mv Joppe, Gonneke van Veldhuizen, lactatiekundige en Stefan Kleintjes, kinderdiëtist.

Samengesteld door

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden