WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
FAQ 12: Wanneer beginnen met vast voedsel aanbieden?

Er gaat geen wekkertje af bij zes maanden

Met zes maanden zijn de darmpjes van kinderen goed genoeg ontwikkeld om vast voedsel aan te kunnen. Ook andere tekenen wijzen erop dat je kindje rond die leeftijd toe is aan vast voedsel. Veel kindjes leren bijvoorbeeld rond die leeftijd om rechtop te zitten.
Neem de leeftijd van zes maanden als grove leidraad, sommige kindjes zullen al iets (een weekje) eerder aan vast voedsel toe zijn, andere kindjes pas veel (maanden) later. Het is niet verstandig om eerder dan zes maanden met het bijvoeden, en zeker niet met het bijvoeden met stukje te beginnen.

De darmpjes hebben echt een half jaar nodig om te rijpen, om 'klaar' te zijn voor het leren verteren van nieuw eten.

Zo ging het bij Miranda

"Wij zijn vanaf een maand of zes begonnen met het aanbieden van eten. Gewoon uitproberen of Rosanne het wat vond. In het begin bij ons op schoot, later in de kinderstoel. Na een week of twee had ze door dat ze het eten ook in haar mond kon stoppen en daar heel voorzichtig iets van op kon eten."

Dat een kindje belangstelling voor jouw eten heeft, wil niet per se zeggen dat ze aan vast voedsel toe is. Kindjes van die leeftijd vinden bijna alles waar jij mee bezig bent interessant en begrijpen nog niet wat 'eten' is. Jozine vertelt hierover: "Toen Jelmar 5,5 maand was kon hij al goed zitten, maar we zijn pas begonnen met zes maanden. Ook al had hij interesse en greep hij naar alles wat hij zag. Wist hij veel dat dat eten was? Als ik er iets engs had neergelegd, aspirine of lucifer had hij het ook gepakt en in de mond gestopt."

Handige tip!

Kan je kindje met zes maanden nog niet goed genoeg rechtop zitten? Neem hem dan op schoot en ondersteun hem zo bij het eten. Of zet hem in een kinderstoel en vul de ruimtes op met handdoeken zodat hij steviger zit.

Met dank aan

  • Femke mv Mette, Amelie mv Bauke, Masja mv Isabelle, Jozine mv Jelmar, Miranda mv Rosanne en Stefan Kleintjes, kinderdiëtist.

Samengesteld door

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Besluit om door te gaan #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-06://1 2020-07-06T16:03:03Z 2020-07-06T16:03:03Z Teun van vijf maanden vindt het drinken aan de borst tegenwoordig erg grappig. Steeds tussen drie slokken door, laat hij even los om te lachen! Hoewel het voeden en werken best een pittige combinatie is, ga ik ervoor om nog een poosje door te zetten! Bij mijn eerste kind was dit het moment om te besluiten te gaan afbouwen, nu besluit ik door te gaan! 
Isabelle Redactie

w20131215.JPG

Teun van vijf maanden vindt het drinken aan de borst tegenwoordig erg grappig. Steeds tussen drie slokken door, laat hij even los om te lachen! Hoewel het voeden en werken best een pittige combinatie is, ga ik ervoor om nog een poosje door te zetten! Bij mijn eerste kind was dit het moment om te besluiten te gaan afbouwen, nu besluit ik door te gaan!

Isabelle


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact