banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
FAQ 12: Wanneer beginnen met vast voedsel aanbieden?

Er gaat geen wekkertje af bij zes maanden

Met zes maanden zijn de darmpjes van kinderen goed genoeg ontwikkeld om vast voedsel aan te kunnen. Ook andere tekenen wijzen erop dat je kindje rond die leeftijd toe is aan vast voedsel. Veel kindjes leren bijvoorbeeld rond die leeftijd om rechtop te zitten.
Neem de leeftijd van zes maanden als grove leidraad, sommige kindjes zullen al iets (een weekje) eerder aan vast voedsel toe zijn, andere kindjes pas veel (maanden) later. Het is niet verstandig om eerder dan zes maanden met het bijvoeden, en zeker niet met het bijvoeden met stukje te beginnen.

De darmpjes hebben echt een half jaar nodig om te rijpen, om 'klaar' te zijn voor het leren verteren van nieuw eten.

Zo ging het bij Miranda

"Wij zijn vanaf een maand of zes begonnen met het aanbieden van eten. Gewoon uitproberen of Rosanne het wat vond. In het begin bij ons op schoot, later in de kinderstoel. Na een week of twee had ze door dat ze het eten ook in haar mond kon stoppen en daar heel voorzichtig iets van op kon eten."

Dat een kindje belangstelling voor jouw eten heeft, wil niet per se zeggen dat ze aan vast voedsel toe is. Kindjes van die leeftijd vinden bijna alles waar jij mee bezig bent interessant en begrijpen nog niet wat 'eten' is. Jozine vertelt hierover: "Toen Jelmar 5,5 maand was kon hij al goed zitten, maar we zijn pas begonnen met zes maanden. Ook al had hij interesse en greep hij naar alles wat hij zag. Wist hij veel dat dat eten was? Als ik er iets engs had neergelegd, aspirine of lucifer had hij het ook gepakt en in de mond gestopt."

Handige tip!

Kan je kindje met zes maanden nog niet goed genoeg rechtop zitten? Neem hem dan op schoot en ondersteun hem zo bij het eten. Of zet hem in een kinderstoel en vul de ruimtes op met handdoeken zodat hij steviger zit.

Met dank aan

  • Femke mv Mette, Amelie mv Bauke, Masja mv Isabelle, Jozine mv Jelmar, Miranda mv Rosanne en Stefan Kleintjes, kinderdiëtist.

Samengesteld door

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Hulp bij borstcompressie #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-12-15://1 2018-12-15T17:03:02Z 2018-12-15T17:03:02Z Bij onze derde liep de borstvoeding iets minder vanzelf. Omdat Linde door een te strak tongriempje en lipbandje groene luiers had, paste ik op advies borstcompressie toe. Dat we een pientere dame hadden bleek al snel, nadat ze een paar keer met grote ogen naar mijn vingers keek, ging ze opeens zelf mee helpen. Dat was een ontroerend lief momentje. Gelukkig is het na het klieven door Tineke en dankzij lactatiekundige hulp van Stefan helemaal goed gekomen met de borstvoeding, ze drinkt nu alweer 7,5 maand en we hopen nog lang samen te genieten van deze bijzondere momenten! Redactie

w20170403.jpg

Bij onze derde liep de borstvoeding iets minder vanzelf. Omdat Linde door een te strak tongriempje en lipbandje groene luiers had, paste ik op advies borstcompressie toe. Dat we een pientere dame hadden bleek al snel, nadat ze een paar keer met grote ogen naar mijn vingers keek, ging ze opeens zelf mee helpen. Dat was een ontroerend lief momentje. Gelukkig is het na het klieven door Tineke en dankzij lactatiekundige hulp van Stefan helemaal goed gekomen met de borstvoeding, ze drinkt nu alweer 7,5 maand en we hopen nog lang samen te genieten van deze bijzondere momenten!

webwinkel bestsellers
Kolftas (Mommybag) Horigen: mét koeltas, vier flessen en vier koelelementen
Horigen Chicture Dubbele Elektrische Kolf 107PP met handgreep voor ombouw naar handkolf
Boezemvriendjes
Weer leverbaar: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten (30.000 ex. verkocht)
Tot eind 2018: gratis verzonden voor het lage 6% BTW tarief: Het Nieuwe Borstvoeding Boek van Gonneke & Stefan
Feestdagen-aanbieding! Bespaar nu € 25,00 met het Horigen MovePakket
Gedichtenbundel Tiet voor een rijmpje van Marieke Vermunt