WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!

bb_cover.pngIn dit boekje kun je alles lezen over hoe je borstvoeding kunt combineren met je werk. Want, waarom stoppen? Stoppen lijkt makkelijk, investeren en borst en baan combineren is daarentegen een uitdaging. Soms gaat de borstvoeding vanaf dag één van een leien dakje. Soms heb je wat tijd en oefening nodig om tot een goede balans te komen. Eén ding is zeker: borstvoeding wordt steeds leuker en makkelijker.

Boekje Borst en Baan bestel je gemakkelijk via de Webshop van Kenniscentrum Borstvoeding.

kleintjesmethode-2019.jpgkleintjesmethode-2019_klein.jpg

Geschreven door Stefan Kleintjes lactatiekundige Groningen Bedum en kinderdiëtist.

Deze allernieuwste 10e druk van 'Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten' is een volkomen nieuwe uitgave in de serie 'Eten voor de kleintjes'. Vanaf deze druk is de methode beschikbaar voor alle kinderen, of ze nu aan de borst of met een fles gevoed worden.
Het is de nieuwe Kleintjesmethode voor alle kinderen: baby-verantwoord eten, befaamd voedselintroductieschema, bijvoeding in bijzondere omstandigheden, voorbeelden van tussendoortjes, vragen van moeders, antwoorden van Stefan, duurzaam eten, opvoeding in relatie tot eten, respect voor het kind, voorbeelden van dagmenu's, basisrecepten.

Nu verkrijgbaar: in de webshop, de tiende, geheel herziene uitgave, september 2019.

cover_nwbvboek1.jpgHet Nieuwe Borstvoeding Boek is een makkelijk leesbaar boek. Het biedt ouders van kinderen die zich aan de borst voeden of willen gaan voeden – en zeg nou eerlijk, welk kind wil dat niet? – handvatten om van die borstvoeding een geslaagde, fijne periode te maken. Gonneke en Stefan, beide lactatiekundigen, laten je zien wat je kunt doen om de werkelijke behoeften van je kind te ontdekken en daarnaar te handelen. De blauwdruk, de oorspronkelijke behoeften van het kind zijn uitgangspunt voor de handreikingen die in dit boek aan de jonge ouders worden gegeven. Ze nemen daarbij geen blad voor de mond.
En... Dit boek biedt óók handvatten aan ouders die niet willen, mogen of kunnen borstvoeden. Er staan geen regels in dit boek. Integendeel!

Bekijk hier de intro

samenslapen.pngHet is heel gek dat het werk van James McKenna - dé expert op het gebied van samen slapen - nog geen gemeengoed is. De meeste ouders slapen wel eens met hun baby. Soms gebeurt dat standaard de hele nacht, soms een enkele keer. Samen slapen hoort volgens McKenna bij normaal menselijk gedrag. Veel instanties raden het echter af om je baby bij je in bed te nemen. Dat zou namelijk heel gevaarlijk zijn.
Volgens McKenna is de angst voor bedding-in ongegrond. Verreweg de meeste baby's die om onverklaarbare reden plotseling sterven, gaan dood in hun eigen wieg. Baby's die bij de ouders in bed overlijden worden niet beschouwd als een geval van SIDS (Sudden Infant Death Syndrom, oftewel wiegendood) maar dan krijgt het samen slapen in het ouderlijk bed de schuld. Onterecht zegt McKenna, want vaak blijkt dat er iets ernstig mis was met de randvoorwaarden.

boek_koester.pngZorg die biedt wat een baby nodig heeft: dat is waarover Kenniscentrum Borstvoeding graag informatie geeft. Het nieuwste boek 'Koester je kleintje', sluit prachtig aan op dit doel. Het is de Nederlandse vertaling van 'Hold Your Prem', geschreven door Jill Bergman, samen met haar man Nils Bergman, en vertaald door Marianne Vanderveen-Kolkena.
De ondertitel is: 'Een werkboek over huid-op-huidcontact voor ouders van een prematuur geboren baby'. Wat Jill Bergman vertelt, is echter zo fundamenteel dat alle ouders er wat aan hebben. Ook zorgverleners en studenten kunnen aan de hand van dit boek een beter inzicht krijgen in de basale behoeften van een (al dan niet vroeggeboren) baby.

boek_flesvoeding.pngKoopadvies: negatief, niet aanschaffen. Dit boekje dient ons inziens niemand. Behalve mogelijk de arts of diëtist die graag belangrijk wil doen over de vele mogelijke keuzemomenten voor ouders met betrekking tot de aanschaf voor een bepaald soort kunstvoeding.

Een boekje met in de titel de term Flesvoeding in de correcte betekenis: als de toedieningsvorm, niet als een soort melk. Het viel mij direct zeer positief op. Een boekje over het voeden van een kind met een fles, ongeacht de inhoud van die fles.
Gretig begon ik met lezen voor deze boekbespreking. Eerst de inhoudsopgave*. Van de zeven hoofdstukken heeft geen enkele het woord borstvoeding** of moedermelk in de titel, maar wel vijf het woord kunstmelk, de zevende heeft het over 'specifieke melken'.

boek_bulgaars_noriega.jpgJaren geleden vertaalde Maria Noriega het voedselintroductieschema en het artikel over Stukjes eten met behoud van borstvoeding in het Bulgaars. Nu is er een prachtig boek van haar hand verschenen. Over Stukjes eten, Bijvoeding en Borstvoeding in het Bulgaars.

Lees hieronder het persoonlijk verslag van de auteur: Maria Noriega.

100vragenmammae2.jpgYes! Eindelijk is er dan weer een fijn borstvoeding boek: '100 meest gestelde vragen over borstvoeding'. Eva en Martine Boonen legden de meest gestelde vragen over borstvoeding voor aan lactatiekundigen en vroedvrouwen en bundelden de antwoorden op een vrolijke, eerlijke en correcte manier in het borstvoedingsboek.
De auteurs achter het boek '100 meest gestelde vragen over borstvoeding' zijn geen lactatiekundigen of vroedvrouwen. Eva en Martine Boonen zijn moeders. Tien jaar geleden begon hun avontuur: ze gaven borstvoeding met vallen en opstaan. En in die tijd bedachten ze een unieke en innovatieve borstvoedingsbeha. Ze richtten Mammae op, het merk achter de Belgische elegante borstvoedingsbeha, en gaven het bedrijf een sociale missie: borstvoeding promoten.

Als een pasgeboren baby een maagje heeft zo groot als een druif, kan hij zich dan overeten bij het drinken? Proeft je baby vis in de moedermelk? Is het waar dat je melk anders smaakt als je opnieuw zwanger wordt? Met korte, eerlijke antwoorden geven ze borstvoedende moeders een antwoord op alle - nou ja, bijna alle - vragen. Het is ontspannen geschreven met respect voor het kind. Het is werkelijk een echt steuntje in de rug voor de moeder die haar kind aan de borst zal gaan voeden of al voedt. Onder eindredactie van Stefan Kleintjes, lactatiekundige Groningen-Bedum en met medewerking van Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige Helmond, dé borstvoedingsexperts van de Lage Landen.

Bestellen in België?

  • Bol.com, Carrefour, Dreamland, Fnac, Standaard Boekhandel

PS. Helaas is het boek amper nog verkrijgbaar... wegens dat Mammae failliet is verklaard.

DME03.jpg
Avec grande fierté nous avons reçu les livres de l'éditeur ! Qu'il est beau ! Indispensable pour les premiers pas de la DME.

Idée centrale de la méthode: l'enfant apprend à manger en toute autonomie. Il découvre avec ses mains et sa bouche les aliments en morceaux, ce qui l'encourage à se nourrir à son rythme et à sa propre manière. Bébé découvre ainsi de nouvelles couleurs, différentes textures, odeurs, formes, saveurs et températures des aliments. Cette méthode déjà bien connue dans les pays nordiques et pratiquée partout dans le monde, connait également un fort intéret en France depuis quelques années.
Ce livre explique les différents aspects de la diversification alimentaire autonome et consciente: le développement de l'enfant, l’aspect nutritionnel, les inquiétudes des (grands)parents, les astuces et bien sur les nombreux avantages. L'équipe met à disposition des internautes un schéma d'introduction alimentaire en respect avec le développement.

La diversification menée par l'enfant (DME) is de franse vertaling van Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten. Geschreven door Stefan Kleintjes, lactatiekundige Groningen Bedum en kinderdiëtist


boek_huttenbouwers.jpgOpvoeden is een bloedserieuze zaak geworden. Wil je er ook nog een beetje lol aan beleven? Dan heb je met dit boektijdschrift een halve kilo inspiratie voor je: Opvoeders & Huttenbouwers.
Ouderschap kan altijd vrolijker!

Opvoeders & Huttenbouwers bevat het beste en meer van het eigenzinnige online magazine Kiind. Fijne artikelen over bewust leven, plezier hebben met je kinderen, knutselen en in bomen klimmen. Maar ook een kritische kijk op opvoedmythes en -methodes. Omdat opvoeding niet alleen gaat over jouw kinderen, maar over de hele maatschappij en over hoe je die een beetje mooier kunt maken.
En blijer. En eerlijker.
Een echte aanrader!!

Bij ons verkrijgbaar: via Webshop van Kenniscentrum Borstvoeding.

Of bestel bij Bol.com

buttonpartner.gif

boek_bvboekje.jpgDit boekje van Kirstin en Fidessa is een liefdevol boekje over borstvoeding. Ik citeer: 'Borstvoeding geven is voeden met een plusje erachter, waarbij zowel fysiek als emotioneel een band wordt gesmeed tussen moeder en kind (…). De momenten met je drinkende baby'tje in jouw armen of naast je op bed, buik tegen buikje, behoren waarschijnlijk tot de meest innige die jij samen met je kind zult hebben.'

beeld-bmbbv_site_200.jpgVroeg of laat breekt, na maanden uitsluitend borstvoeding geven, het moment aan waarop kindertjes en hun ouders gaan oefenen met het eten en aanbieden van vaste voeding. Alles wat met borstvoeding zo vanzelf ging, wordt ineens een vraag: 'Wanneer? Wat? Hoeveel?' Dan kun je wel wat praktische tips gebruiken en het boek 'Eten voor de kleintjes' van Stefan Kleintjes is daarbij een heerlijk hulpmiddel.

Wat een ontspannen en vrolijke uitstraling heeft het boek al op de cover: een prachtig, genietend kind dat onder de spaghetti zit en een knaloranje snoet heeft. Is dat het vooruitzicht? Ja, met de Kleintjes-methode is dat inderdaad wat je te wachten staat. Dat is voor sommigen misschien wel even slikken: de 'schone' tijden zijn voorbij en hoewel de borstvoeding gewoon doorgaat, komt er een avontuurlijk nieuw onderdeel bij.

boek_bn2.jpgSuzanne Colson, de auteur van dit boek brengt een nieuwe kijk op borstvoeding. Het is zo eenvoudig: moeder leunt ontspannen achterover en de baby ligt op zijn buik over de buik van zijn moeder. Het lichaam van de moeder ondersteunt de hele voorzijde van de baby, beiden zijn ontspannen waarbij aangeboren (voedings-)reflexen gestimuleerd worden en de baby meestal in staat is om zichzelf goed aan te leggen.
De houding van de moeder maakt dat ze zelf ontspant, wat voeden prettiger en beter laat verlopen.

PS Het boek Biological Nurturing is helaas niet meer leverbaar.

boek_vaccinvrij.jpgBijna twintig jaar geleden besloot Door Frankema haar kinderen niet te laten vaccineren. In eerste instantie een puur intuïtieve beslissing die op een muur van onbegrip en oordeel stuitte. Om haar beslissing kracht bij te zetten, besloot zij op zoek te gaan naar de wetenschappelijke onderbouwing van het Rijksvaccinatie Programma. Het leidde tot een diepgaande studie met betrekking tot vaccins en de verschillen tussen gevaccineerde en ongevaccineerde kinderen.

Vaccin Vrij! beschrijft de resultaten van haar zoektocht en geeft ouders, artsen en wetenschappers de ruimte om onbelichte kanten van het vaccinatieverhaal naar voren te brengen. Door Frankema schrijft zoals ze spreekt: duidelijk, vol enthousiasme en met kennis van zaken. Door rekent af met mythes over veiligheid, effectiviteit en onafhankelijk onderzoek.

VaccinVrij

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

boek-gordon.jpgHet opvoeden van jonge kinderen is volgens Thomas Gordon een continue zoektocht voor ouders naar balans. Balans tussen beschermen en loslaten. Tussen het gezag, de verantwoordelijkheid en zorgen van ouders enerzijds en anderzijds de vrijheid, zelfstandigheid en ruimte waar kinderen omvragen.
In zijn boek 'Luisteren naar kinderen' weet Gordon een brug te slaan waarop beiden, ouders en kinderen, elkaar kunnen ontmoeten.

boek-oxytocine.jpgOxytocine werd oorspronkelijk het bevalling- en borstvoedingshormoon genoemd. Maar later bleek het ook bij mannen voor te komen! Oxytocine zorgt onder andere voor de toeschietreflex en het maakt de moeder aan de voorkant warmer wanneer ze haar baby voedt. Dat is fijn voor de baby, want die heeft niet alleen voeding nodig, maar ook warmte, zorg en bescherming.

boek_bv_gonneke3.jpg Borstvoeding van dag tot dag is een bundel columns over borstvoeding en andere dagelijkse dingen. De columns verschenen in 2011 als Eurolac! - Een blog met (bijna) dagelijkse columns over borstvoeding, hoe het gaat, hoe het ook zou kunnen.
Discussie, ironie, satire en parodie worden als stijlbloemen niet verguisd, naast gewone -en uiteraard correcte!- recht-toe recht-aan borstvoeding-informatie.
Geschreven door collega lactatiekundige IBCLC en medewerker Gonneke van Veldhuizen-Staas. Het is een prachtboekje, een aanrader. Kost een schijntje en je leert er zóveel van over borstvoeding en jezelf.
Ondergetekende schreef een voorwoord. Uiteraard lovend.

Nu in huis via de Webshop van Kenniscentrum Borstvoeding., voor slechts een tientje.

boek_vogelbekdier.jpgOveral op de wereld, in alle mogelijke leefomgevingen, brengen moeders nieuw leven voort. Voor veel dieren, zoals reptielen en amfibieën, eindigen de taken van de moeder al voordat de baby's zijn geboren. Voor zoogdierbaby's is dat heel anders. Zij hebben hun moeders hard nodig. Door haar worden ze gevoed, geknuffeld en verzorgd, net zo lang tot ze in staat zijn om hun eigen boontjes te doppen en te overleven.

Dit kleurrijke prentenboek is een boeiende reis door de wereld van de zoogdieren. Het laat zien hoe veertien verschillende zoogdierbaby's zich ontwikkelen en hoe ze van hulpeloze pasgeborenen langzaam maar zeker zelfstandige volwassenen worden. Het onthult de vele manieren waarop baby's groeien en de lezer ontdekt wat zoogdieren zo bijzonder maakt. De grote overeenkomst is natuurlijk dat alle zoogdiermoeders hun jongen voor een bepaalde tijd voeden met hun eigen, specifiek voor hun jong bedoelde melk.

boek_doeboek.jpgKiind noemt het 'bewust ouderschap': doen wat leuk is voor het hele gezin. Het DoeBoek Opvoeders en Huttenbouwers staat boordevol artikelen voor die bewuste ouders. Over gezond eten, samen spelen, moederen én vaderen. Het is een kleurrijk boek, dat inspireert en aanzet tot 'doen'. Opvoeden is een heel serieuze zaak, die met het gebruik van het DoeBoek bijzonder leuk en ontspannend kan zijn. Het geeft handvatten om als ouder de lol van het opvoeden in te zien en aan de slag te gaan.

Bij ons verkrijgbaar in de: Webshop van Kenniscentrum Borstvoeding.

Of bestel bij Bol.com

buttonpartner.gif

boek-moederliefde4.jpgboek-moederliefde5.jpg
Vloeibare moederliefde leest als een trein. Daniëlle neemt je mee en vertelt je over haar ervaringen van haar moederschap en de borstvoeding. Ze laat haar gedachten stromen en de woorden nemen je mee. Verkrijgbaar in het Nederlands én in het Engels.

boek_bv_gonneke.jpgCollega lactatiekundige en medewerker van Kenniscentrum Borstvoeding Gonneke van Veldhuizen-Staas is een zeer ervaren en kundig lactatiekundige. Zij schreef dit enorm praktische boek: Borstvoeding -een handleiding-. Een handzaam boek met veel illustraties en foto’s en relatief weinig tekst. Dit borstvoedingboek bevat alle basisinformatie waarover elke moeder zou moeten beschikken. Het is dé informatie die vrouwen eeuwenlang en keer op keer aan elkaar overdroegen. Met deze basiskennis bij de hand, vergroot je je slagingskansen op een fijne, succesvolle en mogelijk ook langdurige borstvoedingperiode.
Het beeldmateriaal is ondersteunend en de teksten zijn kort, helder, toegankelijk en duidelijk.

Een echte aanrader voor elke moeder die zwanger is en/of al borstvoeding geeft.

Bestel hier: Paperback of ebook uitgave!

boek_bv_gonneke2.png

banner_bmbbv2.pngMijn boek: Eten voor de Kleintjes, kinderen van 0-4 jaar leren zelfstandig eten, is verkrijgbaar in gesproken vorm. Het boek, met nummer a439169, is beschikbaar op CD-rom via de Stichting Aangepast Lezen en speciaal gemaakt voor mensen met een visuele of andere leeshandicap.

Er was vraag naar en mijn verzoek tot het maken van een gesproken versie werd positief gehonoreerd. Ik ben trots en heb genoten van het beluisteren van mijn eigen teksten!

Audioboeken zijn voor mensen met een leesbeperking kosteloos verkrijgbaar via Stichting Aangepast Lezen. Het boek is te vinden via de catalogus van de Stichting Aangepast Lezen.

boek_lareb200.jpgVoor mij ligt de herziene versie, de zesde editie van Geneesmiddelen, Zwangerschap en Borstvoeding van de Teratologie Informatie Service (TIS) van Lareb. Dit boek is geschreven in samenwerking met Stichting Health Base, en kent vijf nieuwe categorieën bij het bepalen van de medicatieveiligheid tijdens borstvoeding.
Geneesmiddelen zijn ingedeeld in de (nieuwe) categorieën 'meest veilig', 'waarschijnlijk veilig', 'risico onbekend', 'mogelijk risico' of 'risico stoppen'. De vorige indeling: 'handhaven', 'beperken', 'afwegen' en 'stoppen', wordt dus niet meer gebruikt. De nieuwe indeling wordt ook gebruikt vanaf 1 januari 2015 in de Medicatiebewaking van de Stichting Health Base.

boek_hale2014.jpgDe zestiende editie alweer! Medications and Mothers' Milk 2014 van Thomas Hale, klinisch pharmacoloog, is wereldwijd het meest gebruikte boek om te bepalen of een bepaald medicijn bij borstvoeding veilig is, of om andere medicatie te vinden die wel veilig is te gebruiken bij borstvoeding.
De editie 2014 is nog completer dan je voor mogelijk houdt: je vindt er honderden nieuwe medicijnen in terug, evenals informatie over tientallen nieuwe ziektes, vaccinaties en syndromen. Ruim 1300 medicijnen: duidelijk, overzichtelijk en inzichtelijk weergegeven, zoals we van Thomas Hale gewend zijn.
Bestel de editie 2014 eenvoudig via deze link. Snel, gemakkelijk en portvrij thuis geleverd. Een must have voor elke lactatiekundige en kinderarts.

Bestel via Kenniscentrum Borstvoeding bij Bolcom. Gemakkelijk en snel in huis, zonder verzendkosten! Klik op de banner.
buttonpartner.gif

boek_1ejaar_gonneke.jpgCollega lactatiekundige en medewerker van Kenniscentrum Borstvoeding Gonneke van Veldhuizen-Staas schreef het boek: Het jaar van de baby. Het boekje geeft een overzicht van het eerste jaar met een baby, belangrijke ontwikkelingen en wetenswaardigheden over eten, slapen, samen zijn. Er is volop ruimte voor eigen aantekeningen en inplakken van eigen foto’s. Hiermee maak je van dit boekje je eigen persoonlijk document van en voor je eigen baby. Het helpt om even stil te staan bij je eerste ervaringen en ontwikkelingen van je baby.
Leuk, grappig en ook leerzaam boekje.

Bestellen?

Bestel bij Blurb

kate1.jpegKate Evans, van het prachtige boek The Food of Love, heeft een nieuwe Food of Love website, vol met nieuwe, leuke borstvoedinginformatie. Check ook haar Facebook, The Food of Love: breastfeeding and babycare! En kijk dan ook gelijk even op Lactivist, daar koop je hele fijne grote koppen met Kate Evans design. Ze zijn niet gemaakt in China en de warme drankjes smaken je vast romiger.

boek_vrijegeboorte.pngIn haar boek Vrije Geboorte neemt schrijfster Anna Myrte Korteweg, cultureel antropoloog, droomcoach en zwangerschapsbegeleider, de lezer mee op haar zoektocht naar de meest natuurlijke manier van zwanger zijn en bevallen. Een zoektocht die begon na de bevalling van haar tweede kindje die heel anders verliep dan gepland en vragen opriep als 'van wie moet je in het ziekenhuis bevallen terwijl je liever thuis wil blijven?', 'in hoeverre moet/wil je als zwangere vrouw meegaan in allerlei medische procedures?' en 'hoe komt het dat vrouwen vaak zo angstig tegen bevallen aankijken... is dat wel terecht, of worden we bang gemaakt?'

boek_tandemnursing.jpgAl meer dan twintig maanden voed ik mijn oudste kindje met veel plezier. En inmiddels is ook ons dochtertje geboren. In mijn zoektocht naar informatie over zwanger borstvoeding geven en tandemvoeden, kwam ik uit bij het boek 'Adventures in tandemnursing' van Hillary Flower. Er is nog weinig Nederlandstalige informatie over dit boek geschreven, dus bij deze heb ik zelf maar de pen ter hand genomen.

boek_mama.jpgVan alle babyboeken die er geschreven zijn zou je een riant speelgoedhuis voor jezelf kunnen bouwen. Het valt niet mee om uit die enorme stapel een zinnig boek te kiezen. Nou vooruit, hier een tip en het heet 'Mama'.

Celia Ledoux is Vlaamse, maar laat dat je niet weerhouden. Ze schrijft vanuit het hart én vanuit het verstand. Haar boek is grappig, anekdotisch en staat vol wetenschappelijke feiten die je niet in de meeste babyboeken aantreft. Ledoux prikt mythes door, legt vingers op zere plekken, maar is bovenal erg onderhoudend. Ze beschrijft haar worsteling als moeder in wording en als kersverse mama. Het krijgen van een baby is geen sinecure en Ledoux slaat zich er dapper en met verve doorheen.

boek-helpingbabysleep.pngDe maanden nadat ons eerste kindje was geboren heb ik mij vaak afgevraagd: doe ik het wel goed? Niet alleen bij de borstvoeding staan allerlei goedbedoelende raadgevers van buiten klaar met hun meningen over schema's en wat normaal is en wat niet. Maar terwijl ik met de borstvoeding, gesterkt door borstvoeding.com, gewoon lekker mijn eigen gang ging, mijn intuïtie volgde en leerde naar mijn kind te kijken en in te gaan op haar behoeftes, was dat op andere vlakken soms anders. Bijvoorbeeld met slapen.

Lees hier de recensie van 'Helping baby sleep: the science and practice of gentle bedtime parenting', geschreven door Kim Duistermaat.

boek-bfolderchildren.pngBorstvoeding geven, heeft, voor zowel moeder als kind, een positief effect op de gezondheid en de voordelen nemen toe naarmate langer borstvoeding gegeven wordt. Wereldwijd is er echter nog steeds een schrikbarend groot aantal zuigelingen dat nooit of slechts kort borstvoeding krijgt en daar gezondheidsnadelen aan ondervindt
In Breastfeeding older Children gaat Ann Sinnott in op haar studie naar kinderen die ouder zijn dan twee jaar en ook borstvoeding krijgen. Van alle 4038 kinderen uit de 48 landen die bij de studie betrokken waren, werden 2877 kinderen gevoed aan de borst voor minimaal twee jaar en met een maximum van elf jaar.
Ann Sinnott bespreekt/behandelt alle mogelijke visies op het voeden van oudere kinderen.

boek-toveren.jpgEr hangen slingers en ballonnen op nummer 33 in de Madeliefjeslaan. Nee, er is niemand jarig. Er is een kindje geboren. Jasper, het broertje van Emilie. Jasper drinkt uit mama's borst en dat vindt Emilie heel bijzonder. Hoe komt het dat mama's melk kunnen toveren? Mama en oma vertellen haar wonderlijke verhalen.

Dit vertelboek is geschreven voor kinderen tussen de vijf en acht jaar. Het is bijzonder geschikt voor kinderen die een broertje of zusje krijgen. Het wil jonge kinderen vertrouwd maken met borstvoeding als de meest natuurlijk en normale voeding voor baby's. Het wil ook de beeldvorming rond borstvoeding verbeteren en een positieve uitstraling geven aan ons lichaam, als bron van troost en veiligheid voor kinderen.

boek-toddler.jpgMijn plan was om zes maanden te voeden en dan over te gaan op een flesje. Ik hou van een stukje controle in mijn leven, dus toen zoonlief met vier maanden ging flesweigeren, ging dat helemaal tegen mijn plannen in. Dus nu voed ik al een jaar met dubbele gevoelens. Ik weet dat het hem goed doet, maar wat zou graag willen stoppen met borstvoeding!

Want dan kan ik weer naar de bioscoop, dan kan papa eens wat met hem ondernemen, dan wil hij niet vier keer drinken tijdens een kort bezoekje aan een vriendin, dan gaat hij als een engeltje 's avonds slapen, dan komt hij niet meer voor nachtvoedingen en heb ik mijn handen overdag eens vrij voor andere dingen. En nog wat van dat soort (onzinnige) ideeën. Want een peuter zo tien keer op een dag voeden... tja dat geeft veel tijd voor malende gedachten, meditatie en verveling.

'Borstvoeding natuurlijk eenvoudig' is de Nederlandse vertaling van 'Breastfeeding Made Simple'

boek_bvnatuurlijk.jpgLactatiekundige Marianne Vanderveen legde de Nederlandse versie van 'Borstvoeding natuurlijk eenvoudig' naast de originele, Engelstalige uitgave 'Breastfeeding Made Simple'. Een boek dat zo duidelijk voor de Amerikaanse markt is geschreven, omzetten naar een boek voor de Vlaams-Nederlandse situatie… dat is natuurlijk een hele uitdaging. Hoe is dit prachtige boek vertaald en geschikt gemaakt voor zowel de Vlaamse als de Nederlandse lezer? Is er informatie weggelaten? Wat is er veranderd? Het Kenniscentrum Borstvoeding is heel benieuwd naar de vertaling. Helaas maakt deze vertaling het originele boek Breastfeeding Made Simple niet overbodig.

boek-draagdoek.jpg

Wereldwijde gebruiken, wereldvreemd in Nederland: niet westerse gebruiken bij zwangerschap en geboorte in en buiten Nederland. Deze helemondvol-titel dekt de lading van een alleraardigst boekje dat uit twee delen bestaat. In het eerste deel worden de thema's vruchtbaarheid, zwangerschap, bevalling en gebruiken na de bevalling in niet-westerse culturen besproken. Mooie plaatjes illustreren de korte verhalen. En elk hoofdstuk wordt keurig afgesloten met een samenvatting. Deel twee behandelt de thema's zwangerschap, bevalling en kraamzorg bij niet-westerse bevolkingsgroepen in Nederland.

boek-lekkerslapen.gifIn dit boek bespreekt de auteur Elizabeth Pantley een 'lieve methode, een tien-stappenplan, om je baby 's nachts te helpen doorslapen'. Slaap, of gebrek aan slaap, is een van de meest uitdagende aspecten van het ouderschap tijdens de eerste een à twee levensjaren van een kind.

<boek-nocrynosleep.jpgMet behulp van dit boek kunnen ouders een balans vinden tussen de nachtelijke behoeften van hun baby én hun eigen behoefte aan voldoende slaap.

Lees verder bij de Nederlandstalige uitgave van The no-cry sleep solution

Dit is de Canadese versie van het handboek over borstvoeding, geschreven door de Canadese kinderarts Jack Newman (die geldt als autoriteit op het gebied van borstvoeding) en Theresa Pitman. Erg uitgebreid en overzichtelijk, niet moeilijk te lezen. Opvallend is de stellingname van Newman dat borstvoeding de norm zou moeten zijn als het gaat om babyvoeding, terwijl in de praktijk toch vaak flesvoeding de norm is waaraan alles wordt afgemeten.

boek-bfsimple.jpgBreastfeeding made simple is, hoe kan het ook anders -Jack Newman is co-auteur-, een prachtig boek. Newman opent zijnvoorwoord met de zin: 'How did breastfeeding become so unnecessarily complicated? Hij wijdt daar pagina's over uit en het is heerlijk om te lezen. De toon is gezet: de schrijvers van dit boek nemen borstvoeding als norm en schetsen aan de hand van enkele natuurlijke 'wetten' het borstvoedingsproces.

boek-ultimate2.jpgHandboek over borstvoeding, geschreven door de Canadese kinderarts Jack Newman (die geldt als autoriteit op het gebied van borstvoeding) en Theresa Pitman. Uitgebreid en overzichtelijk, niet moeilijk te lezen. Opvallend is de stellingname van Newman dat borstvoeding de norm zou moeten zijn als het gaat om babyvoeding, terwijl in de praktijk toch vaak flesvoeding de norm is waaraan alles wordt afgemeten.

boek-riordan.jpgThis best-selling text continues to be the only reference to bring together in a single volume the latest clinical techniques and research findings that direct evidence-based clinical practice for lactation consultants and specialists. This text contains a clear clinical focus and over 2000 research studies support the clinical recommendations in this book.
The fourth edition has been completely revised and updated to reflect the worldwide expansion of the lactation specialist role. New content on obstetrical issues, especially the importance of skin-to-skin care has been added and important concepts discussed in chapters are summarized at the end of each chapter. Key features throughout include key concepts, internet resources, evidence-based tables and boxes.

boek-bfolder.jpgAnn Sinnot, who breastfed her own child until the age of six and a half, draws on child development theory, neuroscience research and statements from hundreds of parents, to explore the reality of this taboo practice. She reveals the lack of evidence behind negative beliefs, exposes myths and prejudices, and challenges the attitudes of psychologists and medical health professionals.

boek-humanlactatation.jpgHale & Hartmanns' Textbook of Human Lactation is a compilation of chapters on the science of human lactation. Written by the foremost scientists in their fields, these chapters cover everything from the composition of human milk to why breastfed infants need supplemental vitamin D to how a variety of medications impact the breastfeeding couple. If you enjoyed Immunobiology of Human Milk, you will love Hale & Hartmann's Textbook of Human Lactation. All breastfeeding health care providers need this textbook in their resource library!

boek-gewoon1.jpgHet boek 'Gewoon aan de borst' is een feit! Het is een prachtig klein, maar fijn!, en dikkig boekje bomvol borstvoedingsfoto's zonder namen maar wel bij elke foto een piepklein stukje tekst. Al doorbladerend zie je de schoonheid van borstvoeding, raak je vanzelf geïnspireerd, en zie je hoe normaal borstvoeding is en hoe moeder en kind daarvan genieten. 'Gewoon aan de borst' is een prachtig, warm en puur fotoboekje over borstvoeding!

boek-bfatlas.jpgThe Breastfeeding Atlas has been completely revised to reflect new research in the field of lactation. The text contains new photos, new case studies and evidence-based breastfeeding management information.
Barbara Wilson-Clay and Kay Hoover have over fifty years of combined expertise as lactation consultants, educators and photographers. The Breastfeeding Atlas taps into their broad experience as clinical practitioners. This is a must-have book for students and practitioners alike!

boek-latch.gif

Jack Newman in zijn inleiding: 'De meeste moeders willen borstvoeding geven, maar velen eindigen binnen enkele weken. Waarom? Omdat ze allerlei kleine probleempjes tegenkwamen en de gezondheidswerkers waren niet in staat geweest hen de juiste adviezen te geven.' 'Nu heb je meer dan een boek nodig om alle gezondheidswerkers te onderwijzen zodat ze over de juiste kennis beschikken over borstvoeding,' zegt Newman. Maar toch heeft dat hem er niet van weerhouden om samen met Teresa Pitman, dit boek te schrijven.

boek-dragen.jpgHet fenomeen dragen van je kind wordt uitgebreid besproken: het waarom van het dragen, de ontwikkeling van het gedragen kind, dragen bij gezondheidsproblemen… Ook over draagtradities en het kangoeroeën presenteert de schrijfster vele wetenswaardigheden. En natuurlijk ook de verschillende doeken en onderwerpen zoals gebarentaal, massage voor baby's, opvoeden zonder geweld, verwennen, behoeftes van aanraken, natuurlijke reflexen, borstvoeding.
'Draag je kind' is meer dan een handboek. Het is vooral een wijze, empathische en scherpzinnige reflectie over de relatie moeder en kind en een stukje opvoeding.

boek-stoptroken.jpgStoppen met de borstvoeding omdat je rookt is niet zo'n goede keuze omdat een kind van rokende ouders dat geen borstvoeding krijgt nog slechter af is. Roken brengt grote gezondheidsrisico's mee voor jezelf en je baby. Hoe meer je rookt, hoe groter de risico's. Baby's die met de moedermelk of via de lucht nicotine binnenkrijgen krijgen krampjes en zijn onrustig aan de borst. Ook worden je melkproductie en de toeschietreflex minder door de nicotine. Er is een aantoonbare relatie tussen gezondheidsklachten van de baby en het rookgedrag van ouders. Roken verhoogt de kans op wiegendood tijdens het eerste levensjaar, astma, longontsteking en bronchitis. Stop met roken of probeer het te beperken en rook niet tijdens of vlak voor een borstvoeding. Rook in ieder geval nooit in huis, maar altijd buiten.

boek-howtotalk.jpgDit boekje biedt eenvoudige en praktische vaardigheden die thuis direct toepasbaar zijn. De belangrijkste regel is om te praten en te luisteren zonder te oordelen. Het kind krijgt ruimte om zelf na te denken wat hij kan doen en komt eventueel zelf met een oplossing. Hiermee groeien zowel het zelfvertrouwen en het zelfbeeld als de zelfstandigheid van het kind, waar het de rest van zijn leven profijt van heeft.

boek-mmmaatschappij.bmpMelk, macht en maatschappij: adviezen over zuigelingenvoeding in de afgelopen eeuw.
Doctoraalscriptie van Grietje Keller [Universiteit van Amsterdam] over de adviezen die moeders krijgen betreffende de voeding van zuigelingen in relatie tot maatschappelijke factoren. Aandacht voor onder meer het interbellum en de relatie zuigelingenvoeding, moederschap en nationalisme; de invloed van het feminisme op de adviezen rond zuigelingenvoeding; milieuvervuiling in borstmelk in de jaren zestig en zeventig van de 20ste eeuw; hedendaagse adviezen rond borst- en kunstvoeding in relatie tot gezondheid en verwantschap.

Women Who Scale Modern Mountains to Combine Breastfeeding and Working

Dit boek staat vol met eigen ervaringen van moeders rondom de wereld (een wereldeel per hoofdstuk) die borstvoeding met werken combineren. Heel leuk om te lezen hoe verschillend deze moeders...

boek-wonderbaarlijk.jpgEen baby van nog geen uur oud kan de stemmen van zijn ouders herkennen. Hij kan tijgerend op eigen kracht naar de borst van zijn moeder kruipen en gaan drinken. En hij kan zijn moeder nadoen als die haar tong naar hem uitsteekt.
De prachtige foto's laten zien hoe een baby ruikt, ziet, hoort en voelt, met zijn hand reikt naar de mond van zijn moeder en haar gezichtsuitdrukkingen imiteert. Het boek geeft een ontroerend beeld van de pasgeboren baby die contact zoekt en vindt met zijn ouders.

Toute femme qui allaite pour la première fois se demande à quelle fréquence nourrir son bébé, comment savoir s’il boit suffisamment, quels sont les différentes positions d’allaitement, comment éviter les mamelons douloureux, que faire lorsque les seins sont engorgés, comment faire pour sevrer, etc. À cela, s'ajoute, bien sûr, de nouvelles réflexions liées à la vie moderne. Comment impliquer le père, gérer le retour au travail ou jumeler la vie familiale à l'allaitement, etc

Foto van de dag: Zolang mijn borst geeft... #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-02-19://1 2020-02-19T17:03:02Z 2020-02-19T17:03:02Z Van gewoon eten moet hij niet zoveel van hebben, af en toe een hapje. Hij groeit en bloeit op moedermelk en ik ben ongelofelijk trots op hem en op mezelf. We gaan nog (hopelijk) lang door…of zoals gezegd in de film Tietzat: zolang mijn borst geeft, geef ik borst. Vriendelijke groet, Evelien Redactie

W20111217.jpg

Van gewoon eten moet hij niet zoveel van hebben, af en toe een hapje. Hij groeit en bloeit op moedermelk en ik ben ongelofelijk trots op hem en op mezelf. We gaan nog (hopelijk) lang door…of zoals gezegd in de film Tietzat: zolang mijn borst geeft, geef ik borst. Vriendelijke groet, Evelien


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact