banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Biological Nurturing, oftewel instinctief voeden

boek_bn2.jpgSuzanne Colson, de auteur van dit boek brengt een nieuwe kijk op borstvoeding. Het is zo eenvoudig: moeder leunt ontspannen achterover en de baby ligt op zijn buik over de buik van zijn moeder. Het lichaam van de moeder ondersteunt de hele voorzijde van de baby, beiden zijn ontspannen waarbij aangeboren (voedings-)reflexen gestimuleerd worden en de baby meestal in staat is om zichzelf goed aan te leggen.
De houding van de moeder maakt dat ze zelf ontspant, wat voeden prettiger en beter laat verlopen.

PS Het boek Biological Nurturing is helaas niet meer leverbaar.

Biological Nurturing is eenvoudig en makkelijk toe te passen. Als moeders geen instructie krijgen over voedingshoudingen is het een manier van voeden die ze van nature zelf kiezen. Vanuit biologisch standpunt gezien hebben zowel moeders als baby's een aangeboren vermogen tot borstvoeding. Bij Biological Nurturing maak je gebruik van dit natuurlijke vermogen.
Borstvoeding geven in zittende houding of plat liggend, zoals het moeders wordt aangeleerd, kan de voedingsreflexen bij de baby tegenwerken. Dan ontstaan er problemen zoals pijn bij voeden en moeite met aanhappen.

BN is een op wetenschap gebaseerde aanpak. Het ontstaan, de achtergrond van het onderzoek en BN met de verdere ontwikkeling in de praktijk worden in dit boek uitgelegd. Ook alle andere onderdelen die een rol spelen bij BN worden uitvoerig besproken:

  • Houding van de moeder.
  • Positie van de baby.
  • Aangeboren reflexen van de baby en reacties van de moeder.
  • Bewustzijnstoestand moeder en baby.

De voordelen van BN kunnen worden bereikt zonder direct huid-op-huid contact, wat het toegankelijker maakt voor moeders en makkelijker toe te passen.

Jammer is dat het taalgebruik wat formeel is. Sommige zinnen zijn vrij lang, wat de leesbaarheid niet ten goede komt. De prachtige ervaringsverhalen, verspreid over het hele boek, maken veel goed.
Daarnaast is gebruik gemaakt van foto's en tekeningen ter verduidelijking van de tekst. Als de foto's wat groter waren geweest en/of in kleur zouden ze nog meer hebben toegevoegd.
Deze nieuwe benadering van borstvoeding heeft de naam Biological Nurturing (BN) gekregen. In de vertaling is deze term onvertaald overgenomen, een wens van de auteur.

Ondanks deze kleine kanttekeningen is het een prachtig boek over een hele andere benadering van borstvoeding, moeders en baby's.
Biological Nurturing helpt mij in mijn praktijk. Ik kom regelmatig moeders tegen waarbij de baby helemaal niet aan de borst gaat. Als ik de moeders vraag achterover te leunen en de baby op hun borst te leggen, en dan alle tijd geef om het samen te proberen, zie ik dat Biological Nurturing werkt: vaak al heel snel liggen deze baby's rustig te drinken

Een aanrader voor iedere zorgverlener die werkt met (aanstaande) moeders!

  • Auteur: Susanne Colson
  • Vertaling Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige IBCLC
  • Uitgever: Hale Publishing
  • Helaas is het boek uitverkocht

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Mede dankzij donormelk #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-09-24://1 2018-09-24T18:03:02Z 2018-09-24T18:03:02Z Eerst bang zijn überhaupt niet te kunnen voeden door zware onderproductie, bikkelen om de drie maanden te halen, bang zijn de zes maanden niet te kunnen halen, om dan nu inmiddels al acht maand borstvoeding te geven! Mede dankzij donormelk. Trots! Groetjes, Marjolein Redactie

w20160507.JPG

Eerst bang zijn überhaupt niet te kunnen voeden door zware onderproductie, bikkelen om de drie maanden te halen, bang zijn de zes maanden niet te kunnen halen, om dan nu inmiddels al acht maand borstvoeding te geven! Mede dankzij donormelk. Trots! Groetjes, Marjolein

webwinkel bestsellers
Kolftas (Mommybag) Horigen: mét koeltas, vier flessen en vier koelelementen
Horigen Chicture Dubbele Elektrische Kolf 107PP met handgreep voor ombouw naar handkolf
Boezemvriendjes
8e druk: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten
Het Nieuwe Borstvoeding Boek, geschreven door Gonneke & Stefan
meer info