Buurmelk

Soms heeft een baby melk van een andere moeder nodig.
Het was in de jaren vijftig dat mijn oma (93) haar achtste kind aan de borst had. In de buurt was een kindje geboren van nog geen vier pond. De kraamvrouw had longontsteking en gebruikte medicijnen waardoor zij haar baby voorlopig niet zelf kon voeden. De vroedvrouw vond het nodig dat het kindje wél moedermelk kreeg.
Dus vroeg ze mijn oma: “Jij hebt een gezond kind, wil jij deze baby ook voeden?” Natuurlijk deed mijn oma dat. Een aantal keren per dag zat ze naast het bed van de zieke kraamvrouw en voedde het pasgeboren baby’tje. Toen de vrouw beter was, kon zij haar baby zelf weer voeden. Later heeft mijn oma haar zus bijgestaan die ziek was in het kraambed. Zo heeft zij in haar leven veel kinderen gevoed, een buurkindje, wat neefjes en nichtjes en haar eigen twaalftal.

Soms heeft een moeder een ander kind nodig om haar melk kwijt te raken.
Laatst was ik bij een kraamvrouw met enorme stuwing. Zó’n ongelofelijke stuwing, dat haar babydochtertje geen idee had hoe ze die keiharde borst met haar mondje te pakken moest krijgen. Warmte en massage hielpen niet en een kolf was niet 1-2-3 voor handen. Er was wél een betrokken zus op bezoek met een zoontje van vier maanden. Natuurlijk was deze grote sterke neef in voor een experiment en bereid zijn tante te helpen. Bij het zien van zulke grote volle borsten begonnen zijn ogen te stralen, hij nam een enorme hap en met flinke teugen dronk hij de borsten zacht. Daarna was het weer de beurt aan zijn gloednieuwe nicht. Zij kon nu wél rustig de borsten leegdrinken.

Het is niet meer vanzelfsprekend om je kind moedermelk van een andere vrouw te geven. We zijn tegenwoordig huiverig voor de lichaamssappen van een ander die we niet goed kennen. En terecht. Al zal de één de melk van een buurvrouw, vriendin of zus makkelijker accepteren dan de ander. Er is nu een mogelijkheid om aan melk van gecontroleerde moeders te komen. De moderne buurmelkvoorziening, het MoedermelkNetwerk brengt moeders met moeders in contact om melk uit te wisselen.

Als een baby niet direct aan de borst van de moeder kan drinken moet er gekozen worden voor het beste alternatief: gekolfde melk van de moeder, melk van een andere gezonde moeder of moedermelk via een melkbank, liever dan een moedermelkvervanger. [*1]
Daarom wil ik een oproep doen aan iedereen die te maken heeft met baby’s, inclusief mijzelf. Als een kindje extra melk nodig heeft, grijp niet meteen naar kunstvoeding. Bespreek met de ouders de mogelijkheid van buurmelk. Net zoals de vroedvrouw van mijn oma deed. Wie weet is er een betrouwbare buurvrouw, zus of vriendin die haar melk wil delen.

*1:
Infant and young child nutrition, WHO
pag.9, pt 18.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen