WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Cariës

Vandaag bezoeken we een nieuwe tandarts. Niet de place to be wat mij betreft: ik vrees gaatjes, boren en prikken, kleinzerig als ik ben. We moeten behoorlijk lang wachten, al is dat best aangenaam in de ultramoderne wachtkamer.
Mijn twee boefjes van vijf en zeven vermaken zich in de kinderspeelhoek terwijl een tv scherm met tandkundige informatie mijn aandacht trekt.
Het onderwerp zuigflescariës wordt behandeld met confronterende ondersteunende beelden. Ik zie een grote afbeelding van een gaaf kindergebitje waar de mooie witte tandjes wegschrompelen tot zwarte stompjes.
Met daarbij de waarschuwing: Ook het langdurig geven van borstvoeding kan leiden tot cariës!

Hoe zou het met de tandjes van mijn kinderen zijn gesteld?
Ik heb ze jaren 's nachts veelvuldig de borst gegeven.
Herinneringen aan een baby van een tandartsbuurman doemen op. Het jongetje was gewend 's nachts lekker bij zijn moeder te drinken. Hij moest van zijn vader acuut zijn nachtslokje opgeven toen hij last kreeg van tandplaque.

Wie moet ik nou weer geloven? De tandarts, deskundige op het gebied van cariës, of Stefan Kleintjes, lactatiekundige en allesweter op het gebied van borstvoeding?

Ik ben niet de enige die in twijfel wordt gebracht want op internetfora wemelt het van de onzeker gemaakte moeders die nachtvoedingen geven en denken dat ze dit moeten opgeven. Zo vaak krijgen moeders van tandartsen en consultatiebureaumedewerkers te horen dat ze de nachtvoedingen moeten schrappen vanwege de aanwezige suikers in de moedermelk die de melktanden zouden aantasten.

Gelukkig is Stefan deskundiger dan mijn tandarts. Hij roept niet alleen maar wat, maar onderbouwt dit ook zeer grondig. Op zijn website, staat een uitgebreid artikel over cariës in relatie tot borstvoeding, grondig onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken.
En dan blijkt de waarheid genuanceerd te zijn en niet te vangen in 'in moedermelk zit suiker en dus krijg je er gaatjes van'. Bacteriën in de mond, het aantal eetmomenten op een dag, het soort voeding, speeksel, lipriem en tongriem, genen…, alles speelt een rol.
Gemiddeld genomen hebben borstgevoede kinderen minder last van tandbederf. Er is daarnaast geen wetenschappelijk bewijs voor een negatieve relatie tussen borstvoeding en zuigflescariës.

Mijn kinderen gaan naar huis met een gaaf gebit, geen cariës!
Helaas verlaat ik de tandartspraktijk met een briefje in de hand voor een volgende afspraak om mijn twee gaatjes te laten vullen. Had ik maar borstvoeding gehad.


Foto van de dag: Marijn #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2019-11-17://1 2019-11-17T17:03:02Z 2019-11-17T17:03:02Z Wat is het toch heerlijk om in de avond nog een slokje te drinken om daarna lekker op schoot verder te slapen. Dit zijn momenten die van mij nooit over hoeven te gaan. Wat is het genieten met zo'n lief klein slapend kindje op schoot. Marijn is nu bijna 7 maanden en we gaan lekker door zoals het gaat. Groetjes, Wilma Redactie

W20110113.jpg

Wat is het toch heerlijk om in de avond nog een slokje te drinken om daarna lekker op schoot verder te slapen. Dit zijn momenten die van mij nooit over hoeven te gaan. Wat is het genieten met zo'n lief klein slapend kindje op schoot. Marijn is nu bijna 7 maanden en we gaan lekker door zoals het gaat.
Groetjes, Wilma


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact