Certificaat!

column-90.jpgJippie! Onze praktijk is gecertificeerd voor onze zorg voor borstvoeding. Twee jaar geleden schreef ik een column over het traject er naar toe, nu is het eindelijk zover. We hebben een mooie beoordeling gekregen van de stichting Zorg voor Borstvoeding. Onze verloskundige zorg voldoet aan de tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding.
De weg naar het certificaat was best een klus. Gecertificeerd zijn, is meer dan het bezitten van extra kennis. Mooie praatjes vullen geen gaatjes. We waren er dus niet met een paar bijscholingen. Het volstaat ook niet om een paar dagen flink te trainen in borstvoedingsvaardigheden. Nee, gecertificeerd zijn, is vooral het consequent doorvoeren van goede ideeën die moeders stimuleren en helpen om borstvoeding te geven. Een nieuwe werkwijze die in de praktijk getest en weer aangescherpt moet worden. Zo ontstond een uiteindelijk borstvoedingsbeleid toegespitst op onze praktijk. Het ligt nu te stralen in onze wachtkamer. Onze klanten weten nu wat ze kunnen verwachten aan borstvoedingsbegeleiding. Elke zwangere, kraamvrouw en baby heeft recht op dezelfde goede zorg, of ik nu alle tijd van de wereld heb of me de benen uit mijn lijf ren. Een paar voorbeelden.

Op het spreekuur duurt een zwangerschapscontrole tien minuten. Dan is er geen ruimte voor een uitgebreid borstvoedingsgesprek. Dus hebben we als collega’s afgesproken dat we extra tijd plannen voor een borstvoedingsgesprek, het liefst met de partner. Ook iemand die drie keer succesvol borstvoeding gegeven heeft krijgt dezelfde tijd. Want we willen een gesprek over borstvoeding, of het nu gaat over belemmeringen, angsten of borstvoedingsplezier.

Na een bevalling is het belangrijk dat de ouders en de baby met elkaar kennismaken. Een verloskundige speelt een grote rol in het bewaken van deze rust en ruimte. Als ik het niet druk heb, is hier alle tijd voor. Op hectische dagen, heb ik minder tijd om ruimte te bieden voor deze eerste kennismaking. Toch willen mijn collega‘™s en ik dat elke baby de rust krijgt om eerst aan de borst te gaan drinken voordat hij het reflexenexamen moet doen. Daarom hebben we afgesproken dat ook op drukke dagen de baby na de bevalling op de borst van de moeder blijft liggen. Totdat hij de mogelijkheid heeft gekregen om te drinken. Dat beloven we onze cliënten. Als het dus druk is, moeten wij maar later terugkomen om de baby na te kijken en te wegen.

In de praktijk blijkt dat als de kraamverzorgende de deur uit is, jonge ouders nog steeds vragen hebben over borstvoeding. Wij willen het contact met onze cliënten goed afsluiten en checken of alle borstvoedingsonderwerpen voldoende besproken zijn. Dus hebben we in de kraamweek een kraamvisite laten vervallen en komen we na de kraamtijd nog een keer terug.

Onze certificering heeft geleid tot nieuwe regels en afspraken, tot een echt borstvoedingsbeleid. Wij zijn daar zelf tevreden over en hebben plezier in onze nieuwe werkwijze. Ons werk is beloond met het behalen van ons kersverse certificaat. Het is kicken om een compliment te krijgen over iets wat wij belangrijk vinden en goed kunnen. Binnenkort gaan we een feestje vieren omdat we trots zijn op onszelf en om andere mensen die met borstvoeding werken aan te steken met ons enthousiasme.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen