WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Gebroken hart

column390.jpg'Mamaaaaaaa!' De schreeuw van mijn zoon snijdt door merg en been. Ik slik even, haal diep adem en trek de deur achter mij dicht. Mama heeft nachtdienst en papa zorgt dat mijn kleine schat een nachtje lekker slaapt.
Ik weet dat hij in goede handen is. Papa is zijn held. Maar toch pink ik in de auto naar het werk een traantje weg. Mijn moederhart breekt.

Waarom doen we dit toch? Waarom laten we ons moederhart zo vaak breken. Op de kraamafdeling zie ik het bijna dagelijks: in blikken, tranen en soms ook in woorden. Een mama die stilletjes uiteen brokkelt omdat ze iets doet dat ingaat tegen haar instinct.

Ingegeven door artsen, gezondheidsmedewerkers, of… door haar eigen moeder.
'Je kleintje niet in bed nemen, anders slaapt hij nooit alleen.'
'Moet dat kind nu weer drinken? Je hebt niet genoeg melk.'
'Laat maar even huilen, dat is goed voor de longetjes.'
En zo kan ik er nog honderden opsommen.

Het stopt ook niet met de baby/peuter/kleutertijd. Als je kind gepest wordt, als je kind geen werk kan vinden, als je kind te maken krijgt met een gebroken relatie,... Telkens breekt het hart van moeder mee… (en vader).

Het stopt nooit en maakt een deel uit van het ouderschap.

Ik herhaal toch mijn vraag. Waarom laten we het toe ons hart zo veel te laten breken? Sommige gebeurtenissen kun je niet veranderen. Sommige zaken zijn niet te voorkomen. Je kan je kind niet voor alles beschermen. Ze moeten met hun beide voeten in de maatschappij staan en kennis maken met de wereld zoals deze nu draait.

Maar we kunnen veel breuken, zowel die in ons eigen hart als die in dat van onze kinderen, minder diep maken. Op een heel eenvoudige manier: door twee open armen te bieden. Heel letterlijk.


De grootste troost voor elk kind zijn de armen van zijn moeder en/of vader. Gewoon zwijgend uithuilen. Zonder woorden, zonder oordelen, er gewoon zijn.
Mijn zoon weet dit. Hij huilt nooit alleen. Wij zijn altijd in de buurt. Soms op een kleine afstand, bereikbaar wachtend tot hij zelf bij ons komt kruipen. Soms heel dichtbij, in een dikke knuffel, met een borst ter beschikking voor als de snikjes ophouden.


De borst zal ooit stoppen, maar de armen blijven altijd open. Want dat is tevens de enige manier dat ik ook mijn moederhart heel.

Foto van de dag: Te pas en te onpas #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-10://1 2020-07-10T16:03:02Z 2020-07-10T16:03:02Z De dag na Gijs eerste verjaardag. Ik voed hem nog steeds en na een periode waarin hij zo afgeleid was dat ik hem alleen in een donkere kamer kon voeden, lukt dat nu weer te pas en te onpas, zoals hier, tijdens het spelen. Even een slok en weer verder. Groetjes, Maaike Redactie

w20170501.jpg

De dag na Gijs eerste verjaardag. Ik voed hem nog steeds en na een periode waarin hij zo afgeleid was dat ik hem alleen in een donkere kamer kon voeden, lukt dat nu weer te pas en te onpas, zoals hier, tijdens het spelen. Even een slok en weer verder. Groetjes, Maaike


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact