WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Een illusie armer?

column375.jpgWat is dat toch met onze taal, met de woorden die we gebruiken? Is het hier oorlog? Een paar voorbeelden: 'Zij zijn nu aan de winnende hand…', 'We hadden het virus bijna onderdrukt… ' En: 'We vechten ervoor, voor de Euro.' 'Ik ga de strijd aan voor een beter loon.'
'De geplande tol op de Duitse snelwegen heeft de doodsteek uit Brussel gekregen.' En: 'Hij vecht voor zijn positie…'.
Of: 'Schieten maar!' Wanneer we anderen vragen om commentaar te geven op een stuk dat we geschreven hebben.

Het gaat over vechten, winnen, verliezen, de strijd aanbinden. Over moord en doodslag. Anderen afmaken en de mond snoeren.
Oorlogstaal maakt oorlog. Een paar voorbeelden.

Films over verwoestingen van eeuwenoud cultuurgoed, onthoofdingen en martelingen, maar ook over jongeren die elkaar te lijf gaan, verschijnen met de regelmaat van de klok op prime time televisie en op internet.

En in onze provincie is het niet beter: de veiligheid van de Groningers is, blijkt uit de rapportage van de Onderzoeksraad van Veiligheid, nooit van belang geweest. Elk jaar werd er meer gas gewonnen, alleen het geld telde. Niet de mensen. Afgelopen weekend concludeerden vijf hoogleraren van de Rijks Universiteit Groningen dat de NAM én de overheid bij de gaswinning fundamentele beginselen van de rechtsstaat hebben geschonden. De veiligheid van de eigen bevolking niet serieus nemen is kenmerkend voor de situatie die hoort bij een land in oorlog …

Wat zijn wij voor mensen?

Iedereen, of althans: bijna iedereen, stelt zijn of haar eigen geluk voorop. Dat eigen geluk moet worden bereikt, ook als dat ten koste gaat van een ander zijn of haar geluk. Leven lijkt wel een strijd geworden van leven of dood.
Ons taalgebruik is er mee in lijn en geeft de indruk en het gevoel dat het oorlog is. Zo voeden wij en anderen ons oorlogszuchtig gedrag. Staan we elkaar naar het leven, in plaats van dat we elkaar beminnen. De overheid voorop.

Ergens heb ik nog de gedachte, de hoop, dat borstvoeding bijdraagt aan een betere wereld. Dat in dat kleine hoekje van de samenleving iets meer vrede zou heersen. Of is het ijdele hoop?

Aan de borst of niet aan de borst, maakt het uit?

Wat vind jij? Hoe beoordeel jij je eigen taalgebruik en je eigen gedrag? Vertel het ons. Op onze facebookpagina is er ruimte voor jouw verslag over jezelf.

Foto van de dag: Korst van zelfgebakken broodje #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2019-08-23://1 2019-08-23T16:03:03Z 2019-08-23T16:03:03Z Met bijna zes maanden en geïnteresseerde blikken van bord naar mond, lijkt het voor Evie tijd te worden voor een vaste hap. Een stevige korst van een zelfgebakken broodje gaat er goed in. Fruit is ook goed, maar zoete aardappel... gets! Eveline Redactie

w20120219.jpg

Met bijna zes maanden en geïnteresseerde blikken van bord naar mond, lijkt het voor Evie tijd te worden voor een vaste hap. Een stevige korst van een zelfgebakken broodje gaat er goed in. Fruit is ook goed, maar zoete aardappel... gets!
Eveline


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact