Borstvoeding: juist nu!

column-142.jpgPrognoses voor onze economie zijn somber. We zitten in een recessie. We zullen het begin volgend jaar zeker in onze portemonnee voelen, aldus minister Bos. Inmiddels is er ook een postbus51 reclame en een website Blijf Positief. Hierop staan tips om geld te besparen. Ik kijk of de tip ‘geef borstvoeding’ er ook op staat. Nee dus en dat is wel een gemiste kans.
De kunstvoedings- en potjesfabrikanten hebben de afgelopen vier jaar precies vier euro aan mij verdiend. Onze dochters hebben namelijk beiden altijd mamamelk gekregen en zijn daarna overgegaan op ‘normale’ drankjes als diksap en roosvicee. Kolven deed ik tot ze ongeveer vijftien maanden oud waren. Mijn enige investering wat betreft borstvoeding was een pump in style kolfmachine van 250 euro.
Rond zes maanden pruttelde er bij ons op het fornuis altijd een potje met wat losse groente mee. Nog later werd het helemaal met de pot mee eten. We hebben wel één keer vier maaltijdpotjes gekocht voor een weekend weg, maar Lente vertikte het te eten. Na Lente’s eerste verjaardag werden we bestookt met reclames voor peutermelk. Wel 1,5 euro voor een halve liter. Wat een geld. Dat is er bij ons dus nooit ingekomen. De meisjes dronken water of vruchtensap en kregen bij mama nog ‘s avonds en ‘s ochtends een slokje mamamelk.

Borstvoeding geven is echt een super besparingstip. Dat wil ik onderbouwen met een simpel sommetje dat laat zien hoeveel het geven van borstvoeding en het mee eten met de pot ons bespaard heeft. Ik denk dat veel mensen zullen schrikken van het bedrag.

Kunstvoeding in de eerste zes maanden kost gemiddeld 15 euro per week, zeker als het hypo allergene voeding is. Kosten: 390 euro. In de tweede helft van het eerste levensjaar wordt de kunstvoeding wat minder en komen er maaltijdpotjes bij. Zeg 10 euro per week aan kunstvoeding en gemiddeld 10 euro per week aan potjes en voorverpakte fruithapjes. Dus 520 euro voor dat half jaar. Het tweede levensjaar is er dan de peutermelk en nog meer maaltijdpotjes; zo’n 15 euro per week. Dus 780 euro.
Uit dit rekensommetje blijkt dat ik per kind in de eerste twee levensjaren bijna 1700 euro bespaard heb. Natuurlijk weet ik dat het sommetje niet helemaal klopt. Dit is een grove berekening. Er zijn nog allerlei kleinere kostenposten. Maar volgens mij valt dit in de foutenmarge.

Ik kijk nog eens op de site van het NIBUD of daar de tip staat om borstvoeding te geven. Maar helaas, ook daar niet. Misschien moet borstvoeding.com een rekenhulp plaatsen in deze tijden van recessie om te zien wat mensen kunnen besparen. Zo heb ik laatst mijn kolfmachine op marktplaats verkocht voor 150 euro. Dat betekent dat ik bijna drie jaar gekolfd heb voor maar 100 euro. Voor datzelfde bedrag had ik ongeveer voor zes weken kunstvoeding kunnen kopen. Wij gaan in ieder geval lekker vakantie vieren van die uitgespaarde 3400 euro.

Noot van de redactie

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen