En bij jullie?

column-198.jpg‘Mama, die!’ Mees wil bij me drinken. Hij wijst heftig naar mijn borst, waarna zijn hand al in mijn shirt verdwijnt, want meneertje helpt graag. Wij noemen het zelf ‘melkje drinken’.
Hoe wij op de term ‘melkje drinken’ zijn gekomen? Dat kwam enkel en alleen door een verspreking van mijn kant. In plaats van ‘Wil je melk drinken?’ zei ik ‘Wil melk je drinken?’. En zo was bij ons de uitspraak ‘melkje drinken’ geboren. Wij wachten geduldig af tot het moment dat Mees zelf zal vragen om zijn melkje. Dat lijkt ons zo schattig. Voorlopig zal ik het moeten doen met het toch min of meer dwingende ‘Mama, die!’
In de anderhalf jaar tijd dat ik borstvoeding geef ben ik heel wat benamingen voor het borstvoeden tegen gekomen. ‘Melkje drinken’ is een vaak gehoorde. Het klinkt door de je-klank ook wel wat liefkozend. Er zijn ook kinderen die een ‘slokkie’ krijgen, ‘bosje’ mogen drinken of van ‘mama-melk’ mogen genieten.

Termen als ‘tietie’, ‘aan de tiet’, ‘boobie drinken’, heb ik ook voorbij horen komen. Verder zijn er nog ouders die het beestje gewoon bij de naam noemen door te zeggen dat de kleine ‘borstvoeding’ krijgt. Vaak zijn dit ouders van een kind jonger dan zes maanden, nog niet beïnvloed door de eigen tekstuele inbreng van het kind.

Hierbij heb ik het enkel over benamingen die als koosnaampje gelden voor het geven van borstvoeding. Niet als een soort van ‘schuilnaam’. Want helaas schijnt voor sommigen het uitspreken van het woord ‘borst’ toch wel een drempel te zijn.
Dat blijkt wel uit de vraag die ik met enige regelmaat gesteld heb gekregen: ‘Geef je Mees de fles of….?’ Ehm, of wat? Ja, ik geef hem de borst, moedermelk, mama-melk, vloeibare liefde. Mees mag zoveel en zolang ‘melkje’ drinken als hij maar wil.

Hoe je het uiteindelijk ook noemt, dat is niet belangrijk, zolang het maar met liefde wordt gegeven. Hier is het voorlopig nog ‘Mama, die!’ En bij jullie?

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen