WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Koester je Kleintje(s)

column282.jpgDit is geen grap. Net zo goed als 'Eten voor de Kleintjes' ook geen grap is, maar een serieus onderwerp! Het zijn Nils & Jill Bergman die het koesteren van je kleintje(s) promoten.
Het boek 'Hold Your Prem' dat alles over dit belangrijke onderwerp brengt, is door Marianne Vanderveen, lactatiekundige IBCLC en medewerker Kenniscentrum Borstvoeding, vertaald in het Nederlands. De titel van deze vertaling is: Koester je kleintje.

Nils Bergman pleit voor Kangaroo Mother Care. Hij pleit ervoor dat het kind krijgt wat het nodig heeft. Namelijk een omgeving waarin hij zichzelf kan zijn en van nature ook behoort te zijn: op de buik, bij de borst van zijn moeder die hem koestert en warm houdt. Die hem bescherming geeft, haar eigen melk beschikbaar stelt, hem vasthoudt en blijft vasthouden tot het kind zelf besluit dat het wat verderop in de wereld wil kijken.

Ooit een nest puppy's gehad? Gemerkt dat moederhond haar puppy's met hand en tand verdedigt? Ooit met een fokker gesproken? Die willen echt geen vreemden in huis, tot wel drie weken na de geboorte. Ze zijn er stellig van overtuigd dat puppy's bij hun moeder horen te zijn, samen gekroeld in het nest, aan de borst. In die omgeving kunnen de puppy's zichzelf zijn: zich laven aan de volle moederborst, zich warm houden, hun broertjes en zusjes leren kennen en hun afweer een beetje op orde krijgen. Moederhond verdedigt haar kroost: dat is normaal moederhondengedrag. En de puppy's kúnnen zichzelf zijn omdat hun moeder hun die omgeving biedt bij haar buik en haar borst, hen koestert en warm houdt.

Wel... deden mensenmoeders dat ook maar: hun kind met verve verdedigen, iedereen op afstand houden en hun kind eindeloos in de armen sluiten. Dan kan dat kind doen waarvoor hij geboren is: zich laven aan de moederborst. Slapen aan de moederborst, warm gehouden worden aan de moederborst. Bedolven raken en baden in het liefdeshormoon oxytocine. Zich verkneukelen in de wetenschap dat hij daar oog in oog met zijn moeder, haar ruikend, proevend en voelend, veilig is.
Daar kan hij in belangrijke partities van zijn hersenen werken aan een krachtig gevoel van eigenwaarde. De moedermelk levert de bouwstoffen en de calorieën, de oxytocine en het vertrouwen.

Mogen zijn waar je behoort te zijn, is in die eerste dagen, weken, maanden en jaren, van levensbelang. Elke dag weer opnieuw. Dat geldt voor een baby die op tijd geboren is en al helemaal voor een prematuur geboren baby. We dachten dat te vroeg geboren baby's in een couveuse moesten. Nils Bergman toont aan dat zij daar verstakkeren. Prematuur geboren kindjes horen op hun moeder groter te groeien: daar is de juiste voeding, de bescherming en verder alles wat ze nodig hebben, kant en klaar. Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor het gebruik van couveuses of bewijs dat een couveuse beter is dan de natuurlijke habitat.

Dat is de essentie van Kangaroo Mother Care. 'Koester je kleintje' is de vertaling ervan.

Ben je geïnteresseerd in het boek 'Koester je kleintje'? Volg dan Marianne Vanderveen op Twitter en/of bestel het boek via haar website.

Foto van de dag: Ik ben er trots op #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2019-11-14://1 2019-11-14T17:03:02Z 2019-11-14T17:03:02Z Hallo! vandaag is het precies anderhalf jaar geleden dat onze dochter Lorelei geboren werd. Op twee keer spruw na hebben we tot nu toe een moeiteloze borstvoedingsperiode achter de rug. We genieten allebei erg van de knuffelmomentjes samen. Het einde is geloof ik ook nog niet in zicht. Ik ben er trots op! En wilde het even met jullie en andere bezoeksters delen. Groetjes, Mareij Redactie

w20140108.jpg

Hallo! vandaag is het precies anderhalf jaar geleden dat onze dochter Lorelei geboren werd. Op twee keer spruw na hebben we tot nu toe een moeiteloze borstvoedingsperiode achter de rug. We genieten allebei erg van de knuffelmomentjes samen. Het einde is geloof ik ook nog niet in zicht. Ik ben er trots op! En wilde het even met jullie en andere bezoeksters delen.
Groetjes, Mareij


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact