WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Kunststofkoemelk

column-194.jpgIn een artikel op internet over kunstvoeding bij kalveren las ik het volgende: 'Kunstmelk is beter op de voedingsbehoefte van kalveren afgestemd dan koemelk.'
Komt jullie de bovenstaande zin een beetje bekend voor? Dat is dan waarschijnlijk omdat er ook al jaren zoiets over jullie eigen moedermelk gezegd wordt. Natuurlijk is de melk, die de koe speciaal voor haar kalfje maakt, niet goed genoeg voor datzelfde kalfje. Welnee. Want in die koe zit allerlei rotzooi (die wij haar geven) tegen ziektes (waar wij last van hebben) waar dat kalfje helemaal niet tegen kan. Jouw baby wel natuurlijk, dat spreekt voor zich.

Nog een citaat uit datzelfde artikel: 'Een nadeel van koemelk is dat het meer vet bevat. Daardoor zijn kalveren sneller verzadigd.'
En dan groeien ze natuurlijk niet hard genoeg. Dat wil zeggen, ten opzichte van de leeftijdgenootjes die wel kunstmelk krijgen.
Ook die opmerking zullen veel moeders wel eens eerder gehoord hebben. Op een consultatiebureau bijvoorbeeld, als hun borstgevoede kindje in de kunstmelk-groeicurve niet groot genoeg leek.

Het is ook allemaal heel logisch. Als die kalven immers allemaal koeienmelk zouden drinken, wat moeten wij onze baby's dan geven? Er blijft dan immers geen koemelk meer over om kunstvoeding voor mensenbaby's van te maken. Het enige wat nog nodig is, is een onderzoek naar een goede bestemming voor onze moedermelk.

Eekhoornbaby'tjes bijvoorbeeld. Die krijgen wel eens last van hondsdolheid en dat komt vast en zeker door dat ze minderwaardige melk bij hun moeder drinken. Het zou toch echt beter zijn als de eekhoornmama's hun melk aan de vogels geven. Vogels krijgen nu namelijk helemaal geen melk. Hartstikke zielig, toch? En dat alleen maar omdat moeder natuur het zo bedoeld heeft. Wat weet zij er nu helemaal van?

Het probleem begint al bij die vermaledijde biologieleraren op school. Die spannen al jaren samen in een complot om onze kinderen verkeerde informatie te geven. Ze houden stug vol dat het woord zoogdieren iets te maken zou hebben met het feit dat alle dieren in die groep, inclusief mensen, er voor gemaakt zijn om hun kinderen te zogen. Onzin natuurlijk. Een zoogdier maakt melk om er melkpoeder van te kunnen maken.

De mens is het enige zoogdier dat fabrieken bouwt om de eigen melk na te maken en de kopie aan zijn kinderen te geven. Maar die gewoonte kunnen we ook prima aan alle andere zoogdieren opleggen. Te beginnen dus bij de koeien¹.

En om verwarring in de toekomst te voorkomen, stel ik voor dat we het woord zoogdieren afschaffen. Hup, weg ermee. In plaats daarvan dopen we de hele groep om tot kunstmelkdieren of melkpoederdieren. Lekker duidelijk, geen discussie.

Hebben we dat misverstand ook gelijk uit de wereld geholpen.

Gastcolumnist
José Contesa

Foto van de dag: Justin #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-02-28://1 2020-02-28T17:03:03Z 2020-02-28T17:03:03Z Dit is mijn mooie melkmannetje Justin. Hij is hier ruim elf maanden en drinkt nog heerlijk bij mij aan de borst. De eerste drie maanden heeft Justin bijna ieder uur bij mij gedronken. Zowel overdag als 's nachts waardoor ik op het punt heb gestaan om op te geven vanwege de enorme vermoeidheid. Nu ben ik blij dat ik toch de kracht heb gevonden om door te zetten. Dankzij borstvoeding.com en de telefoontjes met een lactatiekundige! Groeten, Rina Redactie

W20100618.jpg

Dit is mijn mooie melkmannetje Justin. Hij is hier ruim elf maanden en drinkt nog heerlijk bij mij aan de borst. De eerste drie maanden heeft Justin bijna ieder uur bij mij gedronken. Zowel overdag als 's nachts waardoor ik op het punt heb gestaan om op te geven vanwege de enorme vermoeidheid. Nu ben ik blij dat ik toch de kracht heb gevonden om door te zetten. Dankzij borstvoeding.com en de telefoontjes met een lactatiekundige!
Groeten, Rina


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact