WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Laat me

column304.jpg'Geef je nog borstvoeding? Wat knap!' Nog voor ik ook maar iets terug kan zeggen, komt er een stortvloed aan woorden over mij heen. Dat zij drie dagen heeft geprobeerd borstvoeding te geven, maar dat het niet lukte. Dat haar zoontje echt niet aan de borst wilde drinken. Er was een hittegolf en dus was het te warm om huid-op-huid contact te hebben. Ze kreeg zere tepels en had ook nog eens te weinig melk.
Ik knik begrijpend met een vriendelijke glimlach op mijn gezicht. Maar ondertussen zijn mijn gedachten een stuk minder vriendelijk. Dit wil ik helemaal niet van haar weten. Laat mij met rust!

Het is zeker niet de eerste keer dat ik dit meemaak. Wat is dat toch? Waarom lokt het voeden van mijn kind ook deze reactie uit? Wat maakt dat jij, een wildvreemde, aan mij vertelt waarom je geen of nauwelijks borstvoeding hebt gegeven? Zoek je begrip? Voel je je ongemakkelijk omdat je mijn peuter ziet drinken aan mijn borst? Voel je je aangevallen omdat je een andere keuze maakte?

Laat ik dit dan duidelijk maken: Als ik mijn zoontje voed, voed ik mijn zoontje. Ik val je niet aan op het feit dat jij je peuter, dreumes of baby geen borstvoeding geeft. Ik val je ook niet aan omdat jij je kinderen wellicht veel korter of misschien wel helemaal geen borstvoeding gaf. Nogmaals: ik geef mijn kind de borst omdat mijn zoontje behoefte heeft aan een slokje mamamelk. Dat ik mezelf niet verstop, heeft te maken met dat ik een bijdrage wil leveren aan het normaliseren van (lang) voeden en aan het normaliseren van voeden in het openbaar. Ik draag mijn steentje bij omdat ik wil dat het voor volgende generaties, waaronder jouw en mijn dochters, meer sociaal geaccepteerd zal zijn om gebruik te maken van de biologische functie van je borsten, zonder je te hoeven verstoppen.

Het feit dat ik pal sta achter de keuzes die ik maak voor mijn gezin, betekent niet dat jij je in een hoek gedrukt hoeft te voelen als je andere keuzes maakt of in het verleden maakte. Ik wil er niet mee zeggen dat je een slechte moeder bent of slecht voor je kinderen zorgt. Ik val je niet aan. Aan de andere kant vraag ik ook niet om jouw begrip of om je goedkeuring. Ik hoop met het voorbeeld dat ik geef anderen te inspireren om de ingesleten culturele gebruiken eens kritisch te bekijken. Doe er het jouwe mee en laat mij vredig genieten van mijn kind aan mijn borst.

Foto van de dag: Hij miste mama #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2019-08-25://1 2019-08-25T16:03:03Z 2019-08-25T16:03:03Z Na 3,5 maand wilde mama ook wel een dagje weg, lekker relaxen in de sauna. Het drinken uit de fles wilde Joël nog niet echt, dus flink aan het oefenen geweest in de week er voor. De dag zelf dronk hij steeds beter uit de fles op het eind zelf 150ml! (tja je moet wat op den duur) Alleen miste hij mama wel heel erg. Huilen, huilen, huilen. Dus eenmaal aan de borst viel hij als een blok in slaap... Groetjes Erika Redactie

w20150329.jpg

Na 3,5 maand wilde mama ook wel een dagje weg, lekker relaxen in de sauna. Het drinken uit de fles wilde Joël nog niet echt, dus flink aan het oefenen geweest in de week er voor. De dag zelf dronk hij steeds beter uit de fles op het eind zelf 150ml! (tja je moet wat op den duur) Alleen miste hij mama wel heel erg. Huilen, huilen, huilen. Dus eenmaal aan de borst viel hij als een blok in slaap...
Groetjes Erika


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact