Lactatieparagraaf in de zorgverzekering

Terwijl ik de maandelijkse administratie doorwerk valt mijn oog op de voorwaarden van mijn zorgverzekering. Ik zie allerlei rubrieken: fysiotherapie, huidtherapie, mondzorg, preventie, zwangerschap. Maar geen aparte rubriek borstvoeding of met een ‘mooi’ woord lactatie. Waarom eigenlijk niet?
Als ik de ‘101 redenen om borstvoeding te geven’ doorneem, kan ik niet anders dan concluderen dat het geven van borstvoeding de kosten voor ons zorgstelsel vermindert. Minder ziekenhuisopnames, minder antibiotica of andere medicijnen en ga zo maar door. De borstbaby heeft er niet alleen profijt van als-ie nog jong is. Nee, ook als-ie opgroeit, teert-ie nog op de kracht van moedermelk. Ook de moeders hebben gezondheidsvoordelen door het geven van borstvoeding. Kennen onze zorgverzekeraars de voordelen van borstvoeding en de nadelen van kunstvoeding wel?

Toen mijn oudste dochter Lente voor de eerste keer flink ziek was, voelde ik me af en toe een mamafuus Bijna twee weken lang lag ze aan mijn borst als een zielig hoopje ellende te slapen of jammeren. Moedermelk was het enige wat ze binnenkreeg en binnenhield. Gelukkig kwam ze er zonder ziekenhuisopname of antibioticum bovenop. Ik zal nooit weten of dat zonder borstvoeding ook zo geweest zou zijn, maar toch neig ik te geloven dat de borstvoeding de credits hiervoor krijgt. Laatst hoorde ik van een LLL-leidster dat kunstgevoede kinderen een vijf maal zo grote kans hebben dan borstgevoede baby’s om in het ziekenhuis terecht te komen. Dat zet je toch aan het denken.

Vorige week zag ik op de televisie het programma ‘Je echte leeftijd’. Dikke mensen krijgen een lichaamsscan en worden daarna door de arts geconfronteerd met hun ronddrijvende organen in een grote vetmassa. Overgewicht is een steeds groter probleem, niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland. Ik zie dat mijn zorgverzekeraar preventieve cursussen ‘afvallen bij overgewicht’ vergoedt. Waarom niet preventie aan de basis? Borstgevoede baby’s hebben minder kans op overgewicht. Dat is inmiddels wel overtuigend wetenschappelijk aangetoond. De meeste moeders die borstvoeding geven, zijn na een zwangerschap trouwens ook weer snel op hun oude gewicht, maar dat is weer een ander verhaal.

Als je als zwangere aanmeldt bij een zorgverzekeraar, krijg je bij je kraampakket meestal een leuk cadeautje voor de toekomstige baby: een knisperboekje of een knuffel. Als de zorgverzekeraar echt het belang van borstvoeding inziet, zou hij hier een goed boek over borstvoeding cadeau moeten geven. Met een folder met adressen van VBN/LLL of lactatiekundigen in de regio. Ik had als cadeautje wel een setje nursing pads willen hebben. Altijd handig bij de borstvoeding in het kraambed.

Bij een hoog cholesterol gehalte krijg je zelfs bepaalde dieetmargarine vergoed. Waarom dan geen vergoedingen voor het geven van borstvoeding? Vergoed dus liever de aanschaf van een dubbelzijdig elektrisch kolfapparaat in de aanvullende pakketten. Zodat vrouwen niet meteen hoeven af te bouwen als ze gaan werken en langer borstvoeding kunnen blijven geven. En neem een bezoek aan een lactatiekundige standaard op in het basispakket.
Hoe lang duurt het nog voordat zorgverzekeraars deze verantwoordelijkheid oppakken ? Marktwerking is het motto. Dan moeten de klanten het dus eisen. Dus moeders verzamelt u!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen