Meer dan alleen voeding

‘s Ochtends rond zes uur word ik gewekt door de murmelende baby naast mij. Het is alweer een paar uur geleden dat hij zijn nachtelijke slokjes kreeg, dus mijn kleine mannetje van net twee maanden oud heeft honger. Ik trek hem tegen me aan; hij vindt als vanzelf de borst. Zelf doezel ik nog even verder, tot zijn twee grote broers bij ons op het bed ploffen. De dag is weer begonnen.
Als we het hele ochtendritueel hebben gehad ‘“ wassen, aankleden, eten, tandenpoetsen, schoenen aan, jas aan, “schiet nou op” ‘“ brengen we de grote jongens naar school. Ik haast me naar huis om onze jongste aan de borst te kunnen leggen. Na de voeding spelen we even en loop ik met hem naar de markt. Teruggekomen is het weer tijd voor een slok, voordat we de jongens weer van school moeten halen. ‘s Middags herhaalt zich het hele gebeuren. Ik ben blij dat ik mijn baby in slaap kan ‘borsten’, zodat ik met een heerlijk slapend kindje op tijd weer bij de schoolpoort sta. Terwijl ‘s middags na half vier de kinderen zich samen met vriendjes vermaken, voed ik de jongste nog maar een keer en begin alvast aan het eten voor ‘s avonds.

De eerste maanden met een kersverse baby in huis is het altijd zoeken naar nieuw evenwicht. Niet alleen kost het voeden en verzorgen van zo’n kleintje gewoon heel veel tijd, ook de overgave aan het ritme van een pasgeborene is een hele omschakeling. Want hoe graag we in de huidige maatschappij ook alles willen plannen, zo’n kleintje trekt zich niets aan van de klok.

Helaas ziet niet iedereen het zo. Regelmatig komt het voor dat mensen me vragen “Heeft hij nu alweer honger? Hij heeft toch net gegeten?” Velen weten mij te vertellen dat een kindje van zijn leeftijd het makkelijk moet redden met vijf voedingen op een dag. Verbaasd vraag ik me telkens af hoe ik de dag door zou moeten komen als ik ons hummeltje maar vijf keer per dag aan de borst zou mogen leggen. Hoe zou ik hem dan moeten troosten als hij verdriet heeft of moeten helpen als hij niet in slaap kan komen?

Voor een baby is borstvoeding niet alleen voeding, maar tegelijkertijd tussendoortje, slokje troost en slaapmutsje. Trouwens, dit geldt niet alleen voor baby’s. Zelf steek ik ook wel vaker dan drie keer per dag iets in mijn mond. Tussen de maaltijden gaan een tussendoortje en een bakkie leut er altijd wel in. Ook grijp ik soms wel eens uit emotie naar de koektrommel of chipszak. En wie neemt er ‘s avonds niet eens een knabbel of een slaapmutsje? Een baby heeft net zo goed recht op een slokje troost, om de indrukken van de dag van zich af te drinken. Of lekker even te zuigen om in slaap te komen.

Het is acht uur ‘s avonds. Tijdens het avondeten dronk mijn kleintje aan de borst. Terwijl ik de oudste jongens voor het slapen gaan een verhaaltje voorlees, neemt de jongste nog een slok. Uitgeteld plof ik als we klaar zijn op de bank met de baby bij mij op schoot. Hij wil weer de borst. Ik neem een slokje van mijn thee en leg hem aan. Gretig drinkt hij tot zijn oogjes langzaam dichtvallen. Ik neem nog een koekje…

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen