Net als in de film, ik wil het…

In jaren vijftig van de vorige eeuw bedacht James Vicary de onzichtbare filmreclame: korte reclamebeeldjes die je als kijker niet ziet, maar wel registreert als je toevallig net trek in een koel drankje hebt. Het werkt, onderzoek heeft het bewijs geleverd. Zij die trek hebben in iets lekkers worden geraakt en gaan in de pauze op zoek naar dat heerlijke drankje en laven zich aan het engeltje dat over hun tong piest.
Slimme drankjesfabrikant. Het kost wel wat geld om reclameplaatjes in een film te verstoppen, maar de winsten zijn ernaar.

Andere handige bedrijven doen iets dergelijks, maar besteden hun geld niet aan het verstoppen van dure beeldjes in films. Nee, zij stoppen elke week een blaadje bij potentiële consumenten in de bus. Iedereen heeft elke dag behoefte aan eten, dus of je het nu wilt of niet, de naam van de adverteerder raakt vanzelf in je geheugen gegrift. Zo komt het dat zo’n beetje iedereen die ‘supermarkt’ bedoelt, niet ‘supermarkt’ zegt, maar het ‘Grootwinkelbedrijf dat op de Kleintjes let’ aanduidt met ‘Appie’ of ‘AH’.

Fabrikanten van kunstvoeding voor zuigelingen putten uit dezelfde trukendoos. Zij maken op vernuftige wijze reclame voor hun producten en maken het echt bont. Ze doen niet alleen foldertjes in blije dozen en sturen die naar alle potentiële klanten. Nee, ze sponsoren boekjes over babyvoeding en via het landelijk groeionderzoek het groeiboekje van het consultatiebureau. Ze laten zich in met de scholing van artsen, verpleegkundigen en diëtisten. Ze adverteren in bladen voor jonge ouders en professionals. Ze financieren de salarissen van kinderartsen. Ze sturen op gezette tijden folder- en reclamemateriaal naar zwangere vrouwen en moeders met jonge baby’s. Ze delen gratis cadeautjes en proefmonsters met kunstvoeding voor baby’s uit. Ze sponsoren wetenschappelijk onderzoek, wat het onderzoeksresultaat er niet betrouwbaarder op maakt. Ook financieren ze de bijscholing en het voorlichtingsmateriaal van de medewerkers van consultatiebureaus. En ze presenteren zich in ziekenhuizen op de voorlichtingsavonden voor zwangeren.

Dus, of je het nu wilt of niet, de naam van het bedrijf staat op een goed moment in je geheugen gegrift. En zo komt het dat zo’n beetje iedereen die ‘fabrikant van kunstvoeding voor zuigelingen’ bedoelt, dat niet zegt, maar hen aanduidt met N* of F*. Het resultaat is bevredigend: hoge verkoopcijfers, gigawinsten en grote getale kindertjes die niet aan de borst worden gevoed.

We weten dat 80% van de moeders uit volle moederlijke overtuiging met borstvoeding begint. De helft daarvan is binnen vier weken alweer gestopt. Feilloos bewerkt en onzeker gemaakt. Afgehaakt onder invloed van de overweldigende hoeveelheid kunstvoedingindoctrinatie.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen