WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Nieuwe baby's

column262.jpgDe laatste jaren kwam ik regelmatig in contact met interessante wetenschappelijke onderzoeken rondom baby's. Meestal op fora of via nieuwssites. De afgelopen twintig jaar is men heel wat wijzer geworden over hoe gevoelig, sociaal, intelligent en opmerkzaam baby's al zijn. De nieuwe bevindingen hebben voor een ommekeer in de wetenschappelijke wereld gezorgd. De basisfundamenten van hoe baby's waren en wat ze konden, bleken totaal verkeerd.

Jammer genoeg zijn al die resultaten van vaak langlopende, grote onderzoeken altijd maar een paar minuten 'in the picture'. Nieuws is zo weer oud. Daardoor blijven de waardevolle, nieuwe inzichten niet lang genoeg in beeld om onze overheersende visie op baby's te veranderen. Dat is de voornaamste reden dat ik op 1 januari 2012 mijn 365-dagen project De Nieuwe Baby ben gestart. Ik wilde al die goede informatie ergens bundelen en beschikbaar maken voor (aanstaande) ouders.

Iedere dag plaats ik een blog over 'de nieuwe baby'. Naarmate mijn project vordert, verbaas ik mezelf er over hoeveel goede wetenschappelijke informatie er te vinden is en hoe weinig er in de praktijk mee wordt gedaan. Als er bij een consultatiebureau nog het advies wordt gegeven om de baby maar 'te laten huilen', dan is dit achterhaalde informatie. Er is inmiddels zoveel wetenschappelijk bewijs (!) dat dit zeer schadelijk is voor de hersenontwikkeling. Het is simpele biologie. Als een baby huilt, dan is reageren noodzakelijk.

Een ander voorbeeld. Zelfs in de baarmoeder leert de foetus al smaken herkennen door het drinken van vruchtwater. Als je besluit om kunstvoeding te gaan geven, proeft je kindje vanaf dan iedere dag dezelfde 'smaak'. De variatie, waar hij inmiddels wel aan gewend is, blijft dan voortaan uit. Als je borstvoeding geeft, blijft je baby iedere dag in aanraking komen met nieuwe smaken. Iedere keer als je baby bij je drinkt, krijgt hij nog allerlei verschillende 'extra' ingrediënten binnen. Dit zijn de smaakmakers van de moedermelk. Daar hoor je geen reclame of consultatiebureau over: 'Mevrouw, beseft u wel dat als u nu kiest voor kunstvoeding, uw kindje per direct de aankomende maanden 'smaakloos' door het leven moet gaan?'

De uitslagen van de wetenschappelijke onderzoeken blijken veelal ons eigen gevoel of instinct te bevestigen. Durf hier dus meer op te vertrouwen, zodat je nieuwe baby optimaal kan profiteren van je eigen wijsheid.

Foto van de dag: Zestien maanden #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-01-28://1 2020-01-28T17:03:03Z 2020-01-28T17:03:03Z Zestien maanden is Hilde. Mijn vrouw komt uit de nachtdienst en moest kolven, toen kwam Hilde binnen, ze zag dit en wilde gelijk ook drinken!! Redactie

w20130420.JPG

Zestien maanden is Hilde. Mijn vrouw komt uit de nachtdienst en moest kolven, toen kwam Hilde binnen, ze zag dit en wilde gelijk ook drinken!!


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact